24-02-08

Aardbeving Saarland gisteravond

Aardbeving Saarland
grootbeeld
Fotobron: spiegel

Aardbeving Saarland stelt de verdere ontginning van steenkool inde regio in vraag.
Aardbeving

Aardbeving door mijnbouw

Bij een aardbeving in het Saarland wordt de verdere ontginning van steenkool in de regio in vraag gesteld. Zaterdagavond beefde de aarde in de omgeving van Saarlouis met een sterkte van 4,0 waarbij sommige gebouwen aanzienlijke schade leden.

Aardbevingen hebben meestal een natuurlijke oorzaak en zijn geen uitzondering in Duitsland. Dagelijks worden kleine bevingen geregistreerd tot een sterkte van 3.5 op de Richterschaal. Bij dergelijke sterkte kan men soms iets gewaarworden, maar veelal zelfs niets, vooral als die beving al te diep in de aarde plaatsgrijpt. Zo hebben zich tussen vrijdag en nu drie natuurlijke bevingen van sterkte 3,5 voorgedaan in de brede omgeving van Keulen, Hamburg en tussen Duitsland en Denemarken.

Er komen echter ook aardbevingen voor die niet van natuurlijke oorsprong zijn, maar veroorzaakt worden door mijnbouw. Zeer gevoelig voor dergelijke bevingen is de deelstaat Saarland tegen Luxemburg. Daar ontstaan haast dagelijks aardbevingen van geringe schaal. de mensen zijn het er iets of wat gewoon, maar steeds heerst er wel de vrees voor een grotere beving, en dat was gisteravond het geval. Toen werd een sterke van 4,0 bereikt. De beving vond plaats op een diepte van 1500m, exact in de regio waar de meeste steenkoolgangen voorkomen. Een kerk leed aanzienlijke schade op. Ook op andere plaatsen in de omgeving van de stad Saarlouis werd schade vastgesteld, echter meestal lichte. Een groot deel van de stad had geen elektriciteit meer. Mensen zijn niet het slachtoffer geworden.

Reeds geruime tijd eisen politici de sluiting van de steenkoomlmijnen in die regio. Vooreerst is de ontginning ervan zeer duur in vergelijking met grote steenkoolontginningen elders ter wereld. Maar ook het risico voor bevingen die ernstige schade veroorzaken speelt een rol in hun eis, zoals deze van gisteravond. Bovendien vermindert de waarde van huizen en eigendom in dergelijke onnatuurlijke aardbevingszones. De deutsche Steinkohle AG wil echter van geen sluiting weten en wijst erop dat de aardbeving van gisteravond net zo goed van natuurlijke oorsprong zou kunnen geweest zijn. Dat wordt echter als zeer onwaarschijnlijk geacht, gezien natuurlijke aardbevingen voorkomen op veel groter dieptes, veelal kilometers diep in de aardkorst. De steenkoolontginning werd gisteravond echter wel stilgelegd tot een nader onderzoek heet plaatsgehad.

ROND DIT THEMA
Kaart aardbeving   dagelijks in Duitsland

09:13 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: aardbeving |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.