22-02-08

Opmars van ex-communisten en communisten

Die Linke
grootbeeld
Fotobron: die linke

Die Linke, de ex-communisten, winnen heel wat aanhang uit protest van de bevolking en wegens hun rode kleuren, het symbool van de socialisten
Verkiezingen

Ook Hamburg in ban van ex-communisten?

Die Linke, de ex-communisten, lijken ook in Hamburg in de Bürgerschaft, het parlement van een stadstaat, hun intrede te zullen doen nu zondag bij de verkiezingen aldaar.

Die Linke maken het de politiek in Duitsland moeilijk, uiterst moeilijk. Zij zijn ontstaan uit de oude communisten van Oost-Duitsland. Zij hebben het totalitaire van de oude communistische partij uit de DDR afgezworen en zijn daardoor democratisch geworden, zij streven echter een verregaande verstatelijking van de economie na net 'onbetaalbare' staatssubsidies.

Wegens hun hang aan oude communistische principes wil geen enkele andere grote partij samenwerken met hen. Dergelijk samenwerking zou het land zware schade toebrengen, gezien de ondernemingen dit niet zouden slikken, wat hen zou drijven tot investeringen buiten Duitsland.

Komt daar nog bij, dat Die Linke een lidmaatschap tolereren van leden der orthodoxe DKP, Duitse communistische partij. Die DKP staat wel voor totalitarisme en voor een zuiver communisme. De leden ervan zijn vaak ook lid van Die Linke. Er is aldus een verweving tussen die twee partijen. Zo is in januari een lid van de DKP in de Landtag (deelstaat-parlement) van Niedersachsen geraakt (heeft ondertussen haar mandaat reeds verloren door onaanvaardbare uitspraken).

Tot voor twee jaren hadden Die Linke geen kans in het westen van het land. Zij haalden hooguit 2 tot 3 % van de stemmen. Maar dat is veranderd. De Duitse bevolking reageert op de neoliberale koers van de CDU (conservatieven) die in vele westerse deelstaten het zeggen heeft. Die partij zet alles op een gunstig klimaat voor de ondernemers ten koste van sociale verworvenheden. Dumpingslonen zijn bijvoorbeeld het gevolg ervan. In de bevolking is er een groeiende beweging om te protesteren tegen deze houding van de CDU door op Die Linke te stemmen.

De SPD (socialisten) heeft in de laatste jaren op bondsniveau al te zeer samengewerkt met het neoliberalisme van de CDU. De socialisten konden haast niet anders, want zij vormen een coalitie met de CDU in de bondsregering. De SPD verliest daardoor een deel van de aanhang, die overhelt naar Die Linke, eveneens vanuit een protesthouding.

De resultaten van dit bovenstaande zagen we reeds in januari. In de deelstaten Hessen en Niedersachsen deden Die linke hun intrede in de Landtage. De gevolgen zijn bekend: de grote partijen kunnen geen coalities meer bouwen die een meerderheid halen. Waarom niet?

In Duitsland zijn er twee grote partijen die makkelijk 30 % tot 40 % van de stemmen halen en soms meer: CDU en SPD. Daarnaast zijn er twee partijen die meestal zweven ronde 5 % tot 10 % der stemmen: de FDP (liberalen) en Die Gruene (groenen). De CDU kan samenwerken met de FDP. Beide partijen streven ergens gelijke doelen na: neoliberalisme. De SPD en Die Gruene kunnen ook samenwerken. Ook zij streven veelal gelijke doelen na.

Tot nu toe werden dan ook coalities CDU-FDP en SPD-Die-Gruene gevormd in de deelstaten, tenzij de CDU of de SPD een meerderheid haalden. Dat laatste was het geval in Hessen (CDU), en is het geval in Hamburg (CDU) en in Bayern (waar de CSU een zusterpartij is van de CDU). In Rheinland-Pfalz heeft de SPD een meerderheid.. Een coalitie van de twee grote partijen CDU en SPD is een noodoplossing en wordt vermeden zolang het kan. Die twee groten hebben immers al te zeer tegenstrijdige doelen. Dergelijk coalitie bestaat in de deelstaat Schleswig-Holstein en eveneens in de bondsregering. Maar zulke 'grote coalities' mislukken haast steeds. Het verleden heeft dat duidelijk gemaakt en ook heden zien we hoe bijvoorbeeld in de bondsregering de twee partners meer oppositie tegen elkaar vormen dan wel een samenwerking.

ROND DIT THEMA
Die Linke   ex-communisten

DKP   orthodoxe communisten
Door de intrede van Die Linke in Landtage verliezen echter de combinaties CDU-FDP en SPD-Die Gruene veelal hun meerderheid en kunnen dan ook geen deelstaatregeringen vormen, tenzij samen te werken met die ex-communisten, maar dat wil geen enkele partij. Dan is er maar 1 oplossing: grote coalitie, wat tot gevolg heeft: instabiele regering. Besluit: Die Linke maken de politiek in Duitsland onmogelijk.

Overmorgen, zondag, hebben de verkiezingen plaats in Hamburg. Daar regeert de CDU met meerderheid. maar naar opiniepeilingen zou zij die meerderheid verliezen door de opkomst van Die Linke, die in de Bürgerschaft (parlement van een stadstaat) hun intrede zouden doen. Ook daar zou het aldus best kunnen dat er geen coalities mogelijk worden. En ook daar lijken enkele leden van de orthodox-communistische partij DKP verkozen te worden. Het wordt spannend nu zondag. Alle grote kanonnen uit CDU, SPD, FDP en Die Gruene stormen naar Hamburg in deze dagen en voeren er de ene speech na de andere. Wat zal het worden nu zondag?

09:10 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: communisme, communisten, verkiezingen |  Facebook |

Commentaren

Communisten Ik hoor Claus Hillig van het gelijknamig Hotel Gasthof Hillig in Bad Gottleuba(S) het kort na de Wende nog altijd zeggen: "Kommunismus? alles schön und gut aber die Menschen sind nicht so". En zo is het, dus waar is het probleem? Natuurlijk is het ook zo dat als er nog meer Zumwinkels opduiken dit in de kaart speelt van de linksen.
Van alles slechte is het kapitalisme wellicht nog het beste.Als het ons goed gaat en we dit ook beseffen en niet als een vanzelfprekendheid ervaren is het goed.

Groeten uit Z-OVl.

Gepost door: Andre | 22-02-08

De commentaren zijn gesloten.