22-01-08

"Das Wunder von Berlin": regisseur Roland Richter

Roland Suso Richter
grootbeeld
Fotobron: Focus

Roland Suso Richter, regisseur met meerdere successen sinds 1983
Film

Das Wunder von Berlin

"Das Wunder von Berlin", film onder de regie van Roland Suso Richter, is een grootste productie in opdracht van het ZDF aan het UFA. Prachtige schildering van het leven in Oost-Duitsland voor en tijdens de val van de Berlijnse Muur. Uitzending: nu zondag 27 januari om 20.15h op televisiezender ZDF. Vandaag een woordje meer over regisseur Roland Suso Richter

Roland Suso Richter is niet aan zijn proefstuk toe. Hij is reeds jaren een gewaardeerd regisseur. Hij werd geboren in 1961. Na een opleiding als acteur speelde hij onder andere in de film "Die Sehnsucht der Veronika Voss" van Rainer Werner Fassbinder, ook al was hij daarin slechts statist. Toch stak hij veel op van Fassbinders werkwijze. Hij leerde hoe een thematische film succesvol gedraaid kon worden met een minimum aan gelden, wat zo eigen was aan Rainer Fassbinder.

In 1983 kwam de eerste film van Roland Suso Richter op het scherm. De film "Kopl" werd door totaal eigen kapitaal, zonder ergens subsidie of wat ook geproduceerd. Regie en draaiboek lagen bij Richter en hijzelf speelde erin de hoofdrol. Met de jaren echter nam hij afstand van Fassbinder en ging zijn eigen regie-weg.

ROND DIT THEMA
Roland Suso Richter   werken

Das Wunder von Berlin   ruime info (ZDF)

UFA   Universum Film AG

TeamWorx   Dochterfirma van het UFA

 Das Wunder von Berlin   fotoreeks uit ZDF

 Das Wunder von Berlin   Video uit de film (ZDF)
Groot succes haalde onder andere zijn film "Der Tunnel" in 2001. Daarin kwam een echt gebeurd ontvluchtingsverhaal van Oost- naar West-Berlijn aan bod. De film haalde enkele prijzen. Bij de hoofdacteurs is zeker Heino Ferch te vermelden, die we ook in "Das Wunder von Berlin" terug zullen zien.

Historisch werk ligt Richter wel. En dat blijk nog maar eens bij zijn productie "Dresden" in 2005. Daarbij werd een liefdesverhaal verwerkt op de achtergrond van het bombardement van Dresden in februari 1945. De film was gedraaid in opdracht van de televisiezender ZDF en haalde een groot succes. In maart 2006 zond het ZDF de film uit, waarover in die maand meer vermeld werd op deze blog. Meerdere landen hebben de uitzendrechten opgekocht, jammer genoeg België niet.

We mogen de film "Das Wunder von Berlin" geheel zien in het licht van "Dresden". Weer wordt een historisch gegeven als achtergrond gebruikt om een familiedrama weer te geven. De laatste maanden van het bestaan der DDR en de val van de Berlijnse Muur omkaderen het filmverhaal waarbij zoveel mogelijk de historische correctheid benaderd wordt. Ook nu is weer het ZDF de opdrachtgever. Niet te missen nu zondag, 27 januari, om 20.15h op het ZDF.

14:25 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: filmkunst, film |  Facebook |

Commentaren

Der Tunnel In deze film ziet men tot wat mensen in staat zijn om in vrijheid te kunnen leven.Er was niet enkele de enorme fysieke inspanningen doch ook het onderlinge wantrouwen en de steeds aanwezige angst ontdekt te worden door de StaSi, onvoorstelbaar.

Groeten uiot Z-OVl.

Gepost door: Andre | 22-01-08

De commentaren zijn gesloten.