26-01-08

EK Handbal: Duitsland speelt de troostprijs

Florian Kehrmann
grootbeeld
Fotobron: spiegel

Florian Kehrmann in de verpletterende counterende aanval, tot tweemaal toe in de eerste helft.
Handbal

Duitsland speelt morgen om de eer

Een ongelooflijk spannende halve finale tussen regerend wereldkampioen handbal Duitsland en bijzonder uitstekend Denemarken zorgde voor het out voor Duitsland. Morgen rest nog slechts de troostprijs.

Het wordt morgen aldus zoals vanmorgen voorspeld op deze blog: Duitsland-Frankrijk, de heersende wereldkampioen tegen de heersende Europese kampioen. Maar... niet in de finale. Jammer, het zal om de derde plaats gaan.

De halve finale Denemarken-Duitsland was echter een prachtig staaltje handbal. Wat is die sport toch mooi. Beide teams waren echt gelijk aan elkaar. Er werd een spetterend stuk geleverd. De eerste helft eindigde met een zeer goede voorsprong voor Duitsland: Na 26 minuten stond het reeds 7:12. Vooruitzichten voor een overwinning? Zou Duitsland dergelijke voorsprong nog uit handen geven? Ja... ja en ja. Hoewel in die eerste helft hard, bikkelhard gevochten werd. Johannes Bitter, de Duitse keeper en 'Joki' voor de vrienden, was gewoon subliem. Hij hield 59 % van de Deens aanvallen tegen. En Duitsland ging geschikt in de tegenaanval na elke Deense treffer, tweemaal met een pracht van een counter door Florian Kehrmann. Tijdens korte pauzes moedigde trainer Heiner Brand zijn team aan tot rust en kalmte, en kapitein Markus Baur vulde die woorden dan nog eens aan ter versterking van de teanmgeest. Ook Michael Kraus viel op door een pracht van een verbeten counter. En Christian Zeitz scoorde op een enorme wijze, uit de buitenhoek een een pas van Pascal Hens oppakkend en keihard in het Deense doel werpend. Pascal Hens, de showkicker, kreeg geen kansen van de Denen. Elke aanval van Hens werd deskundig afgebroken, slecht eenmaal kon hij scoren.

De tweede helft was al even fantastisch en bijzonder spannend. De voorsprong uit de eerste helft was na zeven minuten in de tweede helft jammer genoeg weggewerkt, vooral door het krachtige en vernunftige spel van de Deen Kasper Nielsen. Duitsland herpakte zich echter en hield lange tijd stand tegen de aanvalslustige Denen. Eigenlijk keerde de match op zeker moment in een spel tussen de twee keepers: Joki Bitter was gewoonweg onhoudbaar. Hoe hij de Deense aanvallen tegen kon houden... en telkens de Duitser aanvielen, ging hij even terzijde: zweet afdrogen en bijtanken. Hmm, was dat superbenzine? Want met welke fijnzinnigheid hield hij toch de ballen tegen. Maar zijn collega aan de overkant was al even subliem. De Deense keeper Kasper Hvist deed zijn werk al even 'genau'. Niet voor niets wordt hij de beste keeper uit dit tornooi genoemd.

ROND DIT THEMA
EK Handbal 2008   officiële site

Denemarken-Duitsland   verslag Der Spiegel

 Denemarken-Duitsland   fotoreeks uit Der Spiegel

 EK Handbal 2008   Video aanbod van officiële website EK
Na 40 minuten spel stond de score voor het eerste terug in het voordeel van de Denen. Vooral Kasper Nielsen was niet te stoppen en ook de jongere Jesper Jensen viel op door zijn uithoudingsvermogen en agressiviteit. Na 55 minuten stond het 20:18. Pascal Hens probeerde, maar weer werd hij geblokkeerd, tot hij dan toch een tweede treffer kon plaatsen, ditmaal een zuiver 'Hens'-treffer. Wie ook bijzonder opviel was Michael Kraus die vier treffers kon realiseren. Maar minder dan vier minuten voor het einde scoorde Jesper Jensen voor Denemarken en stond het 24:22. Tja... dat zag er slecht uit voor de Mannschaft, maar Kraus slaagde erin de score te doen keren in de laatste 18 seconden: het werd 25:25. Dat betekende 18 ongelooflijk spannende seconden. Op 3 seconden voor het einde – het was nog steeds 25:25 – bekwam Denemarken een zevenmeter. De Deen Lars Christiansen zou die zevenmeter omzetten.... heel Duitsland beefde, want Christiansen is specialist in de zevenmeter. En daar vloog de bal en met de bal de kans van Duitsland: het werd 26:25. Ja... Denemarken heeft verdiend gewonnen, maar Dutsland was evenwaardig.

Morgen spelen Kroatië en Denemarken de finale. Hopelijk wint Denemarken, dan is de pil voor Duitsland minder hard. Duitsland speelt voor de derde plaats tegen Frankrijk om 13.20h rechtstreeks te volgen op het ZDF. En voor wie al te zeer met het Duitse handbal meeleefde... morgenavond is er als verzachtende pil de unieke film "Das Wunder von Berlin" om 20.15h eveneens op het ZDF. En voor het Duitse handbal... afspraak op de Olympische spelen in de zomer.

21:08 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: handbal, ek |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.