29-02-08

Taalhulp: uitspraak Duitse "r"

bild5
Uitspraak

Uitspraak van "r"

De uitspraak van de Duitse taal bepaalt zeer sterk de verstaanbaarheid. Nonchalance in deze moet steeds vermeden worden. Articulatie wordt hoofdzaak. Elke vrijdag benaderen we een aantal voorbeelden om op een juiste wijze Duits uit te spreken. Het is immers vaak een heel probleem voor een Duitser om een anderstalige in het Duits te verstaan. Oorzaak voor dit onverstaanbaar zijn is meestal, haast steeds, het onvoldoende articuleren. Werkelijk, Duits zonder articulatie is hetzelfde als mompelen.

Oefening baart kunst. Heb dan ook heel veel geduld en vooral koppigheid om steeds opnieuw aandacht te besteden aan de uitspraak. Ja, het is mooi om de Duitse spraakkunst te beheersen, en ja, het is al even mooi om afstand te nemen van Nederlandse uitdrukkingswijzen bij het hanteren van de Duitse taal, maar dat alles is niets, letterlijk niets waard, wanneer u bij de uitspraak niet sterk articuleert!

Het Duits wordt in het achterste gedeelte van de mondholte uitgesproken. Velen laten dit en vervallen daardoor in een 'vermijdbaar' accent. Het is dan ook goed om daar even extra aandacht aan te geven. Alleen de niet-beklemtoonde "i" wordt vooraan in de mond uitgesproken.

Rollende "r"

Een goede oefening om klanken achteraan in de mond uit te brengen is het aanleren van de juiste "r"-uitspraak in het Duits. Een rollende "r" op zijn Duits ontstaat door de tong achterwaarts te bewegen en daardoor de keelholte zo goed als af te sluiten. Probeer daarbij de "r" niet te doen rollen ergens midden in de mondholte of vooraan. Dan ontstaat immers een Franse "r". De Duitse "r" rolt (iets of wat schurend) helemaal achteraan tegen de keel.

Slaagt u er in om deze Duitse "r" uit te spreken, dan zullen vooral de klinkers na die "r" in het Duits juist weergegeven worden. Probeer maar eens volgende woorden uit te spreken:

 • Groll
 • raus
 • rollen
 • arbeiten

Bemerkt u daarbij dat bijvoorbeeld de Duitse korte holle "o" veel holler klinkt als zij volgt op een juist uitgesproken Duitse "r"? En hoe mooi klinkt de "au" niet na dergelijke Duitse "r"? Probeer bij de uitspraak van "Groll" of "rollen" ook eens te letten op de juiste "L"-uitspraak. Daarbij verplaatst men de tongdtip naar het middelste gehemelte en spreekt dan de "L" uit. Deze klinkt veel voller, niet?

Vervanging van de "r"

Een "r" op het einde van een Duits woord wordt uitgesproken als een soort doffe "e" die zeer kort uitgesproken wordt en gebonden wordt aan de uitspraak van de vorige letter met een lichte toonverlaging. Er zit aldus geen "r"-klank in! Indien aan deze "r" een doffe "e" voorafgaat, valt deze "e" in de uitspraak weg. Enkele voorbeelden:

  Direktor
  Tor
  klar
  Reliefumkehr
  großer
  Elektriker
  Rennreiter
  der
  er
  Haar
  Bart
  Arzt
  Harz
  Bier
  Tür
  Ohr

Deze merkwaardige vervanging van de "r" door een soort zeer kort uitgesproken doffe "e" komt eveneens vaak voor (maar niet altijd- ervaring moge u helpen!) na volgende klinkers en voor een andere medeklinker:

lange a
lange e
korte beklemtoonde "i"
korte "e"
korte "ü"
korte "o"

Voorbeelden:

  Erde
  erste
  dort
  Form
  herrlich
  Sperrfrist
  Lehrling
  hört!
  du fährst
  du wirst
  werden

Tenslotte wordt ook de "r" in de voorvoegsels "er-", "ver-" en "zer-" op de wijze hier net boven uitgesproken. Voorbeelden:

  erobern
  erfassen
  ermächtigen
  Verlust
  verfeinern
  verbindlich
  zerlegen
  zerkleinern
  zerknirchen

10:47 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: taalhulp, duits, uitspraak |  Facebook |

Commentaren

de ui in huis, tuin, druif, buik is voor veel Duitsers bijna onuitspreekbaar. Heeft u een advies hoe men dit onder de knie krijgt? Welke oefeningen zou je kunnen doen?

Gepost door: versluis | 12-01-09

De commentaren zijn gesloten.