29-01-08

Hoe van schulden afgeraken?

Straatsburg
grootbeeld

Het Franse Straatsburg aan de Frans-Duitse grens is een toevluchtsoord voor hopeloos verschuldigde Duitsers
Sociaal

Schulden kwijtgescholden door naar Frankrijk te verhuizen

Private Duitsers met al te hoge schulden kunnen profiteren van een oude wet uit het Duitse keizerrijk om schuldenvrij te leven in de Franse Elzas of Lotharingen.

Na de Frans-Duitse oorlog 1870-1871 werden de Elzas en Lotharigen geannexeerd aan Duitsland. Dat was de 'buit' van die oorlog. Om deze Franse streken te verduitsen werd het Duitsers gemakkelijk gemaakt erheen te trekken. Zo bijvoorbeeld werden schulden kwijtgescholden, als men verhuisde naar die regio's. Dat gold zowel voor personen die een faillissement uit een onderneming hadden opgelopen als voor private personen die hopeloos in de schulden zaten. Na de Eerste Wereldoorlog gingen de Elzas en Lotharingen echter terug naar Frankrijk. Daarbij werd de maatregel voor kwijschelding van faillissementen opgeheven, maar die voor private schulden niet. Een hiaat in de Franse wetgeving? Dat gegeven is tegenwoordig nog steeds heel interessant voor Duitsers die privaat geen uitweg meer weten met hun schulden.

Hier in Duitsland kan een private persoon het zogenaamde privaat faillissement aanvragen. Daarbij worden alle schulden samengevoegd en moet de schuldenaar van leningen en zo meer nog slechts een kleine som maandelijks afbetalen. Na zes jaren zijn zijn schulden dan 'vergeven' en kan hij op een nieuwe lei beginnen. Zo leven in Duitsland honderdduizenden mensen. Op zich is dat al een bijzondere regeling, maar het kan nog beter door... door te verhuizen naar de Franse Elzas of Lotharingen.en zich te beroepen op de regeling uit het keizerrijk in die vroeger geannexeerde gebieden.

Concreet betekent dit het volgende. Heeft een Duitser zodanig private schulden uit leningen en dergelijke, dat hij het helemaal niet meer ziet zitten, dan kan hij naar de Franse Elzas of Lotharingen verhuizen. Hij moet echter wel degelijk verhuizen, emigreren aldus.. Eens hij een vaste woonst heeft in die Franse departementen, kan hij kwijtschelding van schulden aanvragen bij de Franse justitie op basis van de regeling uit het oude Duitse keizerrijk. Gevolg: na een procedure van gewoonlijk een 18 maanden is de persoon schuldenvrij en kan hij een nieuw leven beginnen. Duizenden Duitsers zijn zo reeds de Duits-Franse grens overgetrokken. Hun aantal neemt sinds de laatste jaren aanzienlijk toe.

ROND DIT THEMA
Betreffend artikel   in de Frankfurter Allgemeine Zeitung
Wel moet men effectief verhuisd zijn naar die Franse departementen. Een schijnadres in bijvoorbeeld Mulhouse, Colmar, Straatsburg, Metz helpt niet. De Franse justitie is zeer streng in het contrroleren van dit alles. Zo bekwam onlangs een Duitser helemaal geen kwijtschelding van schulden, maar eerder een fikse boete omdat hij een schijnwoonst had en helemaal geen moeite gedaan had om Frans te leren.

Tja, hoe erfenissen uit een lang geleden oorlog nu nog steeds mensen ten goede kunnen komen...

09:02 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: schulden, leningen |  Facebook |

Commentaren

Offenbarungseid Zo zie je maar, alhoewel als men in Duitsland een zogenaamde "Offenbarungseid" aflegt is men zoals je beschrijft toch ook na enkele jaren terug solvabel.Voor een doorsnee Duitser is het ook niet zo vanzelfsprekend om zich aan te passen aan de franse mentaliteit en de taal te leren alhoewel er daar waarschijnlijk ook nog door velen duits gesproken wordt.

Groeten uit Z-OVl.

Gepost door: Andre | 29-01-08

De commentaren zijn gesloten.