19-02-08

Met een glaasje wijn de nacht in

Mayschoß
Fotobron: mayschoß

De Mayschoß-wijn, een wijn die u nooit meer loslaat eens in handen
Wijnbouw

Ahrvallei, wat een wijn!

Niet eens zo ver van België en Nederland: de Ahrvallei, een belevenis, een verwijlen in een Klein-Zwitserland en tegelijk in het paradijs van de heerlijke bourgogne-wijnen.

de Ahrvallei, makkelijk te bereiken zowel vanuit België, als vanuit Nederland. De A61 ten westen van Keulen voert u naar Koblenz, maar zover hoeft u niet te rijden. Even voorbij Bonn lokt een zijvertakking van de autosnelweg u naar Ahrweiler en vandaar is het een kleine rit naar Altenahr.

Reeds vanaf Ahrweiler bemerkt u de wijngaarden van de brede vallei. De bodems bestaan uit uit rijke leem. Vandaar dat in die streek de corpulente wijn van de pinot noir geproduceerd wordt. Men noemt die wijn hier de "Spätburgunder", een wijntje als een echte Bourgogne, een heerlijkheid bij jachtvlees of andere verrukkelijke vleesmenu's.

Eens u op weg bent naar Altenahr wordt de vallei van de Ahr smaller en smaller. Jammer, zal u denken, daar gaat de mogelijkheid tot wijn. Maar niets is minder waar. Kijk maar hoog boven op de steeds stijler wordende flanken. Ja, ook daar wordt wijn verbouwd. Iets voor Altenahr komt u voorbij Mayschoß-Altenahr. Daar is de vallei al echt 'Zwitsers' en kijk maar eens hoe de wijnheren elk stukje bodem benutten. Hier produceert men de Pinot noir précoce, in het Duits de "Frühburgunder". Uiteraard kan men er niet zoveel van produceren als in de brede vallei stroomafwaarts, maar die wijn is er niet slechter om. In tegendeel, hij smaakt zeer fruitig, niet zo corpulent als de Spätburgunder, alsof de wijngaarden rond Altenahr een bron zijn van jeugdigheid voor de wijnranken. En ja, zon hebben ze er in overvloed. In de vallei heersen mediterrane klimaatstoestanden, en dat al van lang voor er van een klimaatsopwarming sprake was.

ROND DIT THEMA
Ahrvallei   links naar overal in de vallei

Mayschoß   heerlijk...
Ter info even vermeld dat 60 % van alle wijn uit de Ahrvallei Spätburgunder is en slecht 5 % Frühburgunder. Wil u werkelijk het beste van het beste uit de streek, dan moet u beslist Mayschoß bezoeken. De wijn is er niet goedkoop, helemaal niet, maar wat u in handen krijgt, dat zal u voor geen geld meer willen lossen. De Mayschoß-wijn wordt geproduceerd in wijnkelder uit 1868. En u kan er ook heel oude wijnen kopen, maar dan is het misschien nagewezen om even uw fortuin in een belastingparadijs aan te spreken.

Geniet van een daguitstap naar de Ahrvallei en geniet al evenzeer van de prachtige rotsformaties..

21:45 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wijn, wijngaarden, wijnranken |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.