25-01-08

Caravan-kapitalisme

Nokia
grootbeeld
Fotobron: die welt

De protestacties van werknemers uit het te sluiten bedrijf Nokia in Bochum nemen nog steeds toe
Nokia

Nieuw begrip: caravan-kapitalisme

Nokia heeft een voorstel voor haar ontslagen werknemers in Bochum. Zij zijn welkom in het nieuwe bedrijf in Roemenië, uiteraard aan de daar gebruikelijke lonen. Verhuis mee, stelt de boss van Nokia voor.

Nokia sluit haar vestiging in Bochum, Ruhrgebied. Dat gegeven is reeds twee weken topnieuws. Gisteren werd op deze blog reeds een overzicht gegeven van de houding van de onderneming, een houding die heel Duitsland op stelten doet staan. Hard, meedogenloos en zonder maar een woord teveel kaatst Olli Pekka Kallasvua, boss van Nokia in Helsinki, elke commentaar af. Gisteren kwam dan de klap op de vuurpijl door het bericht, dat de onderneming een winst maakt van jewelste. Ondertussen reageert haast heel Duitsland tegen deze "unverschämte" houding van Nokia. Vele handelaars in GSM's melden een duidelijke achteruitgang van de verkoop van Nokia-toestelletjes. Naar een opiniepeiling is 2/3de der Duitsers vastbesloten nooit nog een Nokia-GSM te kopen, en dat weerspiegelt zich reeds in de verkoop. Er zijn contacten geweest tussen de bondsregering en de Finse regering om tussen beide te komen.

Onder deze druk lijkt Olli Pekka Kallasvuo dan toch iets of wat te buigen, maar hoe? Gisteravond meldden leden van de bedrijfsraad in Bochum dat de leiding van Nokia een merkwaardig voorstel heeft: alle werknemers van de vestiging Bochum zijn welkom in het nieuwe bedrijf in Roemenië (uiteraard aan lonen die in dat land gebruikelijk zijn)!! Zonder verpinken zou de boss van de onderneming dit medegedeeld hebben. Hoever zal deze wansmakelijke show van Nokia nog gaan? Het wordt afwachten of die mening van Nokia vandaag bevestigd zal worden. Nu springen zelfs de liberalen op de kar. Guido Westerwelle, voorzitter van de FDP, spreekt van zuivere "sauerei", van "caravan-kapitalisme".

ROND DIT THEMA
Betreffend artikel   in Der Spiegel
Anderzijds zouden leden van de bedrijfsraad in Bochum echo's opgevangen hebben, dat een deel van het bedrijf toch nog in Bochum zou mogen blijven. Ook dat zal nog wel bevestigd moeten worden. In de komende weken onderhandelt Nokia met de vakbonden over de ontslagvergoedingen.

08:53 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kapitalisme, nokia, bedrijfssluiting |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.