19-02-08

Duits belastingontduikingsschandaal

Vaduz
Fotobron: focus

Vaduz, hoofdstadje van het belastingparadijs Liechtenstein
Belastingontduiking

Grote vissen dekken zich in

Juridische specialisten betwijfelen de waarde van de bewijzen tegen de ongeveer 1000 betrapten, die geld verduisterden voor de Duitse fiscus in het belastingparadijs Liechtenstein.

De zaak rond de belastingontduiking die op grote schaal voorkwam in Liechtenstein waarbij ongeveer 1000 Duitse klanten betrapt zijn, leidde gisteren tot een aantal huiszoekingen zowel bij private personen als bij private banken overal in Duitsland. De hele week zullen nog dergelijke speurtochten ondernemen worden.

Grote openbaarmaking zoals bij top-manager Klaus Zumwinkel moet men deze week niet verwachten. Op het einde van de week zouden misschien namen bekendgemaakt worden, hoewel elke beschuldigde naar de mening van specialisten zou moeten kunnen rekenen op het geheim van de belastingbetaling. Blijkbaar hebben instanties het geval van Zumwinkel gebruikt als afschrikkingsmiddel om zoveel mogelijk betrokkenen en eventueel personen waarover men geen bewijzen hebben, te bewegen zichzelf aan te geven. Dat leidde gisteren tot een klein aantal dergelijke gevallen. Zij die zichzelf melden rekenen blijkbaar op strafvermindering. Kwijtschelding of vermindering van verschuldigde bedragen zouden niet toegestaan worden.

Tegen de verwachting van de instanties in lag het zelf melden zeer laag. Reden is in hoofdzaak de mening van vele advocaten. Zij zijn van mening dat het bewijsmateriaal gerechtelijk van geen waarde is, gezien het gaat om gestolen data. Enkele gerechtsdeskundigen betwijfelen eveneens de waarde van die data als juridisch bewijsmateriaal. De grote vissen zullen zich dan ook niet zelf aangeven en eerder wachten tot men een huiszoeking bij hen uitvoert. Het is ook duidelijk, dat de meeste belastingontduikers ondertussen alle delicate dossiers in verband met hun gelden reeds in veiligheid gebracht hebben. De hoop van de bondsregering om heel wat van de vier miljard Euro aan ontdoken gelden te kunnen recupereren lijkt dan ook erg naïef.

Ondertussen eisen politici van de regeringspartijen een verstrenging van het strafrecht inzake belastingontduiking. Of het zover zal komen, is nog zeer de vraag. Het lijkt er eerder op, dat politici munt willen slaan uit dit geval in het licht van de komende verkiezingen in de stadstaat Hamburg. Ook de reacties van kanselier Angela Merkel zijn 'zacht' te noemen. Blijkbaar beseft zij ook wel, dat de grote vissen hun verdediging reeds steevast hebben opgebouwd. Zij sprak gisteren haar hoop uit op meer transparantie vanwege de Europese belastingparadijzen. Een heel lauwe reactie aldus, net genoeg om wat kiezers te winnen.

ROND DIT THEMA
Berichtgeving   in de Financial Times Deutschland
De schok van vorige week is aldus verteerd en het gewone leven neemt weer zijn gang. De speurders zoeken deze week de beschuldigen op, zullen wellicht hier en daar een bereidwillige vinden om mee te werken met het gerecht, maar voor de rest zal het niet echt zoveel opbrengen. De bondsminister voor Financiën Peer Steinbrück sprak gisteren alvast over een recuperatie van enkele honderd miljoenen Euro in plaats van miljarden Euro's.

De sport van het belastingontduiking zal dan ook onverminderd bedreven blijven worden... tenzij er toch nog spectaculaire dingen aan het licht komen in deze dagen.

09:21 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: belatingontduiking, belastingen |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.