25-01-08

Is iedereen gelijk voor de Duitse wet?

Oudkanselier Helmut Schmidt
grootbeeld
Fotobron: die welt

Oudkanselier Helmut Schmidt en echtgenote zijn verstokte rokers
Rookverbod

Is iedereen gelijk voor de wet?

Oudkanselier Helmut Schmidt heeft het zichzelf moeilijk gemaakt door te roken in een openbaar gebouw, terwijl camera's de wetsovertreding konden vaststellen...

Iedereen is gelijk voor de wet. Zo is dat in een democratisch land. En wie democratie zeker door en door kent, is oudkanselier Helmut Schmidt, kanselier van 1974 tot 1982. De man is reeds 89 jaar oud geworden en zijn lieflijke echtgenote is 88. Beiden roken echter graag en haast aanhoudend. Oudkanselier Helmut Schmidt steekt het niet onder stoelen of banken, dat hij reeds sinds zijn tiende verjaardag rookt. Nu goed, ieder zijn keuze. Maar sinds 1 januari 2008 is het roken in openbare gebouwen in Duitsland verboden. Dat was reeds zo in een aantal deelstaten, in Hamburg echter pas sinds Nieuwjaar, en de oudkanselier is een trotse Hamburger.

Michel Lang, de directeur van het Hamburgs theater, ontving de oudkanselier en zijn echtgenote bij de nieuwjaarsreceptie die door een 500 gasten werd bijgewoond. En gezien de oudkanselier een vaste gast en een prominente persoonlijkheid is, zette de directeur een tafeltje met een asbak voor het koppel. De overige gasten moesten zich echter houden aan het rookverbod. Nu goed, de dagen vergingen.... Kortelings publiceerde het sensatieblad Bild echter een foto van dit gebeuren. En daar begon de miserie. Een vereniging van niet-rokers uit Wiesbaden legde prompt klacht neer tegen de oudkanselier en zijn vrouw, klacht wegens het overtreden van het rookverbod en wegens toebrengen van lichamelijk letsel. De onderzoeksrechter in Hamburg zit nu zeer verveeld met deze zaak. Nog is niet beslist of de oudkanselier zal vervolgd worden, maar de kans bestaat. De directeur van het theater werd eveneens aangeklaagd wegens inbreuk op de voorschriften.

ROND DIT THEMA
Betreffend artikel   in Die Welt

Helmut Schmidt   levensloop
Nu gebeurt zo iets wel meer. Prominente persoonlijkheden hebben altijd wel iets voor op anderen. Dat geldt zeker in het conservatieve Duitsland. Het is dan ook de vraag waarom het sensatieblad Bild pas na een paar weken met die foto voor de pinnen komt. Het antwoord ligt mogelijk (waarschijnlijk) in de deelstaatverkiezingen die in Hamburg plaatsgrijpen in februari. Het blad Bild wordt uitgegeven door de zeer rechts uitgeverij Axel Springer en oudkanselier Helmut Schmidt geldt nog steeds als een boegbeeld van de socialisten (SPD). Daarom dus...

Tja, prominent of niet... iedereen is gelijk voor de wet. Pittig detail: alle Duitse bladen vermelden vandaag dit 'sensatienieuws', behalve Die Zeit (oudkanselier Helmut Schmidt is medeuitgever van dat blad).

14:29 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) | Tags: rookverbod, roken |  Facebook |

Commentaren

jammer dat hij geen elektrische sigaret had die mag je namelijk overal roken!

Gepost door: elektrische sigaret kopen | 15-09-14

Inderdaad, dus elektrische sigaretten zijn de oplossing.

Gepost door: Elektrische sigaret Kopen | 16-09-14

De commentaren zijn gesloten.