11-02-08

Uniek: keuze van een voorzitter bischoppenconferentie

Kardinaal Karl Lehmann
grootbeeld

Kardinaal Karl Lehmann, huidig voorzitter van de Duitse katholieke bisschoppenconferentie, geeft zijn taak op en laat een vervanger kiezen
Katholieke kerk

Duits conclaaf voorzitterskeuze

De keuze van een nieuwe voorzitter van de Duitse katholieke bisschoppenconferentie is steeds een waar conclaaf naar Vaticaanse normen, passend in de traditionele katholieke gemeenschap in Duitsland, waarschijnlijk nauwelijks voorstelbaar in België

De katholieke kerk in Duitsland is zo traditioneel als de doorsnee Duitser. Kan u het zich voorstellen dat in het Belgenlandje de gelovigen nog de misviering bijwonen op de knieën, alle vijf voet even rechtstaande voor een plechtig misonderdeel, deemoedig het hoofd buigend zodra een jonge snaak de bel doet rinkelen ter bewustmaking van het moment van de consecratie (kwestie om de ingedommelden weer wakker te maken – daarom zijn er in Duitsland steeds twee misdienaartjes met elk een bel met ander toonaard). Velen gaan nog ter communie met uitgestoken tong. En haast elke zondag is er wel een vrome dame die de gelovigen na de misviering oproept voor een rozenkransje. En bij gepaste gelegenheden trekt de pastoor doorheen de parochie op straat in volle ornaad en draagt hij de monstrans voor zich, bewierookt door jonge knaapjes, gevolgd door gelovigen die deemoedig een kruisje maken. Een pelgrimstocht is geen uitzondering maar eerder regel. Ach, waant u zich in de jaren vijftig? Wel neen, het gaat hier om de traditionele geloofsuiting van de Duitse katholieken anno 2008.

De regio's met overweldigende aanwezigheid van katholieken in Duitsland zijn Bayern en het Rijnland. Na het afschilderen van het bovenstaande, zal u wel begrijpen, dat katholieke bisschoppen nog de echte waardering krijgen van weleer. Zij zijn het hoofd van hun bisdom en aldus het hoofd van hun kerk, gezien elk bisdom een kerk op zich is. En hier en daar zijn er bisschoppen die dat nog altijd zeer ouderwets inschatten. Zij gedragen zich als de ware heersers over hun rijk. Hun traditionele opvattingen, laten we zeggen oerconservatieve, verkondigen ze als absoluut evangelie, ook al botsen ze daarmee met de 'zondige' pers. De laatste jaren vielen hierbij vooral kardinaal Walter Mixa op van Augsburg (Bayern) en kardinaal Joachim Meisner van Keulen. Gelukkig zijn er ook heel progressieve bisschoppen in de Duitse katholieke kerk. Dat is de rijkdom van die kerk: elke bisschop kan zijn eigen accenten leggen als hoofd van zijn kerk. Een progressieve is bijvoorbeeld kardinaal Karl Lehmann van Mainz. Hij stelt zich vaak dwars op de opvattingen van het Vaticaan en is niet het beste maatje van paus Benedictus XVI, hoewel de kardinaal nooit over de 'schreef' gaat.

Alle bisschoppen van de Duitse katholieke kerk komen regelmatig samen in een 'bisschoppenconferentie'. Daar worden de algemene lijnen vastgelegd zonder echter het gezag van een individuele bisschop aan te tasten. Die conferentie heeft uiteraard een voorzitter. Die man heeft geen speciale macht, is slechts een voorzitter, dus iemand die de vergadering leidt. Maar toch is zijn invloed op de andere bisschoppen niet weg te cijferen. Reeds meer dan twintig jaar is kardinaal Karl Lehmann de voorzitter van deze conferentie. En gezien hij vrij progressief is, kwam dit goed over bij een niet te onderschatten deel van de Duitse katholieken. (Er zijn 28 miljoen katholieke Duitsers.) Maar Karl Lehmann wil met die functie neerleggen en daarom zijn alle bisschoppen van Duitsland in deze dagen bijeen in Würzburg (Bayern).

ROND DIT THEMA
Duitse bischoppenconferentie   internet presence

Conclaaf van de bischoppenconferentie   verslag in Focus
Nu zal u wellicht denken dat de keuze voor een nieuwe voorzitter snel geregeld kan worden door onderlinge samenspraak tijdens een vergadering. Maar nee... we zijn immers in het traditionele katholieke deel van Duitsland, dus... Er wordt een waar conclaaf georganiseerd. Zoals in het Vaticaan voor een pauskeuze? Jawel! Buiten het lossen van een zwarte of witte rook, gebeurt alles zoals bij de keuze van een paus. De heren bisschoppen trekken zich terug, niemand voert een maidenspeech, er wordt geen reclame gemaakt voor de ene of de andere. Natuurlijk zijn er discrete gesprekken onder vier oogjes en zeer verdoken, waarbij voorkeuren tot uiting worden gebracht of waarbij gewaarschuwd wordt voor gevaren van de eneof andere mogelijk verkozene... De 69 hoogwaardigheidbekleders stemmen dan in het geheim. In de eerste twee rondes moet een tweederde meerderheid behaald worden. Is er dan nog steeds geen verkozene, dan volstaat een gewone meerderheid. Er wordt gekozen tot iemand uit de bus komt. De heilige geest is in deze dagen dan ook in Würzburg.

In de pers wordt vrij veel aandacht besteed aan dit gebeuren en er wordt gespeculeerd alsof het om een pauskeuze gaat. Vooral bladen uit Bayern en het Rijnland publiceren hun gokje, of laten we zeggen hun vrome wens voor een bepaalde bisschop. Wie het uiteindelijk wordt... naja, zullen de katholieken wel ervaren, eens de heilige geest definitief is neergedaald.

21:09 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bisschop, kardinaal, conferentie, conclaaf |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.