24-01-08

Kassel: lijken, lijken en lijken

Lijken in Kassel
grootbeeld
Fotobron: Focus

Tientallen lijken werden in Kassel gevonden, maar men tast in het duister over hun herkomst
Kassel

Vreemde vondst tientallen lijken

Bij bouwwerkzaamheden botste men in Kassel op tientallen lijken en elke dag worden het meer. Men staat voor een raadsel.

De universiteit van Kassel is aan uitbreiding toe. Grote bouwwerven ontsieren er reeds enkele tijd de omgeving met alle drukte en lawaai van dien. Maar sinds begin deze week liggen plots alle werken stil en lijkt het geheel wel veranderd in een archeologische vindplaats. Tientallen specialisten van politie en andere instanties halen er lijken boven. Eerst waren het enkele, dan een tiental. Woensdag waren het er meer dan veertig. En men vermoedt nog meer lijken te vinden.

Tot nu toe heeft niemand een verklaring voor deze vondst. Enkele schedels zijn sterk beschadigd, maar dat kan het gevolg zijn van de zware machines die graafwerken uitvoerden. Voor het overige gaat het om ongeschonden skeletten, geen aanwijzingen van terechtstelling door kogels of wat ook. En heel vreemd aan de vondst is de afwezigheid van kledij, sieraden of wat ook. De meeste lijken vertonen overigens stralend witte tanden, wat kan wijzen op gezonde lichamen van niet al te oude mensen.

Naar voorlopige schatting van gerechtsgeneesheren kunnen de lijken 50, 100 jaar oud zijn of meer. Ouderdomsbepalingen zouden gebeuren in het komende weekeinde. Men heeft werkelijk het gissen naar de oorsprong van deze lijken. Een mogelijkheid zou zijn, dat het gaat om slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. In die tijd werden een duizendtal krijgsgevangen en dwangarbeiders tewerkgesteld in een fabriek aan de rand van Kassel. Maar het was in de nazitijd de gewoonte om gestorven dwangarbeiders met hun plunje te begraven. Een uitroeiingskamp voor joden of minderheden bestond niet in Kassel. Deze mogelijkheid waarbij maakte lijken wel naakt begraven werden, is dan ook uitgesloten.

ROND DIT THEMA
Betreffend artikel   in de Frankfurter Allgemeine Zeitung

 Lijken in Kassel   fotoreeks uit FAZ
Sommigen speculeren op voorbij eeuwen. Het was in lang gelden tijden de gewoonte in vele steden om misdadigers, zelfmoordenaars en ongedoopten niet te begraven op een kerkhof. Maar ook dan zouden bij de lijken klederen gevonden zijn.

Ondertussen komen elke dag meer lijken te voorschijn. De gerechtelijke politie zal haar werk hebben...

09:06 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: lijk, menselijke resten |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.