28-02-08

Passau: in de naam des vaders en des....

Dom Passau
grootbeeld
Fotobron: dokufoto

De dom van Passau... barok, rococo en alles wat met klatergoud en schilderwerk de glorie van god (ach nee, van de plaatselijke bisschop) moet uitstralen.
Passau

Bayern en gods spionnen

Passau, Bayerse stad aan de Donau, poort naar Oostenrijk, stad van de drie rivieren, maar nog meer... de stad van god en zijn geüniformeerde trawanten...

Totaal onverwacht heb ik enkele dagen doorgebracht in Passau. Die stad is een hele belevenis voor een Noord-Duitser. Het is alsof u in een andere wereld terecht bent gekomen. De stad ligt in Bayern, aan de Oostenrijkse grens en aan de monding van de Inn-rivier uit de Alpen en van de Ilz-rivier uit het Bayerischer Wald in de Donau. Men noemt de stad dan ook een Drierivierenstad.

Een namiddag of avondje kuieren door het oude stadsgedeelte is een ware belevenis. Dat stadscentrum ligt op een schiereiland en bestaat uit ontelbare Gassen, uiterst smalle straatjes met een zowaar zuiders karakter. Als rechtschapen inwoner van Duitsland liep ik daar en legde mijn oor te luisteren aan de voorbijkuierende massa. Mann, Mann, Mann... daar versta je niet eens de helft van wat zij zeggen. Die lui spreken een eigen taaltje, een dialect van het Bayers, dat op zich al een onverstaanbare taal is. Tja, wil u Passau ooit bezoeken, volg dan eerst een snelcursus Passauers! En dan maar hopen, dat u ergens eens een vertrouwd Hochdeutsch hoort...

Spreekt men over het katholieke Bayern, dan leeft dit misschien wel op de allereerste plaats in Passau. U kan er geen Gasse doorlopen, of u botst wel op een nonnetje, een patertje. God ziet u, was eenspreuk in veel oude Vlaamse woningen. In Passau is dat letterlijk zo. het lijkt wel of god al zijn spionnen in dat bastion heeft losgelaten. Of hadden alle spionnen op diezelfde dag toelating om het grauwe klooster even te verlaten? Kloosters... er zijn er meer dan huizen in de stad. De katholieke religie druipt er zo van de muren, dat zelfs een ware gelovige er de buik van vol heeft...

En dan is er het 'internationaal' karakter van de stad. Duitsers en Oostenrijkers delen er het leven in alle zinnen van het woord. Ja, als Hitler in 1938 overging tot de Anschluss van Oostenrijk, dan is dat heel goed te begrijpen, eens u in Passau rondkuiert. Enkel aan de auto's te zien, lijkt het soms meer een Oostenrijkse dan een Duitse stad.

Op het uiterste punt van dat schiereiland vloeien de Inn en de Ilz op dezelfde plaats in de Donau. Dat verschijnsel zou het water drie kleuren te geven. De Donau is blauw, de Inn groen en de Ilz zwart. Vanaf die samenloop zou men dan ook drie kleurbanen in de Donau kunnen opmerken. De stad maakt er trots reclame voor, maar ik was aan die mondingsplaats en heb geen kleurenverschil kunnen opmerken. Ach ja, wellicht moet men wat meer weesgegroetjes bidden om die trots van de stad op kunnen merken. En van weesgegroetjes gesproken...

In 1683 moest keizer Leopold I van Oostenrijk vluchten uit Wenen. De Turken hadden de stad bezet. Leopold zocht zijn heil in Passau. Daar bad hij met zijn vrouw aan een beeldje van de H-Maria, en zie... een weinig later versloeg het Oostenrijkse leger de Turken. Daarbij zouden de soldaten luidkeels geroepen hebben "Maria Hilf!". Hoe een weesgegroetje wonderen kan doen... Nu nog steeds kan u de plaats van Maria's hulp aan Leopold bezoeken, de bedevaartskerk Maria Hilf. Het is al eeuwen een bedevaartplaats waar haast dagelijks wonderen gebeuren en waar meer nonnetjes de plaveien verslijten dan andere burgers.

ROND DIT THEMA
Passau   toerisme

Passau... ja, het katholieke leven is er deel van de Passauer identiteit. Dat kan ook niet anders als u boven de stad de Veste Oberhaus ziet staan, een grote burcht. Zwaaide hier ooit een machtige koning de scepter? Neen... die fameuze burcht is de woning van de bisschop van de stad, of hoe de katholieke kerk heer en meester was (en mogelijk nog steeds is).

Eigenlijk is deze stad een droom voor wie van barokke rococo houdt. Paleizen, kerken, gebouwen her en der vertonen alle overdreven versieringen à la rococo. Mooi wellicht voor een Passauer... leven in een droomwereld van klatergoud en de realiteit verdringen.

15:10 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: passau, toerisme |  Facebook |

Commentaren

Passau Inderdaad een apparte stad die op mij een blijvende indruk heeft nagelaten.
Toen we daar een oudere vrouw de weg vroegen dachten we dat ze russisch sprak.

Groeten uit Z-OVl.

Gepost door: Andre | 28-02-08

De commentaren zijn gesloten.