20-02-08

Unicef Duitsland onbetrouwbaar

Unicef Unicef Duitsland niet meer betrouwbaar verklaard
Unicef

Unicef verliest Duits betrouwbaarheidscertificaat

Unicef, de kinderhulporganisatie van de Verenigde Naties, heeft in Duitsland haar certificaat ter betrouwbaarheid verloren door onduidelijkheid over het omgaan met giften en gebrek aan transparantie.

Unicef, (United Nations Children's Emergency Fund), een organisatie van de Verenigde Naties, bekomt elk jaar vele honderden miljoenen Euro's aan giften in Duitsland. Door gerichte reclame spreekt de organisatie zowel ondernemingen als private personen aan. Dat is de normale werking van haast elke hulporganisatie. Maar er loopt een en ander scheef bij Unicef.

In Duitsland moet een hulporganisatie voldoen aan een heel stel normen die vastgelegd worden door en gespecialiseerd instituut van de staat. Dat instituut is de Duitse Centrale voor Sociale Vragen. Een hulporganisatie kan slechts doorgaan als 'betrouwbaar' als zij een certificaat bekomt van dit instituut.

Transparantie is een van de belangrijkste voorwaarden . Dit houdt in, dat het gebruik van de giften in haar structurering aangegeven moet worden. Nu heeft Unicef een heel kwalijke naam op dit vlak. Reeds enige jaren wordt het verweten al teveel geld aan private reclame-agentschappen te betalen. Maar nu blijkt ook , dat private raadgevers een heel centje aan Unicef kunnen verdienen. Zo zou verleden jaar een raadgever 30.000 Euro van Unicef gekregen hebben, omdat hij erin geslaagd was de supermarktketen Lidl ertoe te bewegen 500.000 Euro aan giften te bezorgen. Dat is aldus een provisie van 6 % voor die raadgever. En daar draait het nu om. Het Duits Centrum voor Sociale Zaken heeft geen zicht in de provisies die Unicef uitgegeven heeft sinds 2005. Unicef beweert zelfs helemaal geen provisies uit te betalen. Overigens verwijt men de organisatie een niet transparant management te voeren en een 'duistere' toezichtstructuur te hebben.

ROND DIT THEMA
Betreffende artikels    in Focus

Unicef   webpresence
Dat alles leidde ertoe, dat het Centrum voor Sociale Zaken, het certificaat van betrouwbare hulporganisatie voor Unicef heeft ingetrokken. De gevolgen zijn rampzalig. Het vertrouwen is totaal zoek bij de Duitse bevolking. Vandaag besliste o.a. de stad Leipzig om een gifteninzameling te stoppen. Het was de bedoeling van de stad om in het jaar 2008 één Euro per inwoner in te zamelen. Daardoor zou 500.000 Euro ten goede komen aan Unicef. Dat zal nu niet doorgaan. Nog meerdere initiatieven werden in de voorbije dagen geschrapt in heel Duitsland.

Unicef kan ten vroegste in 2010 opnieuw een aanvraag doen voor het begeerde betrouwbaarheidscertificaat.

21:25 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: unicef, giften |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.