17-02-08

Acteur met nazi-binding veroorzaakt commotie

Johannes Heesters
grootbeeld
Fotobron: tagesschau

Johannes Heesters, Nederlands acteur en zanger die reeds sinds 1936 in Duitsland woont, veroorzaakte commotie bij een optreden in Amersfoort
Nazi-verleden

Johannes Heesters, een vraagteken

Johannes Heesters is Nederlands acteur en zanger die reeds sinds 1936 (uitgerekend in de nazi-tijd) in Duitsland woont. Hem wordt op zijn minst sympathie voorgeworpen voor het nazi-systeem. De nu 104-jarige keerde gisteren naar zijn vaderland terug voor een (laatste?) optreden. Dat werd echter een pijnlijke confrontatie.

De Tweede Wereldoorlog zindert nog steeds na in tal van landen. De gruwel van de nazi's is nog lang niet vergeten, en zo hoort het ook. Johannes Rau, oud-bondspresident van Duitsland stelde op 16 februari 2000 voor de joodse Knesset klaar en duidelijk, dat het nazi-verleden niet mag vergeten worden als een permanente waarschuwing.

Mensen die actief meewerkten aan het nazi-systeem zijn terecht te beschouwen als collaborateurs, als medewerkers aan de destructie van de mensheid. Het probleem hierbij is echter het onderscheid kunnen maken tussen personen die actief meewerkten en personen die 'mogelijk' meegewerkt hebben. En daar komen we bij het geval Johannes Heesters.

Johannes Heesters was reeds land voor de oorlog een acteur en zanger. Hij zong in hoofdzaak operettes. Hij is Nederlander, verhuisde echter naar Duitsland in 1936. En daar begint reeds de twijfel rond deze persoon. Iedereen in Europa wist dat Duitsland anno 1936 een nazi-Duitsland was geworden. Hitler was reeds drie jaren aan de macht. De vervolging van de joden was reeds begonnen. Gaat een buitenlander dan nog naar Duitsland verhuizen, vooral als hij evengoed in Nederland kon blijven wonen? Professioneel was er geen noodzaak om naar Duitsland te trekken. Dat feit stelde hem al in een verdacht licht.

In de jaren dertig werden zijn optredens in Berlijn geregeld bijgewoond door Hitler zelf. Reeds van bij de eerste aanwezigheid van Hitler had Johannes Heesters het roer kunnen omslaan en terugkeren naar Nederland, vanuit de overweging dat de nazi's zijn optredens zouden misbruiken voor eigen propaganda. Hij deed het niet en bleef. Weliswaar heeft hij zich nooit openlijk uitgesproken voor het nazi-systeem, en ook evenmin ertegen, toch is zijn houding tgenover de nazi's 'vreemd' te noemen. Nog verdachter werd het in 1941, toen hij optrad voor het bewakingspersoneel van het concentratiekamp Dachau. Hij zegt daarover, dat hij door de nazi's gedwongen was daar op te treden. Had hij echter de gevaren van misbruik door de nazi's voor eigen propaganda tijdig ingezien, dan had hij zo verstandig gewezen om te vluchten naar zijn vaderland. Dat deed hij niet.

Het is dan ook normaal, dat de Nederlandse samenleving hem in een heel negatief daglicht ziet. Hij hielp een joodse familie in 1938 om uit Duitsland te ontvluchten naar Nederland. Wegens zijn niet-anti-joodse instelling werd hij enige tijd verboden op te treden in Berlijn, maar weer eens, was hij verstandig dan....

ROND DIT THEMA
Johannes Heesters   eigen website

Johannes Rau   waarschuwing tegen nazisme
De gevolgen van zijn hang aan Duitsland in de nazi-tijd moest hij in levende lijve ondervinden tijdens een optreden gisteren. De man is ondertussen 104 jaar oud, de oudste actieve acteur en zanger te wereld. Sinds 1964 had hij niet meer opgetreden in Nederland. Zijn optreden was niemand ontgaan, ook niet de neonazi's. Voor en tijdens zijn optreden betoogden Nederlandse (en mogelijk ook Duitse) neonazi's ten voordele van de man. Dat veroorzaakte opschudding. Het optreden zelf verliep vlekkeloos, maar er blijft een wrange smaak hangen.

Ja, oud-president Johannes Rau heeft gelijk, wanneer hij zegt dat het nazi-verleden nooit mag vergeten worden als waarschuwing aan de mensheid. In dat licht zou het toch zoveel verstandiger zijn voor een man als Johannes Heesters, om zich afzijdig te houden van optredens in een samenleving die zwaar, zeer zwaar geleden heeft onder de nazi-terreur. Leed de man aan de ziekte van Alzheimer, dan zou men zijn beslissing hebben kunnen relativeren, maar hij is helemaal niet ziek. Zelfs als 104-jarige had hij verstandiger kunnen handelen...

17:06 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: zanger, nazi s, acteur |  Facebook |

Commentaren

"collaborateur, destructie van de mensheid"???? Laten we dan ook maar de Britten (de uitvinders van concentratiekampen), de Turken, en de Rwandezen voor eeuwig en altijd stigmatiseren. Waarom mogen die wandaden wel vergeten worden? Is er iets zo anders aan die holocaust dan de andere genociden, zo speciaal? De Joden hebben zich weer een monopolie van het lijden kunnen bemachtigen.

Gepost door: JR | 20-02-08

De commentaren zijn gesloten.