17-01-08

Heropvoeding in Siberië

Siberië
grootbeeld
Fotobron: Die Welt

In Sedelnikowo, Siberisch dorp in de taiga ver ten noorden van Omsk, probeert Duitsland extreem misdadige kinderen herop te voeden.
Kindercriminaliteit

Heropvoeding in Siberië

Kinderen die hun normen tot in het onderbewuste misvormd hebben en strafdaad als normaalgang beschouwen, worden naar Siberië gestuurd en komen er tot normaliteit...

Roland Koch, minister-president van de deelstaat Hessen, heeft het debat over kinder- en jeugdcriminaliteit aangewakkerd. Hij deed dit naar aanleiding van de komende verkiezingen in Hessen op 27 januari. Maar Duitsland doet reeds heel veel voor de heropvoeding van moeilijke kinderen of jongeren, extreem veel...

De allermoeilijkste probleemkinderen worden door de Duitse jeugdbescherming naar... naar Siberië gestuurd. Neem nu bijvoorbeeld Basti, 10 jaar oud. Het jongetje is een kampioen in misdadigheid. Of neem Marc, 13 jaar. Hij heeft reeds 180 geregistreerde strafdaden op zijn actief. Zijn ouders zijn verslaafd aan heroïne. Marc moest van zeer jong af door diefstallen zorgen voor een inkomen in het gezin. Als klein kind werd hij geslagen en door de heroïne-verslaafde ouders misbruikt ter bevrediging van hun seksuele lusten. Marc is totaal immuun geworden tegenover gerechtelijke maatregelen. Niets helpt hem om op het goede pad te komen. De jongen ziet eigenlijk enkel een leven van geweld en diefstal als 'normaliteit''.

Kinderen als Basti en Marc zijn geen uitzondering. Meerdere kinderen zijn het product van wangedrag der ouders. Die kinderen passeren langere tijd in gesloten instellingen, ondergaan langdurige psychiatrie, maar pedagogen en psychiaters staan machteloos. Dergelijke kinderen zijn niet opnieuw opvoedbaar. Eigenlijk helpt maar een enkel iets: hen in een vergeetput stoppen ter bescherming van de maatschappij.

In de USA zou men dergelijke hopeloze gevallen in kampen stoppen, waar zij met extreme militaire methodes keihard omgevormd worden tot zombies die zich gedragen zoals de maatschappij het verlangt. De uiterst zware problematiek wordt daarbij diep verdrongen in het onderbewustzijn. dergelijke 'gereprogrammeerde' kinderen worden dan terug vrijgelaten in de maatschappij en... worden super-boeven eens ze opgegroeid zijn en het onderbewuste hen in de macht neemt.

Duitsland probeert reeds jaren een andere methode: dergelijke kinderen tussen 10 en 16 jaar oud worden naar Siberië gestuurd! In het dorp Sedelnikowo, honderden kilometers ten noorden van Omsk in de barre taiga bij wintertemperaturen tot – 50 graden en bij vochtige zomerlucht waar de muggen het leven verpesten, daar komen dergelijke kinderen terecht. Elk kind krijgt daarbij een begeleider en woont in een houten hut. Daar moeten zij zorgen voor hun eigen levensonderhoud, hout sprokkelen, en meer. Elke opvoeder is voor elk kind tegelijk vader, moeder, vriend en opvoeder. Geen militaire methodes om van die kleinen zombies te maken, maar een keihard en bar leven om zin te leren hebben voor maatschappelijk samenleven.

ROND DIT THEMA
Betreffend artikel   in Die Welt

En deze methode lijkt tot nu toe vruchten af te werpen. In Sedelnikowo komen deze Duitse kinderen in contact met de plaatselijke bevolking. Zij leren er omgaan met anderen op een normale wijze, en de plaatselijke bevolking staat hen genegen toe. Dergelijke Duitse kinderen in die Siberische gemeenschap zijn immers welkom, daar ze dagelijks geld krijgen van hun opvoeders ter waarde van 15 Euro en de gemeenschap in het dorp aldus wel iets opbrengen. In totaal kost een kind in dat Siberisch dorp 55.000 Euro per jaar, wat eigenlijk goedkoper is dan opsluiting in een gesloten instelling in Duitsland met psychiatrische hulp.

Ja, die heropvoeding in Siberië lijkt te helpen. Maar hoeveel kinderen lopen er nog steeds rond in Duitsland (en ook in andere landen) en leven van geweld en misdaad om hun gemakzuchtige en vaak drugsverslaafde ouders een inkomen te bezorgen? Is het niet wraakroepend, dat die ouders vrijuitgaan en hun kinderen van de ene bestraffing in de andere vallen?

De commentaren zijn gesloten.