24-01-08

Met St-Goar aan de Loreley de nacht in

Toerisme

St-Goar bij de Loreley -rots

De loreley... alleen de naam doet velen dromen. De Rijn tussen Koblenz en Bingen... een eng dal met betoverende bochten van de Rijn langsheen prachtige dalwanden, vaak zeer steil en bekroond met burchten, en met aan hun voet een zo typisch Duits dorp of stadje, halte voor een ooh zo heerlijk wijntje. De rots aan de Loreley ligt in het smalste dal van de Rijn in Duitsland. Naar de legende vergingen vele schepen op die plaats, en niet alleen naar de legende...

Die Loreley

Er zijn zo van die plaatsjes op de aardbol, waar zelfs god uit de bol zou gaan. Stel u zich toch even voor, dat u niet voor uw computerscherm zit, maar heerlijk geniet van een Rieslingwijntje in een van Gassen van St-Goar, stadje van nauwelijks 3000 inwoners, het ene hotelletje na het andere, het ene terrasje na het andere in de blakende zon bescherming zoekend onder een scherm, gewoonweg overdonderd zijn door het prachtige landschap van de Rijn in het diepe dal aldaar, op slechts honderden meters verwijderd van de Loreley aan de overkant van Rijn... Ooh, wat zou u Shakespeare gelijk geven in zijn gedichtje (Duitse versie):

Wer Wein trinkt, schläft gut,
Wer gut schläft, sündigt nicht,
Wer nicht sündigt, wird selig.
Wer also Wein trinkt, wird selig.

ROND DIT THEMA
Loreley en omgeving   Nederlandstalige info

Loreley-burchtenweg   toerisme burchten aan de Rijn

St-Goar   tinfo van de stad

Burcht Rheinfels   ruime informatie
Ziet u wel, zelfs Shakespeare vermoedde dat god daar wel meer langskomt om ook eens de geneugten van het Rijnvocht uit de Riesling te genieten. Wist u dat St-Goar in de tijd van de Romeinen Wochara heette? Pas in de zesde eeuw kwam de naam St-Goar. In die tijd was een monnik uit het zuidwesten van Frankrijk naar de Rijn afgedwaald om er missioneringswerk te verrichten. Hij heette Goar. Zijn bekeringswerk was natuurlijk niet nodig, want reeds in de tweede eeuw werd de Rijnstreek gechristianiseerd. Hij vestigde zich in Wochara en kreeg er zowaar de opdracht toezicht te houden op de scheepvaart . De plaats was immers levensgevaarlijk voor schippers wegens... jawel, wegens het betoverend gezang van de nimf Loreley. Tja, ik denk zo, dat god graag in St-Goar verblijft, precies wegens die lieflijke Loreley... zou het niet kunnen? Vooral als god al een beetje teveel Riesling achterovergeslagen heeft?

Goar redde meerdere schippers van de verdrinkingsdood op de plaats waar schepen snel vergingen ter hoogte van de gevaarlijke draaikolken en rotsdelen onder de waterspiegel. Hij werd er heilig voor verklaard en Wochara was natuurlijk fier als een pauw. De stad had een echte heilige! Dat wil wat zeggen voor zulk klein stadje. Geef god nog ne Riesling, zullen ze daar gezegd hebben. Wochara veranderde haar naam dan ook in St-Goar. De kerk van het stadje getuigt nog steeds van deze heilige. Als u nog net niet teveel Riesling genoten heeft, bezoek dan even die kerk. Het is een Romaans.-gotisch gebouw met echter een verrassing: men vindt er een uitzonderlijke collectie laatmiddeleeuwse schilderijen. Een waar museum.

Burcht Rheinfels
grootbeeld

De ruïne van de burcht Rheinfels in St-Goar, een verrassing...
Boven het stadje pronkt een prachtige ruïne: de Rheinfels. Deze is een van de grootste ruïnes van Duitsland en zonder meer de grootste aan de Rijn. De burcht was gebouwd in opdracht van een plaatselijke graaf in de 13de eeuw. De oorspronkelijke bedoeling ervan was een tolhuis te worden voor de voorbijvarende schepen. Maar zo hoog op de flanken van het Rijndal is uiteraard van tol heffen niet zozeer sprake, maar wel van verdediging tegen vreemde troepen. In meerdere eeuwen werden talloze slachten uitgevochten aan de Rijn en in de omgeving van St-Goar. Dikwijls hield de burcht stand tegen de aanvallers. Zou de Loreley op die momenten weer betoverend gezongen hebben? Zouden de aanvallers verblind geweest zijn door de zonneweerkaatsing op de gouden kam van de nimf?

In de ruïne kan u zoals inde kerk van St-Goar weer iets heel uitzonderlijks aantreffen. Daar bevindt zich de grootste vrijdragende gewelfkelder van Europa. In die kelder is een wijnvat gerestaureerd dat maar eventjes 200.000 liter wijn kan bevatten. Ziet u het al? God zal in zijn talrijke uitstapjes naar St-Goar geen dorst hebben moeten lijden... Bent u in die diepere ruimtes van de ruïne geraakt, bezoek dan even de lange geheimzinnige 'mijnengangen'. Op een hete zomerdag is het daar een heerlijkheid in de frisse lucht van de gangen en zal u de vele nissen terugvinden. Zou god daar geregeld een roesje uitgeslapen? In de ruïne hebben jaarlijks meerdere concerten en theatervoorstellingen plaats. Plant u dan ook een reisje naar de Loreley en St-Goar, bezoek dan op voorhand de website van het stadje en u weet meteen wanneer een prachtig concert te beleven valt op een schemerende avond met geweldig panorama over de Rijn en met de Loreley-rots aan de overkant. Wie weet, sluit Loreley het concert wel af met ... jawel.

22:31 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: st-goar, loreley, toerisime, rijn |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.