21-02-08

Belastingcriminelen en hun stichting

Liechtenstein op bezoek
grootbeeld
Fotobron: faz

De Liechtensteinse premier Ottmar Hasler op het matje bij kanselier Angela Merkel. Op hun gezichten lijkt de derde Wereldoorlog wel heel nabij.
Belastingontduiking

Merkel leest de levieten

De Liechtensteinse premier Ottmar Hasler, op bezoek in Berlijn, kreeg keiharde voorwaarden te horen vanwege kanselier Angela Merkel ter bestrijding van belastingontduiking en witwasoperaties van Duitse burgers.

De belastingcontroleurs hebben reeds heel de week huisdoorzoekingen laten doorvoeren in heel Duitsland. Managers, topsporters, rijkere boeren, private banken... er wordt op grote, zeer grote schaal controle uitgevoerd. De DVD van de informant slaat bressen in de belastingontduiking der rijken. Gegevens werden deze week niet bekendgemaakt. Mogelijk gebeurt dit op beperkte schaal tegen het einde van de week. De bekendmaking van belastingontduiking van de top-manager van de Deutsche Post vorige week moest als afschrikking werken op vooral fraudeurs die niet op de DVD staan om uit angst zichzelf aan te geven. Tot nu toe hebben slecht weinigen die stap gezet.

Ondertussen heeft de premier van Liechtenstein een bezoek afgelegd aan kanselier Angela Merkel. Dat was het eerste bezoek van een Liechtensteinse regeringsleider sind 16 jaren. Het zal hem geen deugd gedaan hebben. De samenkomst verliep in de ijzigste sfeer die men kan voorstellen. Angela Merkel was keihard en onverzoenlijk, las hem de levieten en vermeed amper een klaar en duidelijk ultimatum. Zij eiste ronduit stevige maatregelen van Liechtenstein tegen belastingontduiking. Liechtenstein moet in de kortste keren samenwerking tonen met de OECD, Europese Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. Daarbij moet Liechtenstein een protocol ondertekenen voor rechtsbijstand bij belastingmisdaden. Het vorstendommetje moet tevens de maatregelen van de OECD ondertekenen ter voorkoming van schadelijke belastingsacties. Bovendien moet Liechtenstein maatregelen van de EU ter bestrijding van witwasoperaties ondertekenen.

De Liechtensteinse premier heeft deze haast ultimatieve maatregelen aanhoord en er nauwelijks op gereageerd. Zonder glimlach hebben beide regeringsleiders elkaar verlaten. De troonsopvolger van de Liechtensteinse vorst is verontwaardigd door de reacties van Duitsland. Hij reageerde zoals iemand zou reageren als een ander zich teveel moeit met het gedrag van de ene met letterlijk de woorden. " Het belastingsprobleem van Duitsland is mijn probleem niet". Met andere woorden: "Moei u niet en laat ons gerust!"

De methode om in Liechtenstein geld op te bergen of wit te wassen is algemeen bekend. Een Duits manager, topsporter of rijke sluist cash geld naar het vorstendommetje. Daarbij reist hij of zij met een onopvallend autootje naar Oostenrijk of Zwitserland en vandaar naar Liechtenstein. In het vorstendommetje worden de zakken met cash geld dan op de LGT bewaard, de Liechtensteinse Globel Trust bank, bank van de vorst zelf. Daar wordt dan een stichting opgericht. Het doel van de stichting is om het even wat. Een VZW zoals in gewone landen heeft steeds een doel ter bevordering van het welzijn. Dat hoeft niet in Liechtenstein. Zulke fictieve stichting moet bestaan uit een stichtingsraad, bestaande uit twee personen. Voor zulke stichting betaalt men belasting aan de Liechtensteinse staat. Deze bedraagt 0,1 % voor stichtingen met een vermogen beneden de 2 miljoen Zwitserse Franken (SF). Stichtingen met een vermogen tussen twee en 10 miljoen SF betalen slechts 0,075 % en stichtingen met hogere vermogen betalen nog minder: 0,05 % belasting. Door het betalen van die belasting is de stichting wettelijk in orde! Makkelijk niet, en goedkoop, niet? U mag alleen niet de stommiteit doen om geld over te schrijven naar uw stichting in Liechtenstein. Breng het cash! En vooral... val niet op, noch in eigen land, noch in Liechtenstein. Gedraag u als een goed burger in eigen land. Ga elke zondag als een deemoedig gelovige naar de mis, wees gul bij de geldomhaling (want uiteindelijk bent u de schuld dat er zoveel minder welstellenden zijn in het land door onrechtvaardig hoge belastingen wegens uw ontduiking), of word mecenas van het lokale voetbalploegje, wees steeds opgewekt tegen eenieder die u tegenkomt, word lid van een club in de parochie of gemeente.... wees dus een witgekalkt graf en zwijg over uw geld! Op die wijze ontduiken honderden en honderden Duitse rijken hun belasting of wassen eventueel geld wit.

ROND DIT THEMA
In Liechtenstein bestaan er meer stichtingen dan er inwoners zijn in het vorstendommetje. Er wonen momenteel ongeveer 35.000 mensen in Liechtenstein. Vele politici in Duitsland eisen nu een meldingsplicht voor het vorstendom van elkeen die geld belegt. Dat bestaat reeds in de relaties tussen de USA en Liechtenstein. De bank in het vorstendom moet de administratie in de USA naam en bedrag van Amerikaanse beleggers melden. Maar als een Amerikaan zelf de grens oversteekt met geld in zijn kous of in een plastiek inkoopzakje....

Naar verluidt zouden nu ook de US-ambtenaren een DVD onderzoeken met data over Amerikaanse beleggers in het vorstendom. Ook andere landen zijn betrokken, waaronder mogelijk (waarschijnlijk?) België en Nederland. Liechtenstein is het ideale belastingontduikingsparadijs van Europa. Zwitserland en Luxemburg kennen een gelijkaardige activiteit, maar zij hebben het bankgeheim moeten opgeven in de voorbije jaren. Buiten Liechtenstein zijn ook het Kleinwalzertal in Oostenrijk en het eiland Guerney in de Noordzee ideale paradijzen voor belastingcriminelen. En ondertussen moet de gewone man in de straat maar meer en meer belasting betalen wegens hen, die hun kapitaal elders beleggen.

08:54 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: belasting, belastingontduiking |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.