12-02-08

Berlinale: Duitse film spreekt aan

Berlinale

Duitse film met grote diepgang

"Krischblüten-Hanami" van regisseur Doris Dörrie maakte indruk op de Berlinale die nog loopt tot nu zondag. De Duitse prent brengt een aangrijpend verhaal...

Gisteren kwam "Kirschblüten-Hanami" van regisseur Doris Dörrie in première op de Berlinale in de categorie 'wedstrijd'. Het is een ware poëtische reis in het innere van het zijn, een aangrijpende prent over een man die zijn overleden vrouw figuurlijk terug tot leven wil brengen om haar alles te bieden wat zij gemist heeft door zich tijdens haar leven voor hem op te offeren.

Regisseur Doris Dörrie is reeds jaren gefascineerd door Japan en heeft enkele films in dat oosterse land gedraaid. Haar liefde voor Japan straalt uit de nieuwe film. Of de prent de gouden beer zal halen op de Berlinale is nog af te wachten, het onderwerp slaat in ieder geval goed aan.

Film Kirschblüten-Hanami
grootbeeld

Acteurs Elmar Wepper en Hannelore Elsner in de film Kirschblüten-Hanami
Acteur Elmar Wepper speelt de rol van de oudere man die aan kanker leidt. Zijn vrouw, vertolkt door Hannelore Elsner, heeft zich heel haar leven om hem bekommerd en vaak haar eigen verlangens terzijde gedrukt voor hem. Bij het vernemen van de dodelijke ziekte besluiten beiden hun kinderen en kleinkinderen in Berlijn op te zoeken. Daar botsen ze echter of afstandelijkheid en vrij grote onverschilligheid. De kinderen hebben immers een eigen leven opgebouwd, los van... Daarop besluiten beiden een week aan zee door te brengen. Daar sterft plots Trudi, de vrouw, in tegenstelling tot de doodzieke man. Deze is er zeer door getraumatiseerd en draait als het ware in zich een film af van het leven met haar. Daarbij wordt hij loodzwaar bewust hoe zij heel wat gelaten heeft in haar leven om hem gelukkig te maken. Zij wou onder andere zo graag eens in Japan geraken en er het Butho-dansen leren. De man besluit dan ook naar Japan te reizen en neemt de kleren van Trudi mee als was zijzelf erbij aanwezig. In Japan bezoekt hij nog een zoon van hen, maar ook die is sterk vervreemd. Hij leert er wel een 18-jarige kennen die Butho-danseres is. Hij trekt Trudi's kleren aan en laat haar bij deze danseres tot leven komen...

ROND DIT THEMA
Berlinale   ruime informatie

Kirschblüten-Hanami   website van de film

Een psychisch verhaal met grote diepgang. Regisseur Doris Dörrie heeft zich gebaseerd op een iets of wat gelijkaardig verhaal uit de film "Tokyo Monogatari" uit 1953 van de Japanse regisseur Yasujiro Ozu. Dörries film is sterk aangrijpend, komt in maart in de bioscopen en zal zeker het publiek aanspreken. Winnaar van de Berlinale 2008? Afwachten, want daar speelt veel meer dan alleen een pakkend verhaal mee. Op het festival van de "Bayerischer Filmpreis" haalde de prent alvast de titel van beste film en beste mannelijke acteur (Elmar Wepper). Of dit zal helpen, is af te wachten, want het verhaal van de film begint in Bayern en een zeker chauvinisme zou wel eens niet vreemd kunnen zijn aan de prijzen uit dat festival, temeer daar Elmar Wepper een inwoner van Bayern is en zeer bekend acteur. Maar toch... winnen op de Berlinale is niet uitgesloten.

14:26 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: berlinale, film, filmkunst |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.