28-01-08

De waarheid achterhaalt de leugen

Oud-communisten
grootbeeld
Fotobron: focus

De oud-communisten halen het... een veeg teken
Deelstaatverkiezingen

Linksruk in Duitsland

De bevolking in Hessen en Niedersachsen heeft een duidelijk signaal gegeven: raak niet aan de sociaalstaat, of wij worden allen extreem-links.

Duitsland wordt roder en roder. De verkiezingen in Hessen en Niedersachsen hebben de trend van vorig jaar in Bremen bevestigd: de harde reformpolitiek met uitgesproken begunstiging van de bedrijven in het nadeel van de werkende bevolking wordt door de socialisten en extreem linksen (communisten) zeer zwaar afgestraft. De conservatieven (CDU) moesten heel wat inboeten. In Hessen verloor de CDU 12 % van de stemmen, in Niedesachsen 7,6 %. De linkse partijen wonnen in gelijke mate.

Tegelijk bemerkt men een verroding van rood. De socialisten (SPD) in Hessen hebben zich sterker naar links verschoven. Zij leunden iets meer aan bij de extreem linksen (Die Linke). In Niedersachsen deden de socialisten dit niet. Het resultaat is duidelijk: de SPD won in Hessen 7,6 % terwijl die in Niedersachsen 3,1 % verloren. Maar de extreem linksen wonnen in Niedersachsen 7,6 %, terwijl dezen in Hessen 5 % wonnen. De Duitse bevolking reageert aldus zeer hard op de politiek van Berlijn om zelfs dumpingslonen toe te laten. Ook is een reactie gekoppeld aan de al te scherpe houding van de bondsminister voor Binnelandse Zaken, Wolfgang Schäuble (CDU). Zijn neocon-mentaliteit om een gevoel van onveiligheid te scheppen en dan waanzig scherpe maatregelen te nemen, valt al evenmin in de smaak van de Duitser. Wij hier zijn immers geen Amerikanen!

Op bondsniveau zal 27 januari 2008 een mijlpaal worden. Kanselier Angela Merkel (CDU) zal nu wel geforceerd worden om wat voorzichtiger ze zijn in haar afbraak van de sociaalstaat. De socialisten, mederegerend in Berlijn, zullen haar dwingen om socialere politiek te voeren. De kiezers hebben gisteren overduidelijk gereageerd en hun volle steun gegveen aan de eis van de SPD om minimumlonen te veralgemenen in Dutsland en aldus dumpingslonen te verbannen. Op economisch vlak kan dat alles ook zijn uitwerking hebben. Hoe zullen multinationals reageren op de linksverschuiving in het land?

Naast Andrea Ypsilanti (SPD) in Hessen kunnen ook de communisten victorie kraaien. Nadat zij vorig jaar reeds in de Landtag (parlement) van de kleinst deelstaat intraden, in Bremen namelijk, veroverden ze nu ook zetels in Hessen en in Niedersachsen. Zij noemen zich niet meer graag communisten. zijn het echter wel. De partij Die Linke bestaat uit de PDS uit de vroegere DDR en de WASG (Verkiezingsalternatieve voor arbeid en gerechtigheid). De PDS is een omvorming van de SED, de staatspartij van communistisch DDR. En de WASG zijn oorspronkelijk de communisten uit het westen, die voor de versmelting met de PDS haast geen stemmen haalden. De overwinning van de communisten zal mogelijk (hopelijk) een steun zijn voor de socialisten om nog meer te hameren op sociale rechtvaardigheid en aldus de oprukking van de communisten te stoppen...

ROND DIT THEMA
Commentaar   in Der Spiegel
En nu is het uitkijken naar Hamburg, waar op 29 februari gekozen wordt. De sterke verlinksing van gisteren zal mogelijk vleugels geven aan de linksen in deze stadstaat, waar tot nu toe de conservatieven de plak zwaaien. Indien kanselier Angela Merkel (CDU) een irrealistisch beeld van Duitsland blijft ophangen, een beeld van economische vooruitgang met minimale werkloosheid, zal de werkelijkheid haar achterhalen op 29 februari, de werkelijkheid van vervalste werkloosheidscijfers en dumpingslonen. De werkelijkheid achterhaalt immers steeds de leugen...

08:46 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: verkiezingen |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.