18-01-08

Nabije-Oosten: Duitsland voor dialoog

Samenkomst Duitsland Syrië
grootbeeld
Fotobron: spiegel

Franz-Walter Steinmeier (rechts), Duits bondsminister voor Buitenlandse Zaken, ontving gisteren zijn Syrische collega Walid al Muallim (links).
Syrië

Duitsland voor dialoog

De houding van het Duitse bondsministerie voor Buitenlandse Zaken ligt inzake de problematiek om vrede tussen Israël en de Palestijnen diametraal tegenover de US-houding. Duitsland blijft dialoog voeren met Syrië om de vrede in het Nabije-Oosten te bevorderen.

Wat doet u als u een kind heeft, dat zich steeds maar tegendraads opstelt? De ene zal geen woord meer aan die opgroeiende puber besteden en hem in zekere mate isoleren in het gezin, tot hij tot inkeer wil komen. De andere zal zijn zoon steeds opnieuw aanspreken en hem pogen te bewegen tot... Net hetzelfde zien we in de internationale politiek naar Syrië en Iran toe. De US-regering isoleert beide landen onder sterke impuls van US-president George W. Bush. Redenen daartoe zijn velerlei. Syrië, steekt het niet onder stoelen of banken om de Hisbollah in Libanon te steunen in haar strijd tegen Israël en voor het Palestijnse volk. Iran doet net hetzelfde en steunt de Hamas van de Palestijnen in hun haat tegen Israël. Deze acties van Syrië en Iran zijn sinds decennia geen geheim. Vraag is echter: helpt de isoleringstactiek van de USA?

Franz-Walter Steinmeier, Duits bondsminister voor Buitenlandse Zaken, wil een hele andere tactiek toepassen en doet alles om gesprekken met Syrië en Iran op gang te houden. Hij is ervan overtuigd, dat alleen dialoog vruchten kan afwerpen. Gisteren ontving hij daartoe zijn Syrische collega in Berlijn. Daarbij botst hij frontaal op de strategie van de USA. Maar reeds in het niet verre verleden is gebleken, dat Steinmeiers principe van dialoog uitwerking kan hebben. Wie doet aldus de beste inspanningen om Syrië te bewegen tot meer internationale solidariteit en tot inspanningen om een vrede te bekomen tussen Israël en de Palestijnen, George W. Bush of Franz-Walter Steinmeier?

ROND DIT THEMA
Betreffend artikel   in Süddeutsche Zeitung
De houding van de Duitse bondsminister voor Buitenlandse Zaken, SPD-er, botst in ieder geval met de houding van de politici uit de CDU-CSU. De SPD (partij van de socialisten en meeregerend) steunt Steinmeier, terwijl de CDU-CSU (partij der conservatieven en eveneens meeregerend) zich haast onvoorwaardelijk achter de US-strategie plaatst. Het rommelt dan ook alweer binnen de bondsregering. Toch zou Steinmeier wel eens op het juiste pad kunnen zijn. Dat is reeds meerdere malen gebleken. Denken we maar aan het conflict tussen kanselier Angela Merkel (CDU) en China in verband met de uitnodiging vorig jaar van de Dalai Lama bij de kanselier. China reageerde verbolgen omdat de Dalai Lama persona non grata is in China en gezien wordt als een Tibetaans separatist. Maanden en maanden na elkaar voerde China een isoleringspolitiek tegen Duitsland als gevolg van dit feit. Steinmeier probeerde door dialoog tussen beide te komen en slaagde daar in. China probeert immers sinds de laatste weken opnieuw normale relaties met Duitsland aan te knopen. Dialoog werkt aldus.

Ondertussen verdiept de houding van Steinmeier de tegenstellingen tussen de twee regeringspartijen. Kanselier Angela Merkel zwijgt voorlopig nog over de gespreksbereidheid van haar bondsminister met Syrië. Als baas van de regering kijkt zij mogelijk de kat uit de boom en zal zij pas tussen beide komen, zodra zou blijken dat Steinmeier geen succes haalt met zijn strategie...

09:06 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dialoog, israel, palestijnen, syrie, nabije-oosten |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.