10-02-08

Berlinale: een rijke keuze films

Berlinale

Een rijk aanbod van nieuwe films

De 58ste Berlinale is gestart op donderdag 7 februari en loopt in Berlijn nog tot zondag 17 februari. De uitreiking van de "Beren" is een jaarlijks terugkomend festijn, maar er is heel wat meer te doen op deze hoogdagen van het filmgebeuren. Deze week wordt aan de Berlinale op deze blog speciale aandacht besteed

De Berlinale is een jaarlijks festijn rond de film. Meer dan 400 films werden uitgekozen, meestal wereldpremières of Europese premières. Zeer bekend is het onderdeel "Wettbeweb" waarbij een twintigtal films gepresenteerd worden en waarvoor jaarlijks de "Beren" worden uitgereikt: de gouden beer voor de beste film, zilveren beren voor de prijs van de jury, de beste regie, de beste actrice, de beste acteur, de beste filmmuziek, de beste presentatie. Deze uitreiking zal nu zaterdag plaatsgrijpen.

Op de Berlinale is echter veel meer te beleven, dan alleen de films die in aanmerking komen voor de begeerde "beren". Zo valt er te beleven:

  • Panorama: In dit onderdeel worden nieuwe films van gerenommeerde regisseurs vertoond, naast debuutfilmen en nieuwe ontdekkingen. Vooral wordt nadruk gelegd op nieuwe tendensen, waarbij een brug wordt geslagen tussen kunstuiting en commerciële doelstellingen.
  • Internationaal forum voor de jonge film: Hier worden nieuwe en vaak onconventionele wegen bewandeld. In hoofdzakelijk worden films getoond binnen het kader van het avantgarde, het experiment, de essay, lange-tijd-waarnemingen, politieke reportages en onbekende cinematografie.
  • Generation: Kinderen hebben hun eigen kijk op het filmgebeuren en hun eigen waarderingen voor producties. In twee categorieën beoordelen kinderen gepresenteerde films: een groep beneden de 14 jaar ouderdom, en een groep jongeren vanaf 14 jaar. Zij reiken de "Glazen Beren" uit.
  • Retrospectieve: Elk jaar wordt een controversiële regisseur in het licht gesteld. Dit jaar is dit de Spaanse regisseur Luis Buñuel. Daarover volgt vandaag nog een afzonderlijke posting.
  • Perspektive Deutsches Kino: Hier worden nieuwe trends en bewegingen weergegeven binnen de Duitse filmproductie, met accent op die bewegingen en trends die mogelijk de toekomst van het filmgebeuren zullen bepalen of beïnvloeden.
  • Berliner Talent Campus: Dit is een forum waar 350 jonge filmtalenten hun visies rond film bediscussiëren en workshops organiseren. Het publiek kan daarbij uiteraard de discussie volgen of eventueel actief aan workshops deelnemen.

In de voorbije dagen zijn reeds een klein aantal films gepresenteerd binnen het kader van de "Wettbewerb". Deze zullen vandaag en morgen nader bekeken worden in speciale postings.

ROND DIT THEMA
Berlinale   programma en informatie

14:53 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: berlinale, film, filmkunst |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.