23-02-08

Duivels plan om communisten de pas af te snijden

Andrea Ypsilanti
grootbeeld
Fotobron: focus

Andrea Ypsilanti, SPD-kandidaat minister-president in Hessen, te midden van zwarte ballons... symbool voor het luchtballonnetje dat Kurt Beck (voorzitter SPD) oplaat in een samenwerking met Die Linke?
Verkiezingen

Hamburg en de Kurt-Beck-poker

De verkiezingen morgen zondag in Hamburg draaien rond pogingen om de ex-communisten (Die Linke) en de communisten (DKP) buiten te houden. Kurt Beck, voorzitter van de SPD, heeft daartoe mogelijk een zware poker gespeeld...

Morgen zondag kiezen de Hamburgers hun volksvertegenwoordigers in de Bürgerschaft (parlement van een stadstaat). Daar is de CDU (conservatieven) aan de macht met eigen meerderheid. Maar morgen zouden naar opiniepeilingen Die Linke (ex-communisten) en de DKP (Duitse communistische partij) hun intrede kunnen doen in de Bürgerschaft ten nadele van de CDU en de SPD (socialisten).

De situatie in Hamburg is daardoor dezelfde als in Hessen. Daar traden Die Linke in januari in de Landtag (parlement van een deelstaat). Als gevolg daarvan verloren de twee grote partijen (CDU en SPD) zoveel stemmen, dat geen van de twee een coalitie aankan met respectievelijk de FDP (liberalen) en Die Gruene (groenen). Meerderheden zijn daar slechts mogelijk met de hulp van Die Linke. Maar geen enkele partij wil met deze extreem linksen scheep gaan.

Plan van de SPD

De CDU is vrij radeloos, zij ziet geen uitweg in de opkomst van de extreem linksen. De SPD probeert iets zeer gevaarlijks:

Kurt Beck, voorzitter van de SPD, lanceerde in de voorbije week de mogelijkheid, dat Andrea Ypsilanti (SPD-volksvertegenwoordigster van de socialisten die in Hessen streeft naar de titel van minister-president) door de volksvertegenwoordigers van SPD en Die Gruene zou kunnen verkozen worden met... de verdoken steun Die Linke. Op die wijze zou dan Ypsilanti de meerderheid halen en is dan een regering in Hessen een feit, weliswaar een minderheidsregering want Ypsilanti zou Die Linke niet in de regering willen betrekken. Zij zou aldus enkel een verdoken steun krijgen van de ex-communisten.

Dat plan veroorzaakte een storm van kritiek in de SPD. Geen lid van de partij kan de voorzitter volgen. "Was hat ihn geritten?" vragen alle socialisten zich af [vertaling: heeft hij een pact met de duivel gesloten? Is hij buiten zinnen?] De verontwaardiging is zeer groot. Samenwerken met de ex-communisten is wel het laatste dat een rechtschapen democraat zou doen! En ja, de conservatieven (CDU) vallen de socialisten aan met woorden als "landverraders, communistische vriendjes" en nog meer liefkozingen om hen in de vernieling te praten. Kurt Beck staat letterlijk alleen met zijn voorstel. Maar...

Wat is zijn (duivels) plan zo kort voor de zeer belangrijke verkiezingen in Hamburg? Meent hij het ernstig met die verdoken samenwerking? Of... en nu komen we er: hoopt hij met dit plotse voorstel stemmen te winnen in Hamburg? Namelijk: door de grenzen tussen de democratische socialisten en de pseudo-democratische ex-communisten te vervagen? Rekent hij erop, dat kiezers die - zoals in Hessen in januari – uit protest voor Die Linke stemmen, door die vervaging in laatste instantie toch terug zouden keren naar de SPD?

ROND DIT THEMA
Onbegrip in SPD voor Becks voorstel   verslag in Der Spiegel
Indien dat laatste juist is en indien de SPD daardoor de ex-communisten en communisten buiten de Bürgerschaft in Hamburg kan houden... dan zal Kurt Beck met zekerheid de held van morgen zondag worden. Dan zal hij maandag of in de komende dagen met de glimlach dat plan voor verdoken samenwerking met Die Linke afwimpelen als een voorbije hersenkronkel. En daarmee zal hij dan een grote dienst bewezen hebben aan heel Duitsland.

Maar... als dat alles inderdaad het plan is van de SPD-voorzitter en als het mislukt, dan zal er morgen een harde noot gekraakt worden binnen de SPD met deels verval van de partij als mogelijk gevolg. Immers... wat als de kiezers in Hamburg die strategie van Beck doorhebben, geen vertrouwen erin tonen en als reactie nog meer vluchten in het communistische kamp?

Kurt Beck speelt aldus zware poker, heel zware...

09:16 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: verkiezingen, communisten, socialisten |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.