17-02-08

Suikerbonen voor Europa

Kosovaarse vlag
grootbeeld
Fotobron: focus

De kersverse vlag van het al even kersverse onafhankelijke land
Kosovo

En wat na vandaag?

Kosovo, het net geboren broertje in de het Europese gezin van staten. Heeft het een toekomst? Duitsland heeft steeds een nauwe band gehad met Kosovo, net zoals met vele landen die uit het voormalige Joegoslavië ontstaan zijn. Maar Duitsland maakt zich ook zorgen om de kersverse boorling.

Een hartelijk proficiat gaat naar alle Kosovaren, zowel in Kosova zelf als dezen in België, Nederland en hier in Duitsland. Een woordvoerder van de Duitse regering roept naar aanleiding van deze onafhankelijkheid de Albanezen en Serviës op tot bezonnenheid. De bondsminister voor Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier (SPD), telefoneerde met zijn Servische collega. Beiden zijn het erover eens, dat alles in het werk moet gesteld worden om de stabiliteit in de regio te behouden.

En wat nu met Kosovo? Zal het land onafhankelijk kunnen blijven? Waarschijnlijk wel, maar het zal een harde noot moeten kraken om economisch overeind te blijven. Het land heeft geen grenzen aan zee om vlotte handel te drijven. Slechts wegen en spoorwegen laten handel toe. Kan het het in hoofdzaak leven van transithandel? Er zijn grondstoffen te vinden. Bruinkool, lood, zink nikkel, koper em mangaan zijn er op te delven. Zal het land voldoende kredieten kunnen losweken om aan de hand van die ertsen een gezonde industrie op te bouwen? Vele vragen met wellicht onduidelijke antwoorden. Het land krijgt massale steun van de USA en van de EU, maar zal die steun aanhouden? Of zullen de USA er snel militaire bases oprichten? Zal Kosovo snel ervaren, hoe de USA een land kunnen uitbuiten? Zullen zij eveneens snel ervaren, dat een lidmaatschap van de EU nog jaren en jaren op zich zal laten wachten wegens onvoldoende garanties voor een gezonde economie? Zal het land de hoge, zeer hoge werkloosheid kunnen indammen en de toch wel aanzienlijke criminaliteit en corruptie indijken?

ROND DIT THEMA
Kosovo   website van de regering van Kosovo

United Nations   resolutie 1244 over de status van Kosovo
En wat met de vele Kosovaren die over heel Europa verspreid zijn sinds de oorlog daar negen jaar gelden woedde? In Duitsland wonen duizenden en duizenden Kosovaren. Zij verblijven hier als erkende vluchtelingen, velen onder hen hebben het Duits staatsburgerschap reeds aangenomen. Zullen zij blijven of zullen zij terug wensen te keren naar hun onafhankelijk land? Een moeilijke beslissing ligt hen te wachten.

Duitsland heeft steeds een nauwe band gehad met Kosovo. Mogelijk zal dan ook snel overgegaan worden tot erkenning van het onafhankelijke land. Erkenning is voor elk land een noodzaak om internationaal actief te worden.

20:46 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: kosovo |  Facebook |

Commentaren

U zou eens een blogpost moeten schrijven over de legitimatie van hun onafhankelijkheid. Kan het dat moslimimmigranten van de 1-2-3e graad zo talrijk worden dat ze een hele regio voor zichzelf nemen? Zoja, dat geeft geen goede hoop voor de situatie in West-Europa, waar de moslims veel sneller aangroeien dan de Europeaan, en waar Erdogan komt pleiten voor het behoudt van eigen cultuur. U zal zien, dit zal ook in Europa gebeuren.

Gepost door: JR | 20-02-08

De commentaren zijn gesloten.