18-02-08

Verkiezingen Hamburg: allen beven...

Christel Wegner
grootbeeld
Fotobron: spiegel

Christel Wegner, lid van Die Linke en tegelijk van de orthodoxe communistische partij DKP
Verkiezingen Hamburg

Opmars communisten in Hamburg?

De gematigde oude communisten van Die Linke zullen mogelijk komende zondag hun intrede doen in de Senaat van Hamburg (parlement van de stadstaat) en met zich ook orthodoxe communisten meeslepen.

Volgende zondag hebben de verkiezingen plaats in de stadstaat Hamburg. Gezien het 'maar' een stadstaat is in plaats van een deelstaat, zou u geneigd zijn er heel wat minder waarde aan te geven. Maar dat is wel gevaarlijk, want er staat veel op het spel.

In januari heeft een duidelijke linksverschuiving plaats gegrepen in Duitsland na de verkiezingen in twee belangrijke deelstaten Niedersachsen en Hessen. De verschuiving was zo groot, dat de extreem linksen (Die Linke) zowaar in beide Landtage (parlementen) introkken. Die Linke vertegenwoordigen de oude communisten die zich helemaal geen communisten meer noemen en ergens inderdaad een afkooksel zijn van het communisme. Zij zijn een versmelting van de PDS en de WASG. De PDS was de oude communistische partij SED van Oost-Duitsland. Zij hebben de oude principes van een eenheidspartij (staat waar slechts 1 partij het zeggen heeft) opgezegd en daardoor afstand genomen van een totalitarisme. In feite is de PDS daardoor democratisch geworden. Voor het overige blijven de grote idealen van het communisme wel deels of grotendeels gehandhaafd, zoals een verstatelijking van de economie en doorgedreven staatssubsidies. Zij achten een door de staat gecontroleerde economie mogelijk naast een kapitalistisch systeem. De WASG, "Verkiezingsalternatieve voor arbeid en sociale gerechtigheid" was een socialistische partij die sterk naar extreem links neigde, niet communistisch getind was, maar toch sterk eraan aanleunend. De versmolten partij "Die Linke" verdedigt aldus de waarden van de PDS en van de WASG, en kan beschouwd worden als een verwaterd communisme.

Die Linke onderhouden zekere banden met een zeer extreme communistische partij, de DKP, de "Duitse communistische partij". Die partij vormt zich uit de oude communisten, die van geen wijken weten en nog steeds de oude principes van de SED verdedigen, een eenheidspartij en totalitaire structuren inbegrepen. Zij werd opgericht in 1968 met het doel het orthodoxe communisme in West-Duitsland te verspreiden. De partij heeft nooit een echt percentage gehaald bij verkiezingen, maar probeert op andere manieren aan de macht te komen. Vele leden van de DKP zijn eveneens lid van Die Linke. En zo kan het gebeuren, dat een lid van de DKP verkozen wordt in een Landtag (parlement) via lidmaatschap met Die Linke. Een sluwe techniek niet? Men kan spreken over parasietenwerk. Zo was in januari een zekere Christel Wegner erin geslaagd volksvertegenwoordiger te worden in Niedersachsen.

Christel Wegner viel vorige week op, toen zij in de landtag verkondigde, dat de Berlijnse Muur zinvol was en er teug mag komen. Verder verdedigde zij de Stasi, de geheimpolitie van Oost-Duitsland en hoopte dat dergelijke politie herinstalleerd zou worden in heel Duitsland. Opschudding alom aldus, niet alleen in Niedersachsen, maar in heel het land. Die Linke hebben afstand genopmen van de uitingen van Christel Wegner, maar zij blijft haar mandaat als volkdsvertegenwoordster uitoefenen.

ROND DIT THEMA
DKP   Duitse communistische partij
Zo zien we maar, wat extreem links betekent. En het grote gevaar zit nu in de verkiezingen in de stadstaat Hamburg. Daar heeft de DKP groter succes dan in andere deelstaten. En ook daar zijn een aantal leden eveneens lid van Die Linke. De kans is groot, dat Die linke komende zondag in de Senaat hun intrede zullen doen. De senaat is het parlement van een stadstaat. En met Die Linke kunnen dan ook een of meer DKP-leden volksvertegenwoordiger worden.... Ja, Duitsland gaat de linkstoer op, maar waar zal het eindigen? En hebben de conservatieven (CDU-CSU) er geen schuld aan door hun overdreven hang aan het neoliberalisme en het neoconservatisme?

In Hamburg regeert momenteel de CDU met een meerderheid. Deze meerderheid zal zij naar waarschijnlijkheid (opiniepeilingen) verliezen ten voordele van de socialisten (SPD) en Die Linke. Algemeen verwacht men, dat de CDU voldoende stemmen zal halen om met de FDP (liberalen) een coalitie te vormen. Maar de intrede van Die Linke en eventueel de DKP zal alweer grote kopzorgen geven aan de bondsregering in Berlijn. De afgelopen maand is het duidelijk geworden, dat kanselier Angela Merkel (CDU) de boeg lichtjes heeft omgeslagen en meer accent begint te leggen op sociale aspecten van het beleid in tegenstelling tot haar sterk neolibarale houding tevoren. Op zich is dat goed voor een evenwicht tussen kapitaalsgerichte economie en een sociale welvaartsstaat, wat tot vorige maand ergens zoek was. De ondernemingen in het land protesteren echter luid, zeer luid, wat op zich een ongunstig klimaat kan scheppen voor kandidaat investeerders in Duitsland. En ook de intrede van extreem linksen in de deelstaatparlementen kan ernstige gevolgen hebben. Het is immers niet uitgesloten, dat zij ook bij latere verkiezingen winsten zullen boeken ten koste van zowel de conservatieven als van de socialisten, en zelfs van de FDP (liberalen) en van Die Gruene. Dat zal toekomstige regeringsvormingen zeer moeilijk maken, omdat algemeen de conservatieven en de socialisten nergens nog gemakkelijk aan een meerderheid zullen geraken en coalities zullen moeten proberen aan te gaan met kleinere partijen als de liberalen en de groenen. Coalities tussen de klassieke partijen en extreem linkse (of rechtse) partijen moet men niet verwachten,. Daar is Duitsland allergisch voor. Maar de opkomst van de extreem linksen maakt het aandeel van de kleinere FDP en Die Gruene in de parlementen zo klein, dat zelfs een coalitie tussen een grote partij en hen geen voldoende meerderheid geeft. Een grote coalitie tussen conservatieven en socialisten is dan meer aangewezen, maar veel minder succesvol. Dat zien we in de huidige bondsregering, waar meer oppositie gevoerd wordt binnen de regering, dan echt samen geregeerd wordt...

De commentaren zijn gesloten.