22-01-08

Hamburg: een uniek Science Center

Science Center Hamburg
grootbeeld
Fotobron: Focus

In Hamburg wordt een Science Center gebouwd in de vorm van een reusachtige "O"
Hamburg

Uniek project: Science Center

In de HafenCity, een uiterst moderne wijk even buiten Hamburg zeewaarts aan de Elbe, bouwt de befaamde Nederlandse stedenbouwer Rem Koolhaas een uniek Science Center in de vorm van een reusachtige "O".

Hamburg boomt, dat is wat men minstens kan zeggen. De havenstad kent een steeds maar toenemende trafiek van goederen. Het succes is vooral te danken aan de globalisering. Vooral grondstoffen, half afgewerkte producten, productonderdelen en eindproducten tussen Oost-Europa en markten als Azië worden in Hamburg overgeslagen. Dat alles betekent een aanzienlijke bron van inkomsten. En daar wil Hamburg iets mee doen.

ROND DIT THEMA
Science Center Hamburg   bericht in Der Spiegel

Überseequartier Hamburg   webpresence

Elbphilharmonie Hamburg   webpresence
Reeds enkele jaren geleden ontstond het project van de Elbphilharmonie, waarover reeds berichten verschenen zijn op deze blog en waarover u ook heel wat kan lezen op de link in "Rond dit thema". Dit gebouw met meerdere concertzalen en hotels maakt deel uit van HafenCity, een kompleet nieuwe wijk even buiten de stad aan de Elbe zeewaarts gelegen. In deze HafenCity wordt ook een heel nieuw woongebied gebouwd met ontspanningsfaciliteiten en meer: het "Überseequartier".

In dit kwartier wordt nu ook een wetenschappelijk centrum gebouwd en wel heel speciaal. Daarvoor is de Nederlandse stedenbouwer Rem Koolhaas aangesproken. Hij wordt algemeen gezien als een van de meest begaafde en belangrijkste stedenbouwers uit onze tijd, afkomstig uit Rotterdam. Koolhaas zal een "Science Center" bouwen in de vorm van een reuze "O". Blokken die doen denken aan containers uit de zeeschepen worden in een 70 meter hoge "O" opgebouwd. Een uniek project waarin een wetenschappelijk theater, meerdere laboratoria en bureaus, alsook een wetenschappelijk aquarium in overmaatse dimensies een plaats zullen krijgen.

Jazeker, Hamburg straalt overduidelijk het derde millennium uit...

21:16 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: stedenbouw, hamburg, wetenschap |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.