28-02-08

Einde van waanzin-tarieven elektriciteit in het verschiet?

elektriciteit
Energie

Weldra lagere stroomtarieven?

Het spook van steeds maar stijgende stroomtarieven lijkt gevangen te zijn: E.on, Duitslands grootste stroomleverancier, plooit door de eisen van de EU. Dit kan het einde betekenen van de abnormaal hoge tarieven voor elektriciteit in heel Europa.

E.on is een van de vier Duitse reuze-leveranciers van stroom. Het is internationaal ook zeer actief. De onderneming jaagt delen van Duitsland op door om de haverklap de prijs van elektriciteit te verhogen. De andere drie volgden steeds. En wij hier als verbruikers klagen en klagen. Maar naar verluidt is het in andere landen niet beter.

Nu is echter de EU erin geslaagd om E.on voor een muur te plaatsen. Zij zou over keiharde bewijzen beschikken, dat de onderneming kartelvorming bedreef met de drie andere grote stroomleveranciers, en dat is een zwaar vergrijp. Er dreigen E.on miljarden aan schulden bij een veroordeling. Dat wil de onderneming nu voorkomen.

Daartoe heeft zij beslist om heel haar netwerk en ook heel wat atoomkrachtcentrales te verkopen. Dat sluit perfect aan bij een wens van de EU. Deze wil alle stroomleveranciers in Europa zover krijgen, dat zij hun netwerk verkopen aan een onafhankelijke. Deze zou dan alle stroomleveranciers aan dezelfde voorwaarden hun stroom over het net kunnen laten verspreiden. Daardoor zullen de stroonleveranciers gedwongen worden tot een zuivere concurrentie. Gevolg: dalende stroomtarieven.

ROND DIT THEMA
E.on   bericht uit Der Spiegel

E.on is de eerste in Europa die bereid is zijn hele stroomnet te verkopen. In ruil zou de EU het stopzetten van de vervolging wegens kartelvorming in overweging nemen. E.on zal miljarden verdienen aan de verkoop van het meer dan 10.000 km lange net voor hoge stroom. Dat heeft zo zijn voordelen. Dat net is op meerdere plaatsen verouderd. E.on zal dan ook niet moeten instaan voor vernieuwing ervan. Dat bespaart al heel wat. Met de miljarden inkomsten kan de onderneming zwaar investeren in nieuwe elektriciteitscentrales her en der in Europa. Bovendien is dat overschot aan kapitaal een reden om de prijs per kilowatt te verlagen. Dat zal meer klanten opleveren. En daardoor worden de andere stroomleveranciers gedwongen om hetzelfde te doen als E.on.

Al met al is er licht in de tunnel van de zware electriciteitsrekeningen bij elke burger. En... waar hoop is, daar... Alhoewel, indien de eigenaar van het stroomnet weinig of geen concurrenten heeft en daardoor waanzinnige gebruikskosten doorrekent, dan is alweer de burger de sigaar. Waarom zou den de staten niet eigenaar worden van die netten? Dan is er meer garantie op goedkoop gebruik ervan. In Duitsland bestaat dergelijk plan voor de spoorwegen. Het hele net van spoorwegen blijft staatseigendom, terwijl het benutten ervan overgelaten zal worden aan private treinnvervoerondernemingen. Dat zal concurrentie geven en lagere kosten voor een spoorticketje.

21:19 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: elektriciteit, concurrentie |  Facebook |

Commentaren

:-) daar mag zeker een einde aan komen aan die prijsstijgingen voor onze elektriciteit !!
over die personalisering
er zijn bloggers die sinds de laarsre update nog steeds niets kunnen aanpassen in de zijkolommen
bijplaatsten gaat niet, vakjes vrije tekst openen lukt niet, en degene die toch opengaan daar zien ze de geplaatste tekst niet staan
daarvoor is die banner Sebastian
groetjes

Gepost door: Borriquito | 28-02-08

De commentaren zijn gesloten.