19-01-08

Flocke, het ijsbeertje, stelt het goed

ijsbeertje
grootbeeld
Fotobron: Focus

Een dieropzichter van de zoo van Nürnberg bekommert zich om Flocke
IJsbeertje

Flocke wordt een lief meisje

Flocke zet heel Nürnberg op stelten. De stad verandert in een Noordpoolnederzetting, maar vertegenwoordigers van dierenrechtenorganisaties zien het allemaal met lede ogen gebeuren. Flocke echter lijkt overgelukkig.

Het gaat Flocke, het ijsbeertje in de zoo van Nürnberg zeer goed. De eerste drie maanden van een ijsbeerbaby die door mensen gevoed wordt, zijn steeds kritiek. Maar er bestaat hoop, dat Flocke het zal halen. Men plant haar vanaf einde maart aan het publiek te laten zien. Dan zou ze voldoende kracht en gewicht hebben om eerste verkenningstochten te maken rond de ijsberenkooi, waar ze gevoed wordt. De dierentuin van Nürnberg bereidt zich voor op de stormtoeloop van nieuwsgierigen. Dit gebeurt in samenwerking met de stad Nürnberg.

De infrastructuur van de zoo zal in de komende twee maanden uitgebreid worden met extra-toegangen, extra-toiletten voor bezoekers en zo meer. De stad Nürnberg heeft reeds alle patenten naar zich getrokken voor de naam Flocke in combinatie met ijsberen. Ondertussen verandert de gemeente wel in een echte ijsbeerstad. Op haast elke hoek vindt men wel een ijsbeertje, weze het in de vorm van taarten bij bakkers, namen van nieuw opgerichte bedrijfjes die gadgets willen verkopen, plakkaten en zo voort. Nürnberg lijkt wel verhuist te zijn naar de Noordpool.

Flocke dankt haar naam aan een zoo-opzichter die het ijsbeertje zo wit vond als een vlokje sneeuw (vlok -> Flocke). De stad Nürnberg heeft besloten alle inkomsten door Flocke te besteden aan de bescherming van het Noordpoolgebied en de redding van ijsberen in de strijd tegen de klimaatsverandering.

Ondertussen vermeerderen de stemmen van leden van dierbeschermingsoganisaties, die de vice-directrice van de dierentuin gelijk geven. Zij had bij de geboorte van de drie ijsbeertjes van ijsberin Vilma beslist om de natuur haar gang te laten gaan en daarbij de ijsbeermoeder te laten beslissen of de babys in leven bleven of niet. Vilma at prompt twee van de drie babys op. Flocke werd op het nippertje gered van het afstootgedrag van de moeder. Leden van dierenrechtenorganisaties steunden de vice-directrice omdat het doden van babys een natuurlijk gedrag zou zijn van wilde dieren. Dit komt niet alleen voor bij ijsberen. Ook leeuwen doden vaak hun eigen jongen en ook muizen voeden zich zeer vaak met hun eigen nageslacht. De oorzaken daarvoor zijn nog niet in alle aspecten bekend, maar er zijn wel reeds tal van aanwijzingen. Gevaren zouden een van de oorzaken zijn. Dat een ijsberin haar kinderen doodt in gevangenschap zou verband houden met het ontbreken van isolement. In de natuur namelijk isoleert een ijsberin zich volledig zodra ze op het bevallen staat. In de rust en eenzaamheid van een ijshol wordt dan de baby groot gebracht. Maar vaak is het minste gevaar zoals de nabijheid van zeerobben voldoende voor de moeder om toch haar baby te doden en op te eten.

ROND DIT THEMA
Flockes website   imet ruime informatie
Tja...het afstootgedrag van ijsberin Vilma mag dan al natuurlijk zijn, het is dan toch wellicht prachtig hoe de mens hierin kan tussenkomen en de ijsberin kan tonen hoe gevaren te overwinnen zijn en de ijsbeerbaby dan toch alle kansen kan krijgen... Zou Knutje in de zoo van Berlijn niet gelukkig zijn van het leven te mogen genieten? Ja, ja.. en wat als later Knutje verliefd kan worden op Flockje?

09:51 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: flocke, knut, ijsbeertje |  Facebook |

Commentaren

Incorrecte info? Ik heb net eens de officiële site van de zoo van Nuernberg bekeken en volgens hen is de moeder van Flocke Vera en niet Vilma...
Lees dit eens: http://www.nuernberg.de/internet/polarbear/background.html

Gepost door: Mathias | 12-03-08

De commentaren zijn gesloten.