21-02-08

De Dom van Keulen was bijna bedreigd

Kölner Dom
grootbeeld
Fotobron: köln

De Dom van Keulen, trots van de stad en van wel heel Duitsland
Keulen

Moskee overtroefde bijna de Kölner Dom

De Dom van Keulen, de kroon op de skyline van de stad, parel van gotiek, was bijna overtroefd door de bouw van een moskee. Zou Duitsland het hebben getolereerd, dat de skyline van de stad 'besmet' zou worden door de islam?

Keulen is de wel bekendste stad in Duitsland onder Belgen en wellicht ook Nederlanders. De stad stamt uit de tijd van de Romeinen. Toen heette ze officieel Colonia Claudia Ara Aggrippinensium, de kolonie Claudia in het gebied van Aggrippina. De Germanen noemden ze snel "Kölle", zoals ze nu nog steeds heet in de volksmond (Köln officieel).

En de magneet van de stad is zonder twijfel de "Dom". Zij heet volledig "Domkirche St. Peter und Maria". De kerktorens halen een hoogte van 157m. Zij is daardoor de tweede hoogste kerk van Duitsland, na de dom van Ulm, en de derde hoogste van de wereld na deze van Ulm en de nieuw gebouwde basiliek Notre-Dame de la Paix in Yamoussoukro in Ivoorkust (Afrika). Tevens is zij de derde grootste gotische kerk ter wereld na deze van Sevilla en deze van Milaan. Een gotische kerk om "U" aan te zeggen, en zo denken er de miljoenen bezoekers per jaar over, ongeveer 7 miljoen bezoekers in het laatste jaar!

Maar wat is een "Dom" eigenlijk? Wel, het is meestal een kathedraal. Die laatste is steeds de zit van de bisschop. Maar men gebruikt in Duitsland ook de naam "Dom" voor grote kerken en soms kerken die doorheen de geschiedenis valselijk kathedraal genoemd werden. Een "Dom" mag niet verward worden met een "Münster" of een "Stiftkirche". Een "Münster" is een kloosterkerk, en kan soms een kathedraal zijn, als er een bisschopszetel staat. Een "Stiftkirche" is een grote kerk die gebouwd werd zuiver op giften, door een stichting aldus.

Moskee van Keulen
grootbeeld
Fotobron: köln-architektur

Project voor de nieuwe moskee van Keulen
Vorig jaar ontstond een hele herrie in Keulen rond de bouw van een nieuwe moskee. De islamitische gemeenschap (voornamelijk Turken) had plannen voor een ultra-moderne moskee die zo hoog zou worden als de Dom. Mann, Mann, Mann... dat veroorzaakte een storm van protesten, niet alleen in Keulen, maar in heel Duitsland. Het kon niet aanvaard worden, dat een islamitisch gebedshuis groter en hoger zou worden dan de christelijke gebedshuizen in het christelijk Duitsland. Tot in de Bundestag werden er vragen over gesteld. Vanuit Turkije kwam zware kritiek op de Duitsers: zij gedragen zich intolerant tegenover de islam, totaal tegenstrijdig aan de Duitse grondwet. Uiteindelijk hebben de plannenmakers afgezien van deze "aanval op het christendom". Het nieuwe project voorziet een moskee met torens die 'slechts' 55m hoog zouden worden. De skyline van Keulen blijft aldus 'christelijk'!

In een aantal berichten in de komende weken zullen we de Dom van Keulen beter leren kennen...

16:08 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: keulen, kathedraal, gotisch |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.