30-01-08

Grootste scheepvaartramp ooit: 30 januari 1945

Het cruiseschip Wilhelm Gustloff <
grootbeeld

Het cruiseschip Wilhelm Gustloff verging op 30 januari 1945 met 10.500 man aanboord
Scheepsrampen

Grootste scheepsramp ooit

Wat de USA overkomt, is steeds 'zoveel belangrijker' dan wat ook. Zij beroepen zich op de ergste scheepsramp die de geschiedenis ooit zou hebben meegemaakt: de ondergang van de Titanic. Daarbij zwijgen ze 'graag' over de ergste ramp die ooit gebeurt is: de ondergang van het Duitse cruiseschip Wilhelm Gustloff op 30 januari 1945, vandaag 63 jaar gelden. Meer dan 9000 schipbreukelingen verdronken...

Januari 1945: Het Russische Rode Leger overrompelt oostelijk Pruisen (huidig Noord-Polen) in het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog.

30 januari 1945: in Gdingen (huidig Gdynia aan de Oostzeekust in het midden van de huidige kust van Polen) ligt het roemrijke kruisvaartschip van de nazi's. Dat schip, de Wilhelm Gustloff, werd op bevel van Hitler gebouwd in 1937 en zou dienst doen voor kruisvaarten, 208 meter lang, 24 meter breed. Er was plaats voor 417 bemanningsleden en 1463 passagiers... het grootste cruise-schip in die tijd.

Op 30 januari stroomden echter van overal vluchtelingen samen in de haven Gdingen. Het was barkoud, - 20 graden Celsius. Vele vluchtelingen waren verhongerd, gewond of vertoonden bevriezingsverschijnselen. Ze werden voortdurend opgejaagd door de Russische troepen . Onder de vluchtelingen waren ook heel wat nazi's. Allen probeerden op het schip Wilhelm Gustloff te geraken.

12.20h: het schip vaart af, richting westen. Aan boord geen 2000 man, zoals de hoogste capaciteit van het schip voorzien was, maar wel 10.500 man. Er was geen eten genoeg voorzien voor dergelijke massa. Toiletten al evenmin. Na enkele uren verdrongen de vluchtelingen elkaar midden van uitwerpselen en urine.

ROND DIT THEMA
Ondergang Wilhelm Gustloff   beschrijving in Der Spiegel

Ondergang Wilhelm Gustloff   getuigenverslag in Der Spiegel
21.08h: een Russische onderzeeër bemerkt het Duitse schip en voert onmiddellijk vier tornado's af. Drie ervan troffen het cruiseschip. Reddingsbootjes waren maar voorzien voor een 2000 man. Vele bootjes hingen aan vastgevroren touwen. Deze werden doorgeslagen, vielen met reddingsboot op de massa. Een matroos wist later te vertellen hoe hij beenderen van kinderen hoorde kraken. Onder de meegevluchte nazi's vreesden velen door de Russen te worden aangehouden, eens ze in een reddingsboot zouden zitten. Zij schoten hun vrouw en kinderen dood, dan zichzelf.

22.15h: het schip maakte slagzij. Een kwartiertje later was het verdwenen in de golven. 9000 lijken dreven op de Oostzee. De grootste scheepsramp aller tijden....

14:51 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: scheepsramp, scheepvaart |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.