24-01-08

Nokia: kapitaal versus sociale functie

Nokia Bochum dicht
grootbeeld
Fotobron: Focus

De Nokia-fabriek in Bochum wordt gesloten en de onderneming maakt miljardenwinsten
Kapitalisme

Nokia, kapitaal versus sociale functie

Kapitaal is de norm voor een onderneming. Dat een ondernemer nergens zou staan zonder werknemers, is 'praat voor de vaak', aldus de houding van Nokia. Een verhaal van puur kapitalisme...

Finland is steeds een land geweest dat een bijzondere aantrekkingskracht had op Duitsland. Vooral hier in het noorden staat Finland hoog aangeschreven voor aangename natuurgebonden reizen. In België zou u het als volgt kunnen voorstellen: een reis naar Frankrijk moet elke Belg toch al eens gedaan hebben... kwestie om mee te varen met de trend. Datzelfde geldt haast hier in Noord-Duitsland naar Finland toe.

Het is dan niet verwonderlijk dat de GSM's van Nokia graag gekocht werden in Duitsland. Het Finse merk is als het ware een standaard geworden voor een Duitser. In Bochum, in het Ruhrgebied, werden de Nokia-GSM's dan ook massaal geproduceerd. En men was er jaren en jaren gelukkig mee. Dankzij Finland bloeide Bochum. Naast Ford was Nokia de grootste werkgever in de stad. Men zou hebben kunnen verwachten, dat de grote baas van Nokia - als dank voor de werkijver van de werknemers - aan de stad Bochum gelden zou besteden voor sociale inrichtingen. Denken we maar aan zovele ondernemers in het verleden die gelijkaardig handelden. Is Lieven Gevaert in Mortsel, Antwerpen, geen illuster voorbeeld?

Het Finse Nokia redeneert helemaal anders. De kapitaalszucht uit de USA heerst er heerst er. Het sociale? Ach was! Kijk maar... Nokia sluit immers in Bochum. En hoe! Brutaalweg werd vorige week dinsdag de sluiting meegedeeld. Dat gebeurde niet in een speciale bedrijfsraad, neen, tijdens een lopende bedrijfsraad werd even tussendoor – in de categorie van de vrije agendapunten (!) - meegedeeld dat de fabriek stilgelegd wordt en de 2300 werknemers ontslagen worden. Punt, andere lijn. Zo ging het letterlijk. Geen woord van dank zelfs voor geleverde prestaties, niets... keiharde koele mededeling. Nog geen drie dagen later vielen de eerste ontslagbrieven in de bussen.

De schok was enorm. Politici van allerlei partijen kwamen de getroffen werknemers ter hulp, maar niets hielp. De ondernemingsleiding in Helsinki reageerde zelfs niet, zweeg in alle talen, zelfs in het Fins. Het belangrijkste was immers gezegd in een 'vrij agendapunt' van de bedrijfsraad in Bochum. Meer hoefde niet gezegd te worden! Vorige maandag trokken vertegenwoordigers van de werknemers uit Bochum naar Helsinki. Zij werden er ontvangen, kregen echter niets meer te horen, dat dat alles gezegd was en de ontslagregelingen besproken zullen worden via de normale kanalen. Koel, ijskoud.... het is zo, dus praat men er niet meer over. Punt, andere lijn.

De Duitse en Finse pers vlogen op Nokia. Maar... geen seconde kreeg de pers ter beschikking. Koel en ijskoud! Gisteren woensdag kwam dan toch voor het eerst de boss van Nokia voor de pers. Olli-Pekka Kallasvuo herhaalde het 'vrije agendapunt' van de bedrijfsraad in Bochum en vulde aan met een bedenking dat er wellicht fouten gebeurd zijn in de communicatie! Daarmee was de persconferentie afgelopen. Geen vragen... Punt, andere lijn.

Ondertussen bouwt men verder in Roemenië aan een nieuwe fabriek die de taken van Bochum zal overnemen, echter aan een loonkost die viermaal lager ligt. En ergernis ooh ergernis: de bouwfirma die de fabriek daar reeds sinds 2007 optrekt is... jawel, Duits!!

ROND DIT THEMA
Nokia's balans 2007   in Focus

Nokia Bochum dicht   in Focus
Vandaag donderdag volgde dan de volgende episode. Nokia deelt mee dat de nettowinst in 2007 met 67 % is toegenomen tot nu 7,2 miljard Euro. Alleen in het laatste kwartaal van 2007 (toen de beslissing gevallen was om Bochum te sluiten) steeg de winst met 40 %. Nokia verkocht tussen oktober en december 2007 ongeveer 133 miljoen GSM's, vooral door succesvolle acties in China en Indië. Dat aantal is het drievoud van de naaste concurrenten op wereldvlak. Deze berichtgeving vandaag deed prompt het aandeel van Nokia op de beurs stijgen met 16 %.

Koelbloedig, ijskoud lag vandaag de balans van het bedrijf voor. En de boss van de onderneming straalde, en de aandeelhouders straalden. Die laatsten zagen plots de zon schijnen in deze dagen van beurscrashes. En de werknemers van Bochum... wissen hun tranen. Ach, bedenkt de boss van Nokia wellicht, binnen een maand spreekt men niet meer over sluiting in de pers, en de consumenten zullen weer Nokia's kopen als broodjes (ook al zeggen ze vandaag dat ze geen Nokia meer willen)... Waar is de tijd, dat ondernemingen een sociale functie hadden? Waar is de tijd, dat Finland zoals Zweden een pareltje was van sociale vooruitgang? Leve de nieuwe universele god: MONEY.

15:37 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kapitalisme, onderneming |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.