16-02-08

Met een gouden beer de nacht in

Berlinale

Goud voor Braziliaanse realiteit

Niet The Rolling Stones, niet Madonna, maar een keiharde prent over de realiteit van het folterpraktijken van de Braziliaanse militaire politie haalde de gouden beer op de Berlinale. Film: "Tropa de Elite" van regisseur José Padilha.

We hebben wellicht allen herinneringen aan gruwelijke folterpraktijken in Latijns-Amerikaanse landen. Meestal stammen die beelden uit vervlogen tijden. Maar in 1997 werd nog steeds gruwel toegepast in Brazilië. De geheime politiediensten waren daar zeer bedreven in, en zijn het wellicht nog steeds. Dat wou regisseur José Padilha aanklagen en draaide daartoe de film "Tropa de Elite" (De Elitetroepen), zijn debuutdilm. De prent speelt zich af in Rio de Janeiro en toont de praktijken van de militaire politie in de bestrijding van de drugmaffia. De film kreeg de gouden beer op de Berlinale.

José Padilha
grootbeeld
Fotobron: focus

José Padilha, Braziliaans regisseur, winnaar van de gouden beer op de Berlinale voor zijn film "Tropa de Elite"
Reeds voor deze film in omloop zou komen, waren al twaalf miljoen exemplaren illegaal verkocht op DVD. De reacties gingen van onverschillig 'amusement' tot verbouwereerde kritiek. De meeste Brazilianen zagen voor het eerst hoe hun militaire politie foltert. Die praktijk is sterk benadrukt weergegeven in keiharde beelden. Toen José Padilha de film draaide, werd hij zelf bedreigd door de militaire politie. Hij hoopt dat zijn werk zal bijdragen tot een humanere houding van veiligheidsdiensten...

Overigens werden de volgende prijzen uitgereikt:

  • Zilveren beer voor Sally Hawkins als beste actrice. Zij speelt de hoofdrol in "Happy go-lucky" van de Engelse regisseur Mike Leigh. Zij acteert daarin als lerares.
  • Zilveren beer voor Reza Naji als beste acteur. Hij speelt in "The Song of the Sparrow" van de Iraanse regisseur Majid Majidi. Hij acteert er als een man die de grootstad ontdekt en daarbij zijn gezin op het platteland verwaarloost.
  • De zilveren beer voor het beste draaiboek ging naar de film "Zou You" van de Chinese regisseur Wang Xiaoshuai. Het verhaal behandelt de thematiek rond kanker.
  • De prijs van de jury ging naar "Standard Operating Procedure " van de Amerikaanse regisseur Errol Morris. het verhaal behandelt de gruwelijkheden in de gevangenis van Bagdad voor enkele jaren.
Daarmee is de Berlinale weer voorbij, hoewel er morgen nog vertoningen plaatsgrijpen. Afspraak aldus in 2009 en nu eens zien hoe weldra Hollywood zal oordelen met haar Oscars voor de genomineerden van dat festival.

ROND DIT THEMA
Berlinale   wen presence

22:36 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: berlinale, gouden beer, film, filmkunst |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.