30-01-08

Duitse troepen in offensieve opdracht in Afghanistan

Duitse troepen in Afghanistan
grootbeeld
Fotobron: spiegel

Duitse troepen in Afghanistan zouden weldra deels van humanitaire naar offensieve inzet wisselen
Afghanistan

Duitse inzet wordt mogelijk offensief

Voor het eerst na de tweede Wereldoorlog zal het Duitse leger ingezet worden in een offensieve opdracht in het buitenland. De NATO eist Duitse aanvalstroepen tegen de Taliban in Afghanistan.

De NATO eist Duitse aanvalstroepen in het noorden van Afghanistan. Franz Josef Jung (CDU), bondsminister voor landsverdediging is momenteel in Afghanistan om de noodzaak aan eventuele Duitse aanvalstroepen ze onderzoeken. De conservatieven (CDU) staan positief tegenover deze koersverandering in de Duitse inzet in Afghanistan. Begin februari zal de bondsregering beslissen over deze nieuwe opdracht.

Dit betekent heel wat. Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog zal daarbij het Duitse leger offensief optreden. Duitsland heeft heel wat inzet van het leger op verschillende plaatsen in de wereld, alle inzetten in het kader van hulpverlening, vredehandhaving, heropbouw en andere humanitaire opdrachten. Het Duitse leger heeft zich daarin gespecialiseerd en heeft dergelijke opdrachten als essentiëel doel vooropgesteld. Steeds werden offensieve opdrachten categoriek geweigerd, vooral om de wereld niet tegen de borst te stoten in het kader van het gebeuren in de Tweede Wereldoorlog. De nieuwe opdracht in Afghanistan betekent dan ook een totale koerswijziging.

Reeds vorig jaar eisten de USA de inzet van Duitse gevechtsvliegtuigen in het woelige zuiden van Afghanistan. Het opzet was niet offensief van karakter, maar verkennend. De Duitse Tornado's waren nodig om stellingen van de Taliban op te sporen en door te geven aan de offensieve Amerikaanse troepen. Na sterk aarzelen heeft Duitsland daarin toegegeven. Nu echter gaat het om regelrechte aanvalsopdrachten. De NATO vraagt daartoe 250 gespecialiseerde Duitse manschappen. Zij zouden het Noorse leger in Afghanistan aflossen, dat deze aanvalsopdrachten tot nu toe verrichtte. Noorse woordvoerders van deze inzet in Afghanistan meldden gisteren, dat Duitsland voorbereid moet zijn op slachtoffers in eigen rangen bij dergelijk opdracht.

Er zijn echter nog meer vragen te stellen rond dergelijk opdracht buiten het feit, dat Duitsland voor het eerst in het offensief gaat. Vooreerst is er de opvatting van de Afghaanse president Karsai. Deze uitte zich gisteren tegen vreemde militaire troepen ter bestrijding van de Taliban. Dat is op zich een opmerkelijke uitspraak. Tot nu toe was hij steeds opgetogen met de Amerikaanse aanvalstroepen tegen de Taliban. Hij vraagt in de plaats daarvan een intensifiëring van de uitschakeling van Al Qaida en opsporing van Osama Bin Laden, en bovendien veel meer militaire steun voor de heropbouw van zijn land. Daarmee stelt de Afghaanse president zich regelrecht tegen de strategie van de NATO. Wat is hier aan de hand?

ROND DIT THEMA
Het antwoord op de laatste vraag ligt wellicht in de Amerikaanse verkiezingen in november. De havik George W. Bush is einde carriëre. Mogelijk heeft Karsai zich steeds onderdanig getoond aan het opdringerige Amerikaanse optreden in het land om niet als 'hoofd van een land in de as van het Boze' bestempeld te worden. Maar nu er weldra een nieuwe US-president zal verkozen worden, hoopt de Afghaanse president mogelijk op een minder offensieve instelling van de vreemde inzettroepen. In dat kader is het opmerkelijk hoe hij gisteren zijn standpunt uitte over de Taliban. Hij verklaarde dat dezen in se geen agressieve beweging vertegenwoordigen. Hij stelde, dat de Taliban helemaal geen agressieven zijn, maar wel orthodoxen. Hun strategie is niet gebaseerd op haat of gebruik van geweld. Zij zijn studenten aan orthodoxe islamitische geloofsscholen die Afghanistan willen islamiseren tot op de roots van hun geloof. Daarbij gaan ze veel te ver in hun orthodoxie en anti-democratische instelling, aldus Karai, maar daarbij zijn ze helemaal niet agressief in haat en geweld tegenover het buitenland. Het is Al Quaida dat infiltreert in de Taliban en hen opjut tegen het niet-islamitische Westen. Hij voegde er gisteren aan toe, dat het hoog tijd wordt om zich te concentreren tegen Osama Bin Laden en Al Quaida, en meer inzet te tonen voor de heropbouw van Afghanistan. Met andere woorden: hier horen we een standpunt van de Afghaanse president, dat zich geleidelijk aan loswerkt van de US-doctrine. Het is duidelijk dat verkiezingen in de USA meer vrijheid doen ontstaan in de houding van Afghanistan.

In dat licht is het wellicht gevaarlijk om nu in februari reeds te beslissen voor een offensieve opdracht voor het Duitse leger in dat land. Wellicht is het veel verstandiger om af te wachten, wie de scepter zal zwaaien in het Witte Huis vanaf januari 2009.

09:14 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: al qaida, osame bin laden, afghanistan, nato |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.