29-02-08

Met de drie koningen de nacht in

Driekoningenschrijn
grootbeeld

Driekoningenschrijn, grootste goudsmeedwerk uit de Middeleeuwen en schrijn voor de relikwieën van de drie koningen
Dom Keulen

Driekoningenschrijn

Het driekoningenschrijn: een kunstwerk als geen ander. Het grootste goudsmeedwerk uit de Middeleeuwen. Een getuige hoe in de 12de eeuw welstellenden graag hun rijkdom aan de kerk schonken vanuit een rotsvast geloof in een beloning tijdens het eeuwige leven na de dood...

Het driekoningenschrijn in de dom van Keulen is iets heel bijzonders. Het is het grootste goudsmeedwerk dat in de Middeleeuwen vervaardigd werd. Ongeveer 40 jaar is eraan gewerkt. Het is 220cm lang, 110 cm breed en 153 cm hoog. Het vertoont de vorm van een basilica, bestaat eigenlijk uit twee sarcofagen waar een derde bovenop geplaatst is. Het geheel bestaat in hoofdzaak uit goud, het binnenwerk echter uit eikenhout. Dat binnenste is vervangen geworden door een nieuwe eikenhouten kern. In de zijwanden staan meerdere beelden van apostelen en andere figuren, alle uit verguld zilver. Meer dan 1000 edelstenen vullen het geheel aan. Ook is er heel wat email in verwerkt.

Dit unieke stuk zou vermoedelijk gebouwd zijn door een zekere Nikolaas uit Verdun. Die is in 1130 geboren in Verdun en stierf in Doornik in 1205. De kunstenaar bracht aan de voorzijde een beeldhouwwerk over de drie koningen aan alsook over de doop van Christus. Aan de achterzijde werd de gijzeling en kruisdood weergegeven. Het werk werd in de 12de eeuw vervaardigd. Naast de drie koningen aan de voorzijde werd ook een beeltenis van koning Otto IV (1175-1218) aangebracht. Deze koning had een grote geldsom ter beschikking gesteld van de dom. Hij werd later ook de vierde keizer van het Duitse rijk.

In het schrijn bevinden zich de beenderen van de drie koningen. Deze werden in de 4de eeuw door Constantinopel aan Milaan geschonken. Daar verbleven ze tot in 1164. Toen echter liet keizer Barbarossa deze beenderen als oorlogsbuit tegen het opstandige Italië overbrengen naar Keulen.

ROND DIT THEMA
Driekoningenschrijn   beschrijving

Gaat het hier om de echte beenderen van de echte drie koningen die naar het bijbelse verhaal Jesus in zijn kribbe zouden bezocht hebben? Is dat verhaal uit de bijbel historisch juist? Moeilijke vragen... Men heeft de resten in het schrijn onderzocht en het blijkt te gaan om beenderen van een jongeman die ongeveer 25-30 jaar oud was, een jongetje van 10 tot 12 jaar oud, en een oudere man van ongeveer 50 jaar. Naast deze drie relikwieën bevinden zich in het schrijn ook de beenderen van twee andere heiligen uit Italië.

Het geheel is een prachtig stuk werk. Komt u ooit in Keulen, laat het dan niet na, om dit werk te bewonderen. Tja, ergens getuigt het van de bijzondere vorm van geloof uit de 12de eeuw: schenk uw rijkdom aan 'de Heer' en de mogelijkheid vergroot, dat uw zonden vergeven worden. Men geloofde daar rotsvast in.

21:14 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: drie koningen, relikwie, keulen |  Facebook |

Commentaren

Hoi

Gepost door: . | 17-12-09

De commentaren zijn gesloten.