11-02-08

Sociale woede in Bochum

Betoging in Bochum
grootbeeld
Fotobron: spiegel

In Bochum in het Ruhrgebied betoogden gisteren alweer duizenden tegen de sluiting van het Nokiabedrijf
Bedrijfssluitingen

Multinationals dwingen tot redelijkheid?

In Bochum in het Ruhrgebied betoogden gisteren alweer duizenden tegen de sluiting van het Nokiabedrijf. Wanneer zullen echter de vakbonden op Europees niveau een middel vinden om in de ondernemingsraden een halt toe te roepen aan de asociale politiek van multinationals ter vergroting van hun winst, in plaats van hooguit goede sluitingsvoorwaarden voor de ontslagen werknemers af te dwingen?

Het pijnlijke van het neoliberalisme en en van de ongebreidelde globalisering doet zich onder bedrijfssluitingen steeds opnieuw voor, bedrijfssluitingen om hetzelfde bedrijf herop te richten in een lageloonland. Waar is de tijd dat ondernemingen failliet gingen of dat bedrijven van een onderneming gesloten moesten worden wegens onvoldoende rendement. Tegenwoordig komt dit uiteraard nog wel voor, maar de bedrijfssluitingen omwille van lagere lonen elders overheersen duidelijk. Ondernemingen die reuzewinsten maken sluiten bedrijven in West-Europa om ze herop te richten in landen als Roemenië, Bulgarije en dergelijke, waar de loonlast een vierde is van deze in het westen.

Hierbij stelt zich de vraag: is de winst van een onderneming steeds zo krap, dat de verhuis van een bedrijf naar een lageloonland een reddende hand kan zijn? Het antwoord is moeilijk te geven, maar men kan toch even moeilijk begrip opbrengen voor een multinational als Nokia. Deze maakt zeer grote winsten, torent hoog boven de concurrenten wereldwijd. En toch sluit Nokia haar vestiging in Bochum in het Ruhrgebied. Nokia, de Finse GSM-producent, kan onmogelijk beweren dat het bedrijf in Bochm met 2300 werknemers gesloten moet worden omwille van dalende winsten. Dat doet de leiding van de onderneming niet eens. Enkele dagen na de melding van de sluiting van Bochum publiceerde het bedrijf de resultaten van het voorbije boekjaar en pochte op een toegenomen winst van meer dan 60 %.

De woede in Bochum is groot en niet alleen in Bochum. In heel Duitsland voelt haast elke werknemer in een multinationale onderneming de onzekerheid. Florissante bedrijven zijn generlei een garantie voor vast werk meer, dat is de angst die heerst. Gisteren verzamelden meer dan 6000 mensen zich aan het Nokiabedrijf in Bochum, vormden een mensenketting rond het bedrijf en hoopten dat hun actie iets zal uithalen, dat Bochum als vestiging van Nokia toch nog een kans zou krijgen... tegen beter weten in. Het aantal betogers bewijst hoe werknemers uit heel Duitsland solidair zijn. In Bochum werken 2300 werknemers, gisteren echter stonden meer dan 6000 betogers aan de fabriekspoort. Vele arbeiders uit andere ondernemingen sloten zich uit solidariteit aan, zelfs acteurs uit de schouwburg van Bochum, fans van de voetbalclub der stad, VfL Bochum, enzovoort.

ROND DIT THEMA
Betoging in Bochum   verslöag in Die Welt

Nokia   webpresence van de multinational
Wanneer zal men een wapen vinden tegen dat ongebreidelde neoliberalisme, tegen de weerstandsloze kapitalisme? Zullen de vakbonden in heel de EU eindelijk een middel vinden om de rechten van de werknemers door te drukken, of zullen ze blijven achterop hinken door enkel maar te betogen en zo goed mogelijke sluitingspremies proberen te bekomen in plaats van in de ondernemingsraden alles te doen om de huidige ondernemingspolitiek van multinationals een halt toe te roepen vooraleer er sprake is van een sluiting? Of is deze vraag een zinloze utopie? Ondertussen... ironie ooh ironie, viert Roemenië vandaag maandag de officiële opening van de vestiging Nokia in Jucu, Roemenië. Regeringsvertegenwoordigers zullen er met vertegenwoordigers van de Nokia-leiding de champagnefles doen knallen. Inwoners van Jucu en omgeving zullen jubelend het openingsfeest meemaken. En in Bochum weent men... Nog een pijnlijk detail: het bedrijf in Jucu werd gebouwd door een Duitse firma.

08:57 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) | Tags: multinationals, neoliberalisme, lageloonlanden |  Facebook |

Commentaren

De wet van de economische jungle. Heer Sebastian: bikkelharde werkelijkheid..... bedrijven sluiten om de EU premies op zak te steken.... en of om de staatskas te spijzen.
De suikerbietentelers delen ook in deze 'zure brokken'.
Toch een zonnige lentegroet uit W-Vl.

Gepost door: Lieve | 11-02-08

Egoïsme Tja Sebastian, het egoïsme zit nu eenmaal ingebakken in de mens. Genoeg winst maken volstaat niet meer want de aasgieren van de aandeelhouders krijgen nooit genoeg. Spijtig dat er zoveel sukkels zijn die denken dat ze daar verandering kunnen inbrengen.
Protesteren is zinloos.

Groeten uit Z-OVl

Gepost door: Andre | 11-02-08

De commentaren zijn gesloten.