01-03-08

Belastingontduiking: klassenstrijd?

Liechtenstein
Liechtenstein-affaire

Klassenstrijd anno 2008

De Liechtenstein-affaire rond belastingontduiking door de hoggste klasse in de huidige samenleving breidt zich uit en leidt tot een ware klassenstrijd, gevoerd door de fiscus.

De adel heeft alle voorrechten verloren in Duitsland sinds de grondwet van de Weimarrepubliek. Dat betekent, dat de staat geen adellijke titels meer toekent. De bestaande adel vormde daarop private bonden, maar op het niveau van de staat hebben de adellijken geen voorrechten meer ten opzichte van andere burgers. Die vorm van 'klassen' bestaat aldus niet meer in het land sinds 1919. Maar doorheen de laatste decennia is een nieuwe soort klasse ontstaan, waarbij de top gevormd wordt door managers. Niet meer de erfelijkheid, het 'blauwe bloed', bepaalt lidmaatschap van de hoogste klasse, maar wel de kapitaalkrachtigheid.

Nu goed, of we in een klassensysteem leven of niet... de top van de samenleving heeft een zeer belangrijke voorbeeldfunctie. Het is dan ook wraakroepend als precies deze klasse overgaat tot het ondermijnen van de staat. En dat precies doet zich voor in de ondertussen berucht geworden Liechtenstein-affaire. Belastingontduiking op zeer grote schaal. Wat kan een mens respect hebben voor een kapitaalkrachtige als hij of zij het geld ophoopt ten koste van de gewone man? Vier miljard ontdoken geld zou door de Liechtenstein-affaire aan het licht zijn gekomen. Dat geld had de staat kunnen benutten om haar samenleving uit te bouwen. Denken we maar aan de marode toestand van vele scholen in Duitsland. Vier miljard Euro zou reeds heel wat ten goede komen op dat vlak.

Men spreekt niet graag over klassen in onze samenleving, maar men kan er niet aan voorbij. Klassen zijn een feit. De oude klassen – met de feodaalgerichte adel aan de top - bestaan niet meer. Karl Marx heeft er een sluipend einde aan gesteld. Maar nieuwe vormen van klassen duiken op en kristalliseren zich in de laatste jaren. Typisch voor dat nieuwe systeem van klassen (hoewel men eigenlijk niet van een echt 'systeem' kan praten) is de uiting van Martin Schoeller, voorzitter van de organisatie "Top 500 der Europese ondernemers". Hij schreef deze week een open brief aan kanselier Angela Merkel met de smeekbede om geen klassenstrijd te doen ontstaan. Maar daarmee beaamt Martin Schoeller datgene, wat aan de gang is: de klassenstrijd is losgebarsten. Neen, niet de gewone burger op de straat voert de strijd. Deze wordt gevoerd door de staat zelf. Iedereen is gelijk voor de wet, geen adel, geen bevoorrechten.. dat is de geest van de Weimarrepubliek die heden ten dage nog steeds de motor is van de samenleving. Managers zijn in de vuurlinie terecht gekomen sinds een aantal jaren. Hun inkomen konden ze geheim houden. Nu echter niet meer. In vele landen zijn ze verplicht hun inkomsten te openbaren. En dan kwam het noodlot van de Liechtenstein-affaire. De hebzucht, de geldgier van de hoogste klasse werd blootgelegd en dit verschijnsel breidt zich sluimerend uit.

Vorige twee weken werden reeds 150 beschuldigden bekend voor de fiscus. Onder hen hadden 90 zich vrijwillig aangegeven en ondertussen reeds miljoenen aan de staat terugbetaald. Deze 150 zullen hun straf niet ontlopen. In Duitsland is geen gratie voorzien voor dergelijke gevallen. Integendeel eisen politici uit alle partijen een verstrenging van het strafrecht inzake belastingontduiking.

ROND DIT THEMA
Liechtenstein-affaire   Berichten in Focus

In de nu komende week zijn slechts 20 tot 50 huiszoekingen gepland in de Liechtenstein-affaire. Het hele onderzoek zal nog minstens een jaar aanhouden, gezien het evalueren van de data tijd in beslag neemt. In totaal zijn volgens de ene bron 700, volgens de andere bron een goede 1000 personen uit de bekomen data op te sporen. Tegelijk meldde de Duitse fiscus, dat de bekomen data doorgegeven werden aan een aantal andere landen.

Laat geen klassenstrijd ontstaan, smeekte Martin Schoeller.... tja, als de hoogste klasse haar voorbeeldfunctie opneemt, zal daar geen reden toe zijn...

10:08 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: belastingontduiking, klassen |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.