22-02-08

Belastingen: niemand is tevreden

geld
grootbeeld
Fotobron: die welt

Geld... wie heeft er het meeste recht op?
Groot-verdieners

Alles draait goed... zolang men klaagt?

Groot-verdieners klagen en zagen al even erg als een arme drommel op de straat. Dat kan men besluiten na het gesprek van een journalist met een miljardair.

De rijken worden toenemend in het vizier genomen. Dat staat hen helemaal niet aan. Zij spreken ronduit van en nijd-psychose onder de bevolking en onder de politici. De jacht van de Duitse fiscus op hun kapitaal ergert hen. Vandaag publiceerde het blad Die Welt een gesprek met een miljardair. Dat gesprek weerspiegelt dat, wat bij vele rijken leeft:

De aangesprokene voert winkelketens en handel in immobiliën. Vooreerst verdedigt hij het recht om geld te verdienen. Wie werkt moet daarvoor beloond worden. Wij top-managers werken van bij het opstaan tot het slapengaan. Kan een werknemer dat beweren? Indien een werknemer vrije tijd wil, dan betaalt hij daarvoor door minder te verdienen dan een manager. Indien een manager miljoenen Euro's verdient, dan heeft hij daarvoor ook gewerkt. Zijn miljoenen-beloning is de motor van de economie. Zonder een degelijke beloning verliezen managers hun motivering, wat een onderneming schaadt, wat op zich ook geen werk betekent voor de werknemer. Zo simpel is het, stelt de miljardair.

Dat hij onrechtvaardigheid in koop neemt door ongebreideld veel te verdienen, neemt hij dan ook in koop. Daaruit blijkt reeds hoe weinig managers bekommerd zijn om het lot van een ander. Zonder blozen vertelde hij in het raam van het tweede deel van zijn betoog (zie dadelijk) dat hij twee personen aangenomen heeft voor het private huishouden. De ene betaalt hij 2500 Euro in de maand en de andere (een vrouw) 1300 Euro. Nochtans werken die twee hun volle acht uren per dag. Als die manager het dubbel aantal uren werkt per dag, wat bij managers lang geen uitzondering is, dan zou hij uitkomen op 5000 Euro per maand en als vrouw op 2600 Euro. Hij kan toch moeilijk beweren, dat werknemers minder presteren per uur, dan hijzelf? Ja, hij draagt meer verantwoordelijkheid en heeft daardoor recht op een nog hogere beloning, maar dat rechtvaardigt nog geen persoonlijk jaarlijks inkomen van miljoenen Euro's. Deze onrechtvaardigheid zien managers niet meer...

In het tweede deel van zijn betoog vervloekt hij Duitsland wegens de te hoge belastingen. Hij vindt het "verrückt" dat een groot-verdiener 42 % belasting moet betalen op het persoonlijk inkomen, terwijl een laag-verdiener slechts een 20 % moet betalen. Nog meer verergerd is hij door een uitspraak van een SPD-politicus die de wens uitdrukte om groot-verdieners tot 80 % te belasten. De top-manager beklaagt bovendien de hoge belasting op vermogen en op bedrijfswinsten. Wie tegenwoordig geld verdient, moet Duitsland zo snel mogelijk verlaten. China en de USA zijn de landen waar een kapitaalkrachtige nog respect krijgt, aldus de man.

ROND DIT THEMA
Gesprek   tussen een journalist en een miljardair in Die Welt
Ook hier zien we alweer de zorg om het eigen goed, in plaats van zin voor solidariteit in de samenleving. Hij vergeet, dat zovelen onder ons al te weinig verdienen om op een redelijke manier belast te kunnen worden. Zelf vertelt hij over die vrouw die in zin huishouden werkt aan 1300 Euro per maand en dat zij daarvan 700 Euro moet afstaan aan de fiscus, sociale lasten en wat nog meer. Zij houdt maar 600 Euro over per maand. Maar naar het verhaal van die man zou die vrouw niet mogen klagen, want hijzelf betaalt miljarden Euro's belastingen per jaar.... Daarbij vergeet hij blijkbaar, dat de staat geld nodig heeft om de samenleving draaiend te houden, waarvan hijzelf lid is. Gemiddeld betekent de belastingslast in een staat x Euro per kop en per jaar. Maar voor hen, die te weinig verdienen om die x Euro aan belastingen op te brengen, is het dan ook normaal, dat de staat meer dan x Euro vraagt aan hen die ruimschoots verdienen. Dat vergeet die man klaarblijkelijk. Moet zijn poetsvrouw dan ook aan 42 % belast worden, zodat na aftrek van alle ander lasten nog slechts een 350 tot 400 Euro rest? We leven toch niet in een staat als China of de USA waar het sociale aspect van een samenleving weggedrongen wordt door ongebreideld kapitalisme. Hier heeft de staat een sociale verantwoordelijkheid en dat kost elke verdiener geld en ja, meer bij hen die meer verdienen. Die uiting van een SPD-politicus om rijken tot 80 % te belasten, is natuurlijk overdreven en wordt waarschijnlijk door niemand gedeeld, maar het systeem zoals het bestaat is rechtvaardig op zich.

Al met al zien we in zulk gesprek hoe de super-rijken net hetzelfde zijn als de arme drommels op de straat: allen reclameren en niemand is tevreden. Zou men dan ook moeten besluiten: alles draait goed, zolang de mensen klagen?

15:21 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) | Tags: belastingen |  Facebook |

Commentaren

welke activiteiten aanzie je als werken Sebastian,

goed geschreven.

Ik heb ook steeds bedenkingen bij hen die zeggen van bij het opstaan tot 's avonds laat te werken, terwijl iemand van de "vuilkar" dat niet doet.

Zo is er hier ook een Vlaams politicus die beweert 80 uren per week te werken en dus meer moet/mag verdienen dan een "werkmens", maar hij telt dan wel hetvolgende mee:

- de kranten doornemen (om op de hoogte te blijven van politiek en economie?)
- zijn koffiepauze, middagpauze, want daar spreekt hij af en toe ook over dossiers
- surfen op het internet, want dat is ook om "mee te blijven"
- onderweg naar het werk of naar een of andere receptie: zijn afgedrukte e-mails doornemen en telefoneren naar jan en alleman
- de recepties/drinkjes: want dat noemt men bij een politieker/manager "netwerking"

groetjes,
Leo

Gepost door: Leo | 22-02-08

Jullie persoonlijke mening komt over als echte jaloezie. Of de argumentatie van een manager nu scheef is of niet, het is niet belangrijk. Het is niet de manager die het loon van de werknemer bepaalt, maar de markt. Net zomin kan hij beweren dat hij meer of minder recht heeft op iets, de marktwerking zal dat wel oplossen. Het doet jullie geen eer dat jullie een egoïstische liberaal als stroman gebruiken voor de andere managers die wél bekommerd zijn om hun volk, maar waarvan maatschappelijke jaloezie hun functie beklad.

Gepost door: DG | 22-02-08

De commentaren zijn gesloten.