29-01-08

Kanslier Merkel als zondebok

Kanselier Angela Merkel
grootbeeld
Fotobron: spiegel

"Ik ben de baas," lijkt kanselier Angela Merkel, voorzitster van de CDU, wel te brullen naar de gefrustreerde leden van haar partij na de verliezen van vorige zondag
Politiek

Conservatieven zien Merkel als zondebok voor verlies in Hessen

De conservatieve en liberale vleugels binnen de CDU vertikken de werkelijkheid te zien en zoeken een zondebok voor het verlies van vorige zondag: de kanselier – hun eigen voorzitster.

Het zit erop. Men had niets anders kunnen verwachten. Terwijl kanselier Angela Merkel als voorzitster van de conservatieven (CDU) in Berlijn vierde omdat haar partij nog steeds de sterkte partij is in Hessen en in Niedersachsen na de verkiezingen daar, rommelt het reeds hevig in haar partij. Merkel minimaliseert het verlies van 12 % in Hessen, ziet de val van minister-president Roland Koch van Hessen als een tijdelijk iets. Het verlies van 4 % in Niedersachsen ziet zij als geen verlies. De CDU staat nog beresterk in die deelstaat, aldus haar mening. Naja, als voorzitster wil zij de eer van haar partij hooghouden.

Die CDU bestaat eigenlijk uit drie vleugels. Er is de conservatieve vleugel die zeer sterk aanleunt bij de neoconservatieve bewegingen in de USA, de beweging van George W. Bush en deels iets of wat aanleunt bij de nationalistische bewegingen in het land, de rechts extremen. Typische voorbeelden van deze vleugel zijn Roland Koch als oerconservatief en Günther Oettinger minister-president van Baden-Württemberg, als meer nationalistische vertegenwoordiger. Anderzijds is er de liberale vleugel die uitgesproken neocon-gericht is. Typisch voorbeeld daarvan is Wolfgang Schäuble, bondsminister voor Binnenlandse Zaken. En tenslotte is er de sociale vleugel met Christian Wulff als boegbeeld, de minister-president van Niedersachsen.

Als we deze drie vleugels goed begrijpen en de resultaten van de verkiezingen vorige zondag doorlopen, dan valt heel duidelijk op, dat de bevolking van Hessen en Niedersachsen gekozen heeft voor meer sociale gerechtigheid en tegen de neoconservatieve en neoliberale koers van de twee harde vleugels der CDU. Dat blijkt uit de grote steun die Christian Wulff in Niedersachsen kreeg. Zijn partij CDU verloor er weliswaar 4 % van de stemmen, maar de persoonlijke voorkeur voor Christian Wulff was indrukwekkend. Hij komt in Niedersachsen en ook binnen de CDU-partij als de grote overwinnaar uit de bus. En kijk maar: hij is het boegbeeld van de sociale vleugel der CDU. Het omgekeerde zien we in Hessen. De neoconservatieve Roland Koch werd zwaar, zeer zwaar weggestemd. Dat alles wijst er weer eens op, hoe de bevolking meer sociale gerechtigheid wil.

De sterkte vleugels in de CDU zijn echter de neoconservatieve en neoliberale. Vandaag viel vooral de reactie op van de tweede vleugel, de liberale. Met ongemeen harde woorden voeren zij in de pers een hetze tegen kanselier Angela Merkel, hun voorzitster. Zij wordt sinds zondag als de grote zondebok gezien voor de terugval van de CDU. Redenen zien zij in de grote toegevingen die de kanselier gedaan heeft aan de socialisten. Voorbeelden zijn het aanvaarden van een minimumloon bij de post, toegevingen om familiale vergoedingen te verhogen en dergelijk sociale punten meer. Zij eisen een hardere koers van de kanselier, een koers die overeenkomt met de grootst gemene deler in de CDU. Die grootst gemene deler is uiteraard een neoconservatieve, neoliberale deler, waarbij het sociale achtergesteld wordt. De liberale vleugel stelt de kanselier verantwoordelijk voor het verlies van de 'burgerlijke klasse' onder de kiezers. Tja, een heel vreemde stelling, die diagonaal ligt op de werkelijkheid: in Hessen is gebleken dat de sociale kiezers zich van de CDU hebben afgewend, niet de 'burgerlijke klasse'.

ROND DIT THEMA
betreffend artikel   in der Spiegel
Ja, de herrie is begonnen... en wat zien we? In plaats van de pleister op de juiste wonde te leggen, staan de chirurgen van de CDU op en opereren de patiënt aan het verkeerde been. Zullen dan inderdaad slechts de verkiezingen in Hamburg einde februari de ogen van de haviken in de CDU open maken, zullen ze slechts wakker worden als het te laat is (als de extreem linksen al teveel in de deelstaatparlementen zijn binnengetrokken)?

15:45 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: socialen, conservatieven, neoliberalen |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.