01-03-08

Met een Belgisch schilder de nacht in

Luc Tuymans
grootbeeld
Fotobron: spiegel

Werk van Luc Tuymans
Schilderkunst

Luc Tuymans op Duitse tentoonstelling

Luc Tuymans, geboren in 1958, is een Belgisch schilder, woonachtig in Antwerpen. Hij is internationaal gerenommeerd vooral voor zijn gruwelijke weergave van de werkelijkheid. In het Haus der Kunst in München loopt een tentoonstelling over zijn werk vanaf morgen 2 maart tot 12 mei.

Het gebeurt niet elke dag, dat ik een tentoonstelling van Belgische kunstenaars in Duitsland kan aankondigen. Luc Tuymans wordt geëerd in München naar aanleiding van zijn vijftigste verjaardag. Hij haalde de internationale kunstscène door vele van zijn werken, waaronder een aantal weergaven van de gruwelijke werkelijkheid. Daartoe schildert hij op basis van fotomateriaal. Hij schuwt de gruwel niet. "De werkelijkheid overtreft vaak de verbeelding," aldus de schilder.

ROND DIT THEMA
Haus der Kunst   in München

Luc Tuymans   levensloop

Luc Tuymans   artikel in Der Spiegel

Weze het de gruwel uit de koloniale tijd van Belgisch Congo, de horror van kindermishandeling, het pijnlijke van een dodelijke ziekte, het mensonwaardige van de holocaust... niets ontsnapt aan zijn drang om het leed van de mens weer te geven. Hier een schilderij van Luc Tuymans. Het is beangstigend, hoe het geheel de gevoelens in de ogen weergeeft...

De tentoonstelling in München loopt nog tot begin mei. Reeds eerder viel Luc Tuymans in Duitsland op tijdens de 11de Documenta in Kassel.

21:49 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: schilderkunst, schilderwerk |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.