28-01-08

Conservatieven vieren bij hun verlies

Koch en Ypsilanti
grootbeeld
Fotobron: die welt

Andrea Ypsilanti (SPD) en Roland Koch (CDU) zien blijkbaar geen uitweg uit de impasse, elk zich van elkaar verwijderend
Politiek

CDU viert bij het verlies

Bloemen voor Roland Koch (CDU) die als minister-preisdent van Hessen 12 % verliest met zijn partij en voor Christian Wulff (CDU) die als minister-president van Niedersachsen 4 % verliest met dezelfde partij. De voorzitster van de partij, kanselier Angela Merkel, spreekt over "voortdoen".

De dag na de schok... Even herhalen dat de conservatieven (CDU) in Hessen 12 % verliest moesten incasseren en in Niedersachsen 4 % verlies. In beide deelstaten was aldus de CDU de grooste verliezer. En hoe reageert kanselier Angela Merkel, voorzitster van de CDU? "Het resultaat in Hessen is pijnlijk,", aldus Angela Merkel, "maar souverein in Niedersachsen met een prachtige overwinning van Christian Wulff . De CDU is en blijft in beide deelstaten de sterkste kracht. Voortdoen!"Tja, victorie kraaien bij spectaculair verlies in Hessen en grootste verlies van alle partijen van Niedersachsen...

Zo te horen verandert er aldus niets in de houding van de CDU. De partij blijft zweven in een aureool van onoverwinnelijkheid. Zal dan nog eens een deelstaatverkiezing nodig zijn, om haar politieke lijn aan te passen aan de werkelijkheid in plaats van te blijven plakken in populisme en misleiding van de keizers (om de ware doestellingen te verbergen)? Is het dan niet duidelijk, dat Roland Koch zwaar afgestraft is omwille van zijn populistische uitingen die gekruid waren met vreemdenvijandigheid en omwille van de asociale politiek van de CDU?

De kanselier dringt er bij Roland Koch op aan om een 'grote coalitie' te vormen, een coalitie in Hessen tussen de conservatieven en de socialisten. Koch zelf voelt zich daarbij vereerd en wil alles doen om dat plan te doen slaan. Maar wat zal het resultaat zijn? De kiezers hebben zich gisteren zowel in Hessen als in Niedersachsen overduidelijk uitgesproken tegen een 'grote coalitie' zoals ze bestaat op bondsniveau. Inderdaad... de vraag van Merkel aan Koch is dan ook niets anders, dan een plakken in het conservatisme. De zusterpartij van de CDU, de CSU in Bayern, heeft het signaal van gisteren wel verstaan en spreekt vandaag over een heroriëntering van de partij waarbij sociale gerechtigheid in het middelpunt moet komen. Is de CDU dan doof? Wil die partij dan per se verder succes voor de communisten?

Hoe moet het verder in Hessen? Dat is zeer moeilijk te zeggen. De CDU en SPD hebben een gelijk aantal zetels, elk 42. De liberalen hebben 11 zetels, de groenen 9 en de communisten 6. Dat betekent een onmogelijke situatie. De CDU haalde 36,8 % van de stemmen, 0,1 % meer dan de SPD. Roland Koch kan dan ook het recht opeisen om een regering in Hessen te vormen. De meerderheid bekomt hij door 55 zetels. Een logische coalitie tussen de conservatieve CDU en de liberale FDP haalt geen meerderheid. Dan heeft Koch de steun nodig van de groenen, maar die weigeren en bovendien wil de FDP niet scheep gaan met de groene jongens. Ypsilanti, de overwinnares van de SPD, zou dan kunnen proberen een regering te vormen: SPD en groenen, wat goed samenpast maar eveneens geen meerderheid oplevert. Ook hier zou de FDP aanvullend kunnen werken, maar dat weigeren de liberalen in alle talen. Kan dan de SPD samengaan met de groenen en de communisten? Dat lijkt een erg rode regering, is echter uitgesloten, gezien de SPD weigert samen te werken met Die Linke (communisten). Er blijven dan nog slechts twee mogelijkheden:

ROND DIT THEMA
Ofwel toch een 'grote coalitie', CDU en SPD, maar Ypsilanti is daar absoluut tegen. Zij verdedigt het signaal van de kiezers, dat een grote coalitie niet gewenst is. Hoe staan de voorzitters van CDU en SPD daar tegenover? Angela Merkel van de CDU is voor, maar Kurt Beck van de SPD is tegen. Nu is het alleen de vraag hoelang Kurt Beck hardheid zal tonen en dergelijke grote coalitie zal blijven weigeren, gehoor gevend aan de kiezers.

Komt er geen grote coalitie tot stand in Hessen, dan rest er nog het organiseren van nieuwe verkiezingen...

In Niedersachsen is er geen enkel probleem: de regerende coalitie van CDU en FDP kan daar aan de macht blijven.

14:47 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) | Tags: politiek, conservatief, socialisten |  Facebook |

Commentaren

Die Linke Tja Sebastian, eigen schuld dikke bult zou ik zeggen.Als er in een land veel mensen zijn die onder de armoedegrens leven en de regerende partijen doen er alles aan om de rijken nog rijker te maken dan is het niet verwonderlijk dat een partij zoals Die Linke plots grote winst maken.
Alhoewel Die Linke extreem links is denk ik niet dat het soort socialisme wat ze nastreeft mag vergeleken worden met het communisme zoals we dit kennen uit de DDR tijd. Zou men ze niet beter bekijken als een uiterst linke socialistische partij die zich zal hoeden om niet dezelfde fouten te maken als de SED Van de NPD daarentegen kan men zeggen dat ze de ideoligie uit de nazitijd als de hunne beschouwen.

Groeten uit Z-OVl.

Gepost door: Andre | 28-01-08

Die Linke Andre, vergelijk even het partijprograama van de NPD met dat van Hitlers NSDAP: alle racistsische, antisemitische en dictaroriale stellingen zijn uit het programma van de NPD verdwenen.
Vergelijk even het partijprograama van Die Linke met dat van de SED: alle totalitaire stellingen zijn uit het programma van Die Linke verdwenen.
Zowel bij de NPD als bij Die Linke gaat het om een regelrechte "Mogelpackung".
De NPD heeft haar naam zodanig veranderd dat nationalisme er niet uit te herkennen valt: zij heet enkel nationaal democratische partij van Duitsland. "nationalisitsch" komt er niet meer in voor.
Die Linke heeft haar naam zodanig veranderd dat het totalitaristiche van een eenheidspartij er niet meer in voorkomt, ja zelfs socialisme niet eens meer.
Pas wel op: In de tijd van de Weimarrepubliek werden de commuisten als vijand gezien, terwijl de ware vijand zwaar onderschat werd. Tegenwoordig mag men niet de omgekeerde fout maken.
Groetjes


Gepost door: Sebastian | 28-01-08

repliekje Tja, zo had ik het nog niet bekeken natuurlijk.Ik zou zeggen dan moeten de traditionele partijen er dringend voor zorgen dat er nog niet meer misnoegden zich laten misleiden.

Groeten uit Z-OVl.

Gepost door: Andre | 28-01-08

De commentaren zijn gesloten.