20-02-08

Bernsteinzimmer, '8ste wereldwonder', gevonden?

Bernsteinzimmer
grootbeeld
Fotobron: focus

De Bernsteinzimmer, hier het origineel
Verdwenen kunstschatten

Bernsteinzimmer zou te vinden zijn

De Bernsteinkamer, in de tijd het achtste wereldwonder genaamd, is een kamerdecoratie uit bernstein, fossiele harssteentjes met goudgele kleur. De Bernsteinzimmer was geschonken aan de Russische tsaar, in de Tweede Wereldoorlog echter verdwenen. Nu beweert een burgemeester van een klein dorp aan de Duits-Tsjechische grens de schat te kunnen vinden.

Kunstschatten die plots verdwijnen door diefstal of andere duistere omstandigheden... het spreekt elke mens tot de verbeelding om precies die schatten terug te vinden. Wie ooit De Rechtvaardige Rechters kan vinden die in Gent gestolen werden, die mag voor de rest van zijn leven op beide oren slapen.

Ook in Duitsland bestaat er een jacht op een kunstschat van enorme waarde: de Bernsteinkamer. In het begin van de 18de eeuw vervaardigde de architect en beeldhouwer Andreas Schlüter een hele kamerwandbedekking uit bernstein. Bernstein is hars dat te vinden is aan Oostzeekusten van N.O.-Duitsland en Polen. In het hars zijn veelal fossielen te vinden van kleine insecten. Het gaat om goudgele steentjes, en alleen al de kleur en doorzichtigheid spreekt tot de verbeelding. Koning Friedrich van Pruisen schonk de Bernsteinzimmer aan Tsaar Peter de Grote om in ruil enkele honderden zeer reusachtige Russische soldaten te bekomen, de "Lange Kerle". In Saskoje Selo bij Sint-Petersburg (Rusland) werd een kamer voor tsarin Catharina volledig ingericht met deze bernsteinwanden. Men sprak van het 'achtste wereldwonder'.

In 1941, tijdens de Tweede Wereldoorlog, had het Hitlers leger deze Bernsteinzimmer afgebroken en opgeborgen in 24 kisten. Het geheel werd overgebracht naar Koningsberg (huidig Kaliningrad en in die tijd deel van het Duitse rijk). Op het einde van de oorlog werd Koningsberg echter zeer zwaar gebombardeerd door de Engelse RAF. De stad brandde haast volledig af, inclusief de plaats waar deze kisten opgeborgen waren. Sindsdien zijn ze verdwenen. Mogelijk zijn zij verbrand en is het kostbare bernstein gesmolten, maar zekerheid bestaat er niet over. Sindsdien zoeken schattenjagers passioneel naar dat achtste wereldwonder. In 2003 schonk de Duitse staat een kopie van de Bernsteinzimmer aan de stad Sint-Petersburg.

ROND DIT THEMA
Jacht op Bernsteinkamer   dorp deutschneudorf zou vindplaats zijn

Fortuna Stollen   website burgemeester Deutschneudorf

Bernsteinzimmer   geschiedenis
In Deutschneudorf aan de grens tussen de deelstaat Sachsen en Tsjechië is de burgemeester sinds enkele jaren gepassioneerd door deze schat. Hij meent namelijk dat die opgeborgen ligt in oude mijnschachten onder het dorp. De burgemeester die eveneens volksvertegenwoordiger is in de Bundestag zoekt met modernste technieken. En zijn zoektocht lijkt voorlopig al iets op te brengen, 'voorlopig'. Volgens scanningen zouden op 20 meter diepte kisten gevonden zijn met... niet de Bernsteinkamer, maar met goud en zilver! Het zou gaan om bijna 2 ton goud, afkomstig van schatten die de nazi's begraven hadden. Tja... scanningen wijzen erop, maar zekerheid is er niet.

De burgemeester wil tegen Pasen die kisten kunnen bereiken. Het dorp zou daardoor op de wereldkaart komen, bijna 2 ton goud is trouwens niet min. En bovendien blijft hij verder zoeken naar de Bernsteinzimmer, die naar zijn mening 'vast en zeker' in de ondergrond van zijn dorp te vinden is...

09:06 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: bernstein, kunstschatten |  Facebook |

Commentaren

Goed artikel, ga zo door!

Gepost door: Muurstickers Kopen | 17-09-14

De commentaren zijn gesloten.