02-03-08

Storm Emma woedt nog steeds

Storm Emma
grootbeeld
Fotobron: spiegel

Storm Emma zweepte het Noord- en Oostzeewater zo hevig op, dat zelfs vuurtorens het moeilijk hadden kopje boven water te houden
Stormweer

Emma blijft woest

Reeds twee dagen woedt Emma haar razernij uit over Duitsland en andere Europese landen en niets lijkt haar te kalmeren. Ook gisteravond en vannacht vielen doden en gewonden te betreuren op de Duitse wegen, ondanks de waarschuwing van de weerdiensten om de huuzen niet nodeloos te verlaten.

De storm Emma weet van geen wijken. Reeds twee dagen woedt zij over grote delen van het land, vooral aan de Noordzeekusten en sommige uitlopers tot in het zuiden van Duitsland. Gisteren waren reeds twee doden te betreuren zoals een man die achter het stuur stierf toen een boom op zijn wagen neersloeg en een andere man die met een bromfiets tegen een vrachtwagen geslingerd werd. Gisteravond of vannacht kwamen er nog twee doden bij. In Sachsen ging de storm gepaard met heftige sneeuwval waarbij twee auto's de grip op het wegdek verloren en door Emma tegen elkaar gesmakt werden. Een dode en drie gewonden werden erbij betaald. In Baden-Württemberg had eveneens een autobestuurder de controle verloren en botste frontaal met een vrachtwagen waarbij een dode te betreuren was.

In het noorden van het land werden talrijke gewonden geteld, telkens in het verkeer. Nochtans hadden de weerdiensten reeds sinds vrijdag bij herhaling waarschuwingen laten uitzenden om niet nodeloos het huis te verlaten. Of slachtoffers door de verzekering gedekt zullen zijn, is dan ook zeer de vraag. Buiten de lichamelijke schade is de materiële schade zeer groot, zoals bij haast elke storm van dergelijk formaat. Vooral in Niedersachsen en Schleswig-Holstein werden heel wat daken beschadigd of weggerukt, en hebben reddingsdiensten nog steeds de handen vol om bomen van de wegen en spoorlijnen te ruimen. De windsnelheden haalden tot 222 km/h.

Emma is daardoor de zwaarste storm van de laatste jaren, hoewel de tol aan haar betaald iets minder lijkt te zijn dan de novemberstorm van twee jaren geleden, toen elf mensen in Duitsland gedood werden.

ROND DIT THEMA


 Storm Emma   fotoreeks uit Der Spiegel

Op dit ogenblik, zondag 8h 's morgens waait de wind nog zeer hard hier in het oosten van Niedersachsen, waarbij bomen knikken dat het hen een lust is. De hevige kracht heeft echter afgenomen. Emma heeft een verrassing in petto. Zij sleept een trein van sneeuwfronten achter zich. In de twee komende dagen worden dan ook gevaarlijke wegentoestanden verwacht. Dat laatste is dan een uitloper van de uiterst milde winter. Hier eeuw het om de haverklap in een normale winter, maar dit jaar is het geleden van in november dat er eens een dagje sneeuw viel die dan nog eens niet bleef liggen.

08:42 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: stormweer, storm |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.