20-01-08

Deelstaatverkiezingen: spanning in de lucht

Roland Koch
grootbeeld
Fotobron: focus

Roland Koch, minister-president van Hessen en boegbeeld van de conservatieven (CDU), riskeert zijn zetel bij de komende deelstaatverkiezingen
Deelstaatverkiezingen

Linkse partijen zouden winst kunnen boeken

Deelstaatverkiezingen hebben grote invloed op de politiek op bondsniveau. In Hessen en in Niedersachsen hebben komende zondag dergelijke verkiezingen plaats. De linkse partijen zouden volgens peilingen vooruitgang boeken en de macht in Hessen kunnen grijpen.

In deze dagen staan haast alle uitingen van Duitse politici in het licht van de aanstaande deelstaatverkiezingen in Niedersachsen en in Hessen nu komende zondag. Het is dan ook niet aangeraden om tegenwoordig alle uitingen van politici ernst te nemen. Daarom verschijnen deze weken ook minder postings op deze blog over Duitse politieke standpunten. De deelstaatverkiezingen van komende zondag zijn uiterst belangrijk voor de bondsregering. Daar delen de conservatieven (CDU-CSU) de macht met de socialisten (SPD). Dergelijke grote coalitie is steeds zeer breekbaar. Dat is in het verleden reeds meermaals gebleken. Wellicht heeft de huidige coalitie in de bondsregering haar voortleven sinds 2005 te danken aan de sterkte van kanselier Angela Merkel, maar breekbaar is die regering sowieso en daarom zijn de deelstaatverkiezingen in deze periode zo belangrijk. Verschuivingen binnen deelstaatregeringen kunnen enerzijds een belangrijke richtingsgever zijn voor de bondsverkiezingen van volgend jaar, anderzijds kunnen ze het evenwicht in de huidige bondsregering doen overhellen naar conservatisme of welstaatsgerichtheid (socialisme).

Hoe liggen de kansen in de deelstaten waar verkiezingen op de drempel staan? In Hessen is enkel de CDU aan de macht. Minister-president Roland Koch is een boegbeeld voor de conservatieven. Maar het tij kan er keren. Naar laatste opiniepeilingen staan de socialisten even sterk als de conservatieven, volgens weer andere peilingen staan de socialisten duidelijk voor. Een machtswissel in Hessen nu komende zondag zou een ware aardbeving zijn op bondsniveau, en dit op meerdere vlakken. Vooreerst zou de CDU een van haar belangrijkste boegbeelden verliezen. Dat betekent zonder meer een ernstige afzwakking voor kanselier Angela Merkel (CDU). Ten tweede heeft een machtsgreep van de socialisten in Hessen tot gevolg, dat de Bundesrat anders wordt samengesteld. Deze Bundesrat bestaat uit afgevaardigden uit de deelstaten en heeft invloed op de wetgeving, en – niet onbelangrijk! - heeft invloed op de bondspresident. Deze laatste wordt immers steeds gekozen door de leden van de Bundesrat. Bondspresident Horst Köhler (enkele jaren terug gekozen door de meerderheid van conservatieven) kan bij de volgende ambstermijn zijn post verliezen indien de socialisten de overhand krijgen in die Bundesrat. En dat is niet irreëel. Indien Hessen weldra een socialistische regering zou krijgen en ook in Niedersachsen de socialisten versterkt uit de bus komen (wat volgens opiniepeilingen nog niet zo direct zou gebeuren, maar niet uitgesloten mag worden), dan valt de meerderheid van de conservatieven in de Bundesrat.... adieu bondspresident Horst Köhler bij zijn volgende verkiezing in dat geval.

ROND DIT THEMA
Verkiezingen Hessen   meerdere berichtgevingen

Verkiezingen Niedersachsen   berichtgeving NDR
In Niedersachsen liggen de kaarten geheel anders dan in Hessen. Daar regeren de conservatieven (CDU) samen met de liberalen (FDP). Minister-president is Christian Wulff van de CDU. Bij de aanstaande verkiezingen moeten CDU en FDP normalerwijze geen vrees hebben van de socialisten. Die zouden wel een aantal afgevaardigden meer kunnen halen volgens opiniepeilingen, maar lang niet in staat zijn de macht te grijpen. In die deelstaat dreigt echter een ander probleem: de communisten. De partij Die Linke (communisten) zou volgens peilingen een merkwaardige vooruitgang maken in vooral het noordelijk deel van Niedersachsen en in staat zijn zijn intrede in de Niedersächsische Landtag (parlement) te doen. Daarmee zouden de communisten hun macht in de oostelijke deelstaten flink westwaarts uitbreiden. Op zich een doemscenario.

Het worden spannende dagen op politiek vlak in Duitsland....

16:15 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: deelstaat, verkiezingen |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.