10-02-08

Brand Turkse woning leidt tot overhitte reacties

Brand Turks woonhuis in Ludwigshafen
grootbeeld
Fotobron: süddeutsche zeitung

Brand van een Turkse meerfamilie-woning in Ludwigshafen waarbij negen doden en 60 gekwetsten, waaronder vele kinderen
Samenleving

Brand voert tot integratieproblematiek

Een brand in Ludwigshafen, waarbij meer dan zestig Turken gekwetst of gedood werden, leidt tot speculaties over brandstichting door Duitse rechts extremisten, zonder echter de minste aanwijzingen daartoe. De Turkse minister-president Erdogan kwam naar de plaats van de ramp en stelde een opzienbarende herziening van de integratie voor.

Vandaag een week geleden brandde een volledig huis in Ludwigshafen tegen Mainz uit, waarbij 9 doden en 60 gekwetsten te betreuren waren. Het ging uitsluitend om Turkische families. Op zondag 3 februari hadden meerdere Turkische families in het meer-woningen-huis tal van uitgenodigden wegens de carnalvalsdagen. 's Anderendaags zou immers de Rosenmontagszug door Ludwigshafen trekken en daarom waren er ook veel kinderen bij de genodigden die overnachtten om de carnavalsvreugde van maandag te beleven.

In de loop van de avond ontstond brand in het gebouw. In een minimum van tijd stond de hele traphal in lichte laaien. Geen familie kon nog ontsnappen. Wanhopig sprongen enkelen door de ramen naar beneden. Toen politie en brandweer ter plaatste kwamen, moesten ze meerdere uit het raam geworpen kleine kinderen opvangen. Het hele gebouw brandde uit. Men borg negen lijken, waaronder vijf kinderen. Zestig personen werden met verwondingen of brandwonden afgevoerd naar ziekenhuizen in Ludwigshafen en elders. Een uur na de tussenkomst van de brandweer vond men geen personen meer in het gebouw, behalve twee kleine kinderen die zich uit angst verborgen hadden onder een sofa. Zij weden levend gered.

Herinneringen aan Solingen 1993

De Turkse gemeenschap in Ludwigshafen is zwaar geschokt, en niet alleen zij. Beelden werden levendig van een gelijkaardige brand in 1993 in de stad Solingen tegen het Ruhrgebied. Daar werd in dat jaar een huis met Turkse bewoners moedwillig in brand gestoken door rechts extremen. Vijf mensen stierven toen. De bevolking van Ludwigshafen legde vorige zondagavond vrij snel de link met deze aanslag uit 1993. Op maandag 4 februari, de Rosenmontag, werd de carnavalsviering door het stadsbestuur afgelast. De stad was in rouw. Maar tevens groeide de angst onder de Turkse gemeenschap. Zij zagen in de brand een aanslag naar analogie van Solingen. In Turkije stonden de bladen bol, zelfs in het Turkse parlement werden vragen gesteld. Solingen 1993 was plots levendiger dan ooit. Turkse parlementariërs beschuldigden ronduit de Duitse regering van discriminatie van Turken, van te laat ingrijpen bij de brand, en zo meer.

ROND DIT THEMA
Betreffende artikels   in Focus

Betreffende artikels   in Der Spiegel

Betreffende artikels   in Die Welt
De Turkse minister-president Erdogan kwam op donderdag persoonlijk naar Duitsland en bezocht de plaats van de ramp. Hij riep de aanwezige Turken op tot bezonnenheid en kalmte. Tegelijk waren vier brandexperten uit Ankara meergereisd om de oorzaak van de brand te onderzoeken. Vandaag, zondag 10 februari, ligt de oorzaak nog steeds niet vast. Wel zijn er sterke aanwijzingen dat er een kortsluiting moet geweest zijn in de kelderverdieping. Daar was de elektriciteitsvoorziening totaal verouderd. Mogelijk is er van een aanslag dan ook helemaal geen sprake. Vandaag worden de lijken van de slachtoffers overgevlogen naar Turkije.

Turks minister-president eist Turks onderwijs voor de Turken in Duitsland

De Turkse minister-president Erdogan bleef tot op vandaag in Duitsland en had meerdere gesprekken met kanselier Angela Merkel en andere politici in het land hier. Naar aanleiding van die brand in Ludwigshafen eist Erdogan een grotere veiligheid voor Turken. In Duitsland leven 2,7 miljoen Turken. De reactie van de Turkse minister-president is mogelijk (waarschijnlijk) voorbarig. Hij profiteerde er echter tevens van om een heel vreemd voorstel te doen:

Merkel en Erdogan
grootbeeld
Fotobron: focus

Kanselier Angela Merkel lacht om haar ongemak weg te werken bij het voorstel van de Turkse minister-president Erdogan om Turkse scholen en universiteiten in Duitsland op te richten.

Hij eist van kanselier Angela Merkel de mogelijkheid om scholen voor middelbaar onderwijs en universiteiten voor Turken te openen in Duitsland, met het Turks als voertaal. Erdogan beloofde de mogelijkheid dat Turkse leraars en professoren naar Duitsland konden komen om dat onderwijs te realiseren. Hij pleitte voor deze maatregel omdat volgens hem iedereen recht heeft op een degelijke wetenschappelijke opleiding waarbij de eigen taal het meest hulpzaam is.

De Duitse politici reageren stomverbaasd op dat voorstel van de Turkse minister-president, en niet alleen de politici. Verontwaardiging over dergelijk voorstel heerst in vele lagen van de bevolking. Alleen een groot deel van de Turken juichen het voorstel toe. Sinds vrijdag bulken de kranten dan ook over commentaren rond dergelijk voorstel. En het probleem is lang niet zo eenvoudig als het lijkt.

Op de meer dan 80 miljoen inwoners van Duitsland is 2,7 miljoen Turken heel wat. Meestal wonen dezen in wijken van steden samen. Ghettovorming kan men stellen. In Berlijn bijvoorbeeld zijn er wijken waar haast geen woord Duits meer gesproken wordt. Nu is het de vraag of onderwijs in de Turkse taal kan bijdragen tot integratie. Zou het integendeel niet eerder leiden tot nog meer vorming van een parallel-samenleving, tot een Klein-Turkije in Duitsland? Vreemdenvijandigheid neemt door Erdogans voorstel toe in de laatste dagen.

Is zijn voorstel zo abnormaal? Het is moeilijk om daar een verstandig antwoord op te geven. Kijken we naar de realiteit elders. In hoeveel landen bestaan er Amerikaanse scholen, waar kinderen van Amerikanen onderwijs krijgen in hun eigen taal en hun eigen cultuur? In hoeveel landen bestaan er Duitse scholen waar hetzelfde gebeurt tot universiteiten toe? Het voorstel van Erdogan is dan ook helemaal niet zo uitzonderlijk. Maar hier gaat het niet om een zeer kleine minderheid, maar wel om 2,7 miljoen Turken. Het gevaar voor en Klein-Turkije is helemaal niet uit de lucht. Kanselier Angela Merkel heeft dan ook zeer afstandelijk gereageerd op het voorstel van de Turkse minister-president...

09:38 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: turken, vreemdelingen, integratie |  Facebook |

Commentaren

Hallöchen Alaaf Sebastian, het is carnaval hier in de stad doch bij gebrek aan interesse ontvluchten we het gebeuren en brengen we een bezoek aan een mooie stad in Henegouwen Doornik.

Groeten uit Z-OVl.

Gepost door: Andre | 10-02-08

De commentaren zijn gesloten.