11-02-08

Berlinale: Rolling Stones, seks met vliegen en beters

Berlinale

Rollings Stones, seks met vliegen en beters

Een festival openen met de Rolling Stones... is een stunt voor de Berlinale. In de voorbije dagen werden reeds enkele films voor de categorie 'wedstrijd' getoond, waaronder enkele merkwaardige. En er was ook een tussendoortje over seks met allerlei klein ongedierte.

De Berlinale was reeds op 7 februari gestart en die start zal niemand ontgaan zijn. De Rolling Stones waren immers van de partij op de allereerste avond. Dat kan als een succes voor de Berlinale beschouwd worden. Nooit heft een filmfestival in Europa zo een stunt kunnen uithalen. En ja, bij een stunt zal het dan wel blijven. Zij kwamen naar aanleiding van de film "Shine a Light" van Martin Scorsese over hun optredens in New York, waarvan er een gebeurde naar aanleiding van de 60ste verjaardag van oud-president Bill Clinton. Of de film in aanmerking komt voor de gouden beer? Laten we maar snel even de overige films van de voorbije dagen in de competitie bekijken...

"Gardens of the Night" is een Amerikaans-Engelse prent onder de regie van Damian Harris. Deze film kan wellicht een aantal toeschouwers beroeren, het thema behandelt immers kindermisbruik en ontvoering. Een zevenjarig meisje beleeft jarenlang de hel der verschrikking en dat uit zich in haar later leven. Het thema spreekt zeker aan, de verfilming... dat is af te wachten, wat de jury ervan zal maken.

Een film die zeker de moeite waard is, is deze van Erich Zonca: "Julia". Tilda Swinton speelt in deze Franse productie de hoofdrol van een alcoholverslaafde die probeert te overleven.

Film Elegy
grootbeeld

Penelope Cruz en Ben Kingsley in de Amerikaanse film "Elegy" van regisseur Isabel Coixet

Ach ja, er was ook "There will be Blood" van de Amerikaanse regisseur Paul Thomas Anderson. In de hoofdrol speelt niemand minder dan Daniel Day-Lewin, een oliemagnaat in Texas die zo zijn eigen manier heeft om te domineren. Een typisch Amerikaanse prent die wellicht in de States succes zal hebben. De film haalde wel acht oscarnominaties voor 2008.

Thematische interessant is de Fins-Duitse film "Black ice" onder de regie van Petri Kotwica. Hier wordt de huichelarij van de burgerij behandeld. Ieder draagt een masker en beweegt zich afgeschermd in de samenleving. Het verhaal gaat over een man die verliefd wordt op een studentin, en de echtgenote van die man die dat meisje nader wil leren kennen en zich daarom vermomt. Psychisch een interessante film.

Los van alle gekende thematiek uit de westerse wereld werden reeds twee merkwaardige films uit het oosten geprojecteerd. "The song of sparrows" van de Iraans regisseur Majid Majidi spreekt zonder meer aan. Het thema is echter een déjà vue: een man uit het platteland komt in de grote stad, wordt er geboeid door alles rond zich, verandert daarom zijn leven met een verwaarlozing van zijn gezin op het platteland als gevolg. Maar de verfilming is niet mis. Men maakt er de kennis met de gemoedelijkheid, bedachtzaamheid en andere zo typische oosterse kenmerken. Een oase tussen al het gekende van westerse films.

ROND DIT THEMA
Berlinale   ruime informatie

Elegy   commentaar in Focus

Black Ice   commentaar in TAZ

Julia   tcommentaar in Süddeutsche Zeitung

Gardens of the Night   commentaar op een Berlinale-blog

The Song of Sparrow   commentaar in Die Zeit

Zuo You   tcommentaar in Die Welt

Shine a light   commentaar in Der Spiegel

There will blood   commentaar in FAZ
Evenzo interessant is de Chinese film ""Zuo You" van regisseur Wang Xiaoshuai. Ook hier speelt de oosterse sfeer een belangrijke rol. Het verhaal is zeer actueel en lang niet alleen oosters. Een vrouw en twee mannen lijden aan kanker. De chemotherapie mislukt en men besluit over te gaan tot stamceltherapie. Daartoe is de moeder van de vrouw bereid het aan te leggen met een van de mannen om een embryo te bekomen...

Hoe zou u leven als u als professor plots verliefd wordt op een wondermooie studente, en als die studente niemand minder is dan Penelope Cruz? De professor wordt gespeeld door Ben Kinsley. Ja, ja,... een bekend thema, maar voor een Amerikaanse productie van regisseur Isabel Coixet (Film: "Elegy") is het een 'betere' prent. Zowel filmisch als thematisch bijzonder

Ten slotte werd in de voorbije dagen in de categorie wedstrijd ook "Fireflies in the garden" van de Amerikaanse auteur Dennis Lee getoond. Het verhaal is al even Amerikaans als de filmstijl: een familieverhaal vol van intriges en zo meer.

In de komende dagen mogen we meer kandidaten voor de gouden beer verwachten. Het wordt onder andere reeds uitkijken naar de film "Feuerherz" van Luigi Falorni over het leven van een meisje, kindsoldaat in Eritrea..

En ja, voor wie nog niet weet hoe bijtjes het doen, en hoe huisvliegen het eens zouden proberen... wel, in de categorie "Forum" wordt een bijzondere kortfilm vertoond van de Amerikaanse regisseur en actrice Isabelle Rossellini. Zij vertolkt telkens gedurende een minuutje het seksleven van onder andere een huisvlieg, een gloeiworm, een regenworm, een slak, enzovoort. Bijzonder aan deze kortfilm is dat hij geproduceerd is voor het gebruik op een GSM. Verveelt u zich tijdens het werk of op de trein, dan is een vluggertje per GSM snel gebeurt...

15:01 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: berlinale, film, filmkunst |  Facebook |

Commentaren

Maandag Nog een fijne maandagavond gewenst

Groetjes Julie

Gepost door: Julie | 11-02-08

De commentaren zijn gesloten.