18-01-08

Grootouderschapsverlof... iets nieuws

grootouders
grootbeeld
Fotobron: fotosearch

De liefdevolle genegenheid van grootouders voor hun kleinkinderen wil de Duitse bondsminister voor het Gezin benutten om werkende ouders een hand te reiken bij de opvoeding van kinderen.
Kinderopvoeding

Grootouderschapsverlof

Aan grootouders biedt de Duitse bondsminister voor het Gezin de mogelijkheid om een periode verlof te nemen ter opvoeding van hun kleinkinderen in voorlopig nog bijzondere omstandigheden.

Duits bondsminister voor het Gezin Ursula von der Leyen (CDU) heeft reeds een flinke reputatie opgebouwd inzake maatregelen ter stimulatie van gezinnen. Zo voerde ze tegen de meeste partijgenoten in een drastische verhoging door van het aantal kinderkribben in Duitsland. Dat aantal lag in de westelijke deelstaten schandelijk laag, helemaal tegengesteld aan de moderne tijd waarin beide ouders uit werken gaan. Nu heeft ze een nieuw, wel zeer merkwaardig voorstel. En haar kennende zal ze dat met grote waarschijnlijkheid ook doordrukken: het grootouderschapsverlof.

Ouderschapsverlof bestaat al een tijdje zoals in de meeste landen. Met behoud van 2/3de der wedde en een subsidie van de staat kunnen ouders een periode verlof nemen om hun kleine telgjes op te voeden. Maar de werkgevers zien dit vaak met lede oog aan. Ouderschapsverlof betekent immers het inschakelen van een tijdelijk werkkracht ter vervanging. Die kracht moet weer helemaal opgeleid worden en verlaat niet zelden het bedrijf vooraleer echt functioneerbaar te zijn.

In een aantal omstandigheden wil daarom de bondsminister het ouderschapsverlof mogelijk maken voor de grootouders in plaats van de eigenlijke ouders. Het komt immers zoveel voor dat de grootouders de kleinkinderen opvangen waar beide ouders nog jong zijn en noodzakelijk voltijds werken om een voldoende inkomen te hebben. Maar vele grootouders werken tegenwoordig ook langer dan vroeger, deels uit bittere noodzaak voor hun inkomen, deels uit angst voor de pensioenleeftijd. Dergelijke oudere werkkrachten worden over het algemeen duurder betaald dan jongere krachten. Nemen die ouderen dan een periode werkonderbreking, dan komt dit financieel gunstig uit voor de werknemer die een jonge interim minder moet betalen.

ROND DIT THEMA
Betreffend artikel   in Der Spiegel
Grootouderschapverlof... het is iets bijzonders, iets unieks, ultramodern. De bondsminister zou dit systeem voorlopig slechts toelaten voor zeer jonge ouders die nog in opleiding zijn, meestal met een leercontract of vervangend contract. Maar het wordt niet uitgesloten dat in de nabije toekomst dit grootouderschapsverlof verder uitgebreid zou worden voor andere gezinnen. Zullen grootouders door dit systeem een echte waardering van de staat krijgen voor de liefdevolle genegenheid tot hun kleinkinderen? Het lijkt wel een prachtig voorstel, minister von der Leyen...

15:01 Gepost door Sebastian in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) | Tags: grootouders, ouderschapsverlof |  Facebook |

Commentaren

mooi Dit is inderdaad een prachtig initiatief van minister von der Leyen.Ik kan me best voorstellen dat er grootouders zijn die noodgedwongen nog aan het werk zijn of aan het uitbollen van deze mogelijkheid zullen gebruik maken.Dit kan in sommige gevallen wellicht een overgang zijn naar de pensionering.

Groeten uit Z-OVl.

Gepost door: Andre | 18-01-08

Met behulp van een ouderschapsverlofregeling kunnen ouders meer tijd besteden aan hun kinderen. Door gebruik te maken van het verlof worden ouders zodoende in staat gesteld om zich volledige te concentreren op de opvoeding van hun kind. Lees alle info over Ouderschapsverlof op onze site!

Succes met uw blog

Gepost door: ouderschapsverlof | 16-09-12

De commentaren zijn gesloten.