22-01-08

Bondsregering verwacht een somber economisch 2008

Michael Glos
grootbeeld
Fotobron: Focus

Michael Glos (CDU), Bondsminister voor Economie, ziet de inflatie sterk toenemen in 2008
Economie

Zwart jaar 2008 op economisch vlak?

De regering ziet de inflatie sterk toenemen, ziet echter de consumptie in het land eveneens toenemen. Daarbij werd echter geen rekening gehouden met de beurscrash die zich in deze dagen voordoet en alle statistieken wel eens in de prullenmand zou kunnen doen verdwijnen.

De Duitse bondsregering heeft haar prognose voor 2008 voorgesteld inzake economie. Michael Glos (CDU), bondsminister voor Economie, ziet in het algemeen een sterke inflatie in dit jaar. Nadat de prijzen in 2007 reeds een duidelijk stijging vertoonden, verwacht de minister en nog hogere inflatie. Hij spreekt van +2,3 %. Daarbij is echter geen rekening gehouden met de malaise op de beurzen in de hele wereld die gisteren een zwarte maandag beleefden en vandaag mogelijk verder de dieperik in zouden kunnen gaan. Die beurscrash kan immers alle prognose voor 2008 in de prullenmand doen belanden. Maar goed, zonder die beursperikelen zou de inflatie dit jaar reeds pijnlijk kunnen worden. Oorzaak is vooral de iets of wat op hol geslagen prijs van energie en grondstoffen.

Anderzijds verwacht de bondsminister voor Economie een hogere consumptie in Duitsland. Daarbij steunt hij zich op de stijging van de lonen in het land door de inflatie. Of de burger inderdaad meer zal consumeren in 2008, valt echter in de realiteit nog af te wachten. De minister ziet de consumptie toenemen met 3,1 % tegenover slechts 1,4 % in 2007. Dat zou een aanzienlijke meerinkomst voor de staat betekenen door de BTW. Maar ook hier is het afwachten wat de omvang zal worden van de beurscrash in deze dagen. Leidt die tot een ware regressie in de wereldhandel, dan vallen ook hier de prognoses van de minister in het water.

Investeringen zouden volgens Michael Glos veel minder sterk stijgen in 2008 met slechts 3,3 % tegenover 7,7 % in 2007. Hier houdt de minister toch wel rekening met de malaise in de banksector die zich in 2007 profileerde na de US-immobiliën-klap. Maar toch... alweer de beurscrash... die kan in deze dagen kan ook hier het eindeffect geheel anders doen uitzien in december 2008.

Algemeen is wellicht te besluiten, dat de bondsminister voor Economie goed werk gepresteerd heeft bij zijn prognose voor 2008, maar dat de werkelijkheid de statistiek vooral in 2008 wel eens zou kunnen inhalen...

ROND DIT THEMA
Betreffend artikel   in Financial Times Deutschland

DAX   webpresence beurs Frankfurt

08:39 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: economie, inflatie, regressie |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.