29-01-08

Holocaust leren kennen met stripverhalen

Holocaust
grootbeeld
Fotobron: anne frank stichting

Prent uit het album van de Anne Frank stichting over de bevrijding van het KZ Auschwitz Birkenau door het Russische Rode Leger
Onderwijs

Holocaust per stripverhaal leren kennen

Een pilootproject voor lessen geschiedenis over de gruwelen van de NS-tijd met stripverhalen werd gestart in Berlijn en kent succes. Het is een project vanuit de Anne Frank Stichting in Nederland en wordt in meerdere landen uitgetest.

Door de Anna Frank stichting in Nederland werd enige jaren geleden begonnen met een merkwaardig experiment. Men maakte er stripverhalen over de NS-tijd, die dan gebruikt worden in het onderwijs. De strips zijn getekend op het niveau van kinderen 12-13-14 jaar. De bedoeling is om op een aanspreekbare wijze de gruwelijke uitwassen van het nationaalsocialisme te laten kennen. Reeds twee albums zijn uitgegeven, waarvan de laatste het gruwelijke van de holocaust weergeeft aan de hand van de feiten in het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau.

Nu is ook in Berlijn een pilootproject met deze stripverhalen gestart aan 20 scholen. De in het Duits vertaalde strips worden benut in het geschiedenis-onderricht voor kinderen van de 7de tot 9de klas (overeenkomend met het lager secundair onderwijs in België). De albums zijn begeleid door werkmappen voor de scholieren. Een permanente evaluatie van het project wordt daarbij doorgevoerd. Het is immers de bedoeling om dit project uit te breiden over heel Duitsland. Momenteel lopen gelijkaardige projecten in Polen en Hongarije.

Naar eerste berichten lijkt deze werkwijze aan te slaan bij de beoogde jongeren.

ROND DIT THEMA
Betreffend artikel   in Die Welt

Anna Frank Stichting   in Nederland

Bevrijding Auschwitz Birkenau   getuigenverslag

20:50 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: ns-tijd, holocaust, auschwitz |  Facebook |

Commentaren

amoie

Gepost door: henk | 10-06-09

De commentaren zijn gesloten.