27-01-08

Deelstaatverkiezingen

Verkiezingen Hessen
grootbeeld
Fotobron: die welt

Verkiezingen in Hessen kunnen het Duits politiek landschap ernstig verstoren
Deelstaatverkiezingen

Hessen en Niedersachsen kiezen vandaag

De verkiezingen in Niedersachsen zullen voor geen verschuivingen zorgen, echter mogelijk wel deze in Hessen. Die laatsten kunnen zelfs een kettingreactie veroorzaken die het politieke landschap in Duitsland geheel anders kan doen uitzien.

Vandaag kan een en ander veranderen in de Duitse politiek. Reden daartoe zijn de verkiezingen in de deelstaten Niedersachsen en Hessen die voor ernstige verschuivingen in het politiek landschap kunnen zorgen. In Niedersachsen verwacht men geen belangrijke veranderingen. Daar zal naar alle opiniepeilingen huidig minister-president Christian Wulff (CDU) het met duidelijke voorsprong op de socialisten halen. De grote slag wordt echter in Hessen gestreden.

In Hessen geven alle opiniepeilingen een gelijke kans voor de regerende minister-president Roland Koch (CDU) en de uit het niets opgestane Andrea Ypsilanti (SPD). Tot op vandaag regeerden de conservatieven (CDU) over de zo belangrijke deelstaat Hessen. Wat haast zo goed als zeker is, is dat de CDU na vandaag een coalitie zal moeten aangaan, wat zij niet gewoon is in Hessen. Maar het kan zelfs zijn dat de CDU gewoonweg verliest tegenover de SPD en dat kan zware gevolgen hebben tot ver buiten Hessen.

Als Andrea Ypsilanti het haalt, dan valt uiteraard Roland Koch als minister-president. Dat betekent het einde van een boegbeeld in de CDU. De conservatieven hebben enkele uiterst belangrijke boegbeelden die de partijlijn determineren. Dat zijn kanselier Angela Merkel, Christian Wullf, Roland Koch en enkele iets minder belangrijken. Valt Koch vandaag, dan betekent dit een serieuze verzwakking van de CDU op bundesniveau. Roland Koch valt dan ook uit de Bundesrat, die samengesteld wordt door vertegenwoordigers uit de deelstaten.

ROND DIT THEMA
Verkiezingen   bedenkingen in FAZ
Als de SPD vanavond wint, dan heeft dat ook mogelijke gevolgen voor de verkiezingen in Hamburg in februari. Daar staan volgens de opiniepeilingen de socialisten (SPD) momenteel op gelijke hoogte met de conservatieven (CDU). Ook in Hamburg regeert de CDU alleen. Bij winst van de SPD, die wel eens gevleugeld kan worden door winst van de SPD vandaag in Hessen, dan heeft dit nog meer verstrekkende gevolgen op bondsniveau. Dan immers halen de socialisten de meerderheid in de Bundesrat. Het is vanzelfsprekend, dat dan de bondregering, die bestaat uit CDU en SPD, duidelijk gaat overneigen naar het volle gewicht bij de SPD en dat kanselier Angela Merkel (CDU) het bijzonder moeilijk gaat hebben. En er is meer: indien de SPD de meerderheid haalt in de Bundesrat, valt de bondspresident Horst Köhler (CDU) bij de volgende presidentsverkiezingen.

Er staat dus veel op het spel vandaag en alle ogen kijken naar Hessen...

08:41 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: deelstaat, verkieingen |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.