28-02-08

SPD voor historische wende

Kurt Beck
grootbeeld
Fotobron: die welt

Kurt Beck, voorzitter SPD, buigt het hoofd en zwicht voor de ex-conmmunisten
Politiek

Socialisten doorbreken taboe

De SPD (socialisten) hebben een historisch taboe doorbroken: samenwerking met de ex-communisten wordt sinds 2008 een mogelijkheid... uit noodzaak.

De verkiezingen in de stadstaat Hamburg vorige zondag hebben de SPD definitief van koers doen veranderen. De socialisten kiezen nu voluit voor mogelijke samenwerking met de ex-communisten (Die Linke). Dat is een ware revolutie binnen de oudste partij van Duitsland.

De verkiezingen in Hamburg hebben een gelijkaardige situatie als in Hessen doen ontstaan: normale coalities zijn er niet meer mogelijk door de intrede van de ex-communisten in de Bürgerschaft (parlement) van een stadstaat. In Hamburg verloor de CDU (conservatieven) de meerderheid (van 63 zetels naar 56). De SPD kon haar aanwezigheid vergroten (van 41 zetels naar 44). Die Gruene (de groenen) leden een licht verlies (van 17 zetels naar 13) en de grote overwinnaar is alweer Die Linke (ex-communisten) (van 0 naar 8 zetels). Gevolg: de CDU kan geen coalitie vormen met haar geliefkoosde partner de FDP (liberalen). Die laatsten haalden de drempel van 5 % niet. En ook de SPD kan geen coalitie vormen, gezien de normale band SPD-Die Gruene geen meerderheid oplevert.

Voor twee jaren zat Die Linke in geen enkel West-Duitse deelstaatparlement. Nu zetelen ze in Bremen, Hamburg, Niedersachsen en Hessen. Er resten in West-Duitsland nog slechts het Schleswig-Holstein, Saarland, Rheinland-Pfalz, Baden-Württemberg en Bayern als Die-Linke-vrije deelstaten. Maar daar kan in de komende jaren verandering in komen. In het Saarland voorspelt men zelfs Die Linke als tweede grootste partij.

Door de opkomst van de ex-communisten in West-Duitsland verandert de politieke mogelijkheid om coalities te vormen geheel. Zoals in Hessen en in Hamburg kan men vrezen voor gelijkaardige toestanden in andere westerse deelstaten. Samenwerking met deze ex-communisten wordt daardoor de enige mogelijkheid om een coalitie met meerderheid te vormen, tenzij men de twee grootste partijen samenzet, een 'grote coalitie' vormt. Maar dat is een utopie, gezien de standpunten van beide groten te ver uit elkaar liggen. Dat blijkt al te zeer uit de bondsregering waar binnen de regering(CDU/CSU en SPD) meer oppositie gevoerd wordt dan geregeerd wordt.

Vooral Kurt Beck, voorzitter van de SPD, zag reeds voor de verkiezingen in Hamburg de onmogelijkheid om de ex-communisten te blijven negeren. Hij lanceerde toen de idee om toch met hen samen te werken. Dat was voor hem de enige mogelijkheid om in Hessen aan de macht te komen, en blijkt nu ook de enige mogelijkheid voor de SPD in Hamburg te zijn. De socialisten staan daardoor voor een echte revolutie, want...

Sinds het ontstaan van de communistische partij in 1919, heeft de SPD deze ondemocratische krachten elke samenwerking per definitie geweigerd. Meer zelfs, in de Weimarrepubliek zette de SPD-president Friedrich Ebert het eigen leger in tegen de communisten. En nu, anno 2008, ziet de SPD zich 'gedwongen' om met hen (nu ex-communisten zijnde) samen te werken, uit de bittere noodzaak om coalities te vormen. Doen Kurt Beck deze koerswijziging vorige week aankondigde, volgde geen enkel partijlid de voorzitter. Samenwerken met de ex-communisten was – zuiver historisch gezien – hetzelfde als samenwerken met de duivel. Maar nu, na de verkiezingen in Hamburg, schaart haast de hele partij zich achter Kurt Beck, gedwongen door de bittere realiteit.

ROND DIT THEMA
Verkiezingen Hamburg   resultaten

SPD en Die Linke   samenwerking
Er doet zich in deze dagen iets voor als 25 jaar geleden gebeurde. Toen kwamen Die Gruene op. Zij vertegenwoordigden standpunten die onaanvaardbaar waren in die tijd: kleinschaligheid, respect voor de natuur, verstatelijking van ondernemingen... Geen partij wou met deze 'naïvelingen' samenwerken. De economie van het land zou er dramatisch door geschaad worden. Maar Die Gruene haalden beetje bij beetje meer zetels in de deelstaatparlementen, zozeer dat coalities van de klassieke partijen (CDU-FDP-SPD) nog alleen maar mogelijk waren vanuit de CDU (die broederlijk samen kan werken met de liberalen (FDP). De socialisten waren toen wel 'gedwongen' om samen te gaan met de groenen. Datzelfde verschijnsel zien we nu, 25 jaar later, in verband met de ex-communisten.

Wat zullen de gevolgen zijn? Kaar en duidelijk: verlinksing van de samenleving en de politiek. Het positieve eraan... de conservatieven zullen gedwongen worden een meer sociaal beleid te voeren in plaats van hun uitgesproken bevoordeling van de ondernemers. Het negatieve eraan... De ex-communisten kunnen hun stempel drukken op een verstatelijking van bedrijven, wat een vlucht van ondernemingen uit Duitsland met zich kan brengen. Tja... Duitsland verandert, en de toekomst wordt heel onzeker.

11:48 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: socialisten, communisten |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.